Χωρίς κατηγορία

Πως θα καταλάβετε ότι έχει έρθει η ώρα να κάνετε ευθανασία στο κατοικίδιο σας – Συμβουλές ενός κτηνιάτρου για ένα θέμα ταμπού

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάνω από 3 στα 5 νοικοκυριά στην Αμερική έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Από αυτούς, το 95% θεωρεί το κατοικίδιο μέλος της οικογένειας του.

Αφού τα περισσότερα ζώα ζουν πολύ λιγότερο από τους ανθρώπους, κάποια στιγμή όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του κατοικίδιου τους. Και μερικές φορές, οι ιδιοκτήτες του πρέπ…


Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάνω από 3 στα 5 νοικοκυριά στην Αμερική έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Από αυτούς, το 95% θεωρεί το κατοικίδιο μέλος της οικογένειας του.

Αφού τα περισσότερα ζώα ζουν πολύ λιγότερο από τους ανθρώπους, κάποια στιγμή όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του κατοικίδιου τους. Και μερικές φορές, οι ιδιοκτήτες του πρέπει να πάρουν την σκληρή απόφαση για το αν έχει έρθει η ώρα.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι ιδιοκτήτης κατοικίδιου για πολλούς είναι να ξέρεις πότε έχει έρθει η ώρα να πεις αντίο», είπε η κτηνίατρος και συγγραφέας Dr. Carol Osborne. «Τα κατοικίδια μας θα προσπαθήσουν να μας πουν ότι δεν αισθάνονται καλά με διάφορους τρόπους.»

«Σε πολλές περιπτώσεις, το να προσφέρει κανείς έναν “θάνατο με αξιοπρέπεια” στο κατοικίδιο του μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πράξη αγάπης. Το να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ το κατοικίδιο σου υποφέρει χωρίς λόγο είναι μια φρικτή εμπειρία για κάθε ζώο, πόσο μάλλον για έναν αγαπημένο φίλο.»

Η Osborne λέει ότι οι ελπίδες μας για το πώς θα πεθάνει το κατοικίδιο μας δεν συνάδουν πάντα με την πραγματικότητα.

«Πολλοί ελπίζουν ο καλύτερος τους φίλος να πεθάνει στον ύπνο του. Δυστυχώς, από την εμπειρία μου σαν κτηνίατρο, μπορεί όντως αυτό να συμβαίνει περιστασιακά, αλλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα.»

Είναι σημαντικό να ξέρετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά την ευθανασία, όταν έρθει η ώρα να πάρετε αυτή την δύσκολη απόφαση.

83

Χρόνιος πόνος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Μπορεί να σας πει αν το κατοικίδιο σας υποφέρει και αν μπορεί να γίνει κάνει για να μειώσετε ή να ελέγξετε τον πόνο. «Σίγουρα η διάγνωση του κτηνιάτρου θα σας βοηθήσει να μάθετε αν πάσχει από κάτι το κατοικίδιο σας και αν υπάρχει ή όχι θεραπεία.»

84

Δεν μπορεί να φάει ή να καταπιεί

Επιτέλους Αληθινή Λύση! Χάσε Τώρα 15 Κιλά Μέχρι το Καλοκαίρι!

«Η συνεχής απώλεια όρεξης είναι το μόνο αξιόπιστο σημάδι που σας δίνει ο σκύλος σας ότι φτάνει στο τέλος, αλλά δεν είναι καλό.»

Αν το κατοικίδιο σας πίνει νερό, αλλά δεν τρώει για 2 μέρες, απλά προσέξτε το. Αν ωστόσο συνεχίσει να μην έχει όρεξη για παραπάνω, τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Και ο εμετός ή η διάρροια που συνεχίζονται και προκαλούν αφυδάτωση ή απώλεια βάρους απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

85

Δυσκολεύεται να σταθεί ή να περπατήσει

Η ακινησία είναι ακόμη ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αν το κατοικίδιο σας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς βοήθεια ή να περπατήσει χωρίς να πέφτει και δεν υπάρχει τραυματισμός, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας για την πιθανότητα να του κάνετε ευθανασία.

86

Δυσκολεύεται συνεχώς να αναπνεύσει

Αν το κατοικίδιο σας έχει μεγαλώσει ή έχει διαγνωστεί με κάποια ανίατη ασθένεια και παρατηρήσετε ότι έχει δυσκολίες στην αναπνοή ή βήχει συνεχώς, τότε μάλλον σας λέει ότι ο χρόνος του τελειώνει.

87

Λήθαργος και έλλειψη ενδιαφέροντος

Μερικές φορές, τα κατοικίδια που είναι άρρωστα και πάντα τους άρεσε να παίζουν έχουν ξεσπάσματα έντονης δραστηριότητας, παρ’όλο που πονάνε. Μπορεί να είναι παραπλανητικό σημάδι αν το κατοικίδιο σας είναι αποχαυνωμένο την μια στιγμή και την άλλη τρέχει. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι υγιές και ευτυχισμένο.

Ωστόσο, πιθανόν να το κάνει για να είναι ευτυχισμένος ο ιδιοκτήτης του και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρει. Γι’αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε αν απαιτείται ευθανασία με βάση το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιου σας.

Όταν πλέον δεν ενδιαφέρεται για τα αγαπημένα του παιχνίδια και ακόμα και τα χάδια και οι αγκαλιές του δίνουν μόνο λίγη ανακούφιση, τότε έχει έρθει η ώρα να το αποχαιρετήσετε.

88

Έντονη ακράτεια

Η απώλεια ελέγχου μπορεί να είναι σημάδι γηρατειών. Για παράδειγμα, αν το κρεβατάκι του είναι πάντα μούσκεμα, μπορεί απλά να έχει ακράτεια. Ωστόσο, αν τα κάνει συνεχώς πάνω του και έχει χάσει τον έλεγχο, τότε αυτό δείχνει ότι τα όργανα του πλέον δεν λειτουργούν σωστά.

Τι να περιμένετε

Αν αποφασίσετε ότι η ευθανασία είναι το καλύτερο βήμα για το κατοικίδιο σας, τότε πρέπει να ξέρετε ότι γενικά είναι μια ήρεμη διαδικασία. «Η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το αν γίνεται στο σπίτι ή στον κτηνίατρο», είπε η Dr. Osborne.

«Στην ευθανασία στο σπίτι, ο κτηνίατρος έρχεται και βάζει το κατοικίδιο για ύπνο. Συνήθως κάνει μια ένεση και μετά το κατοικίδιο πέφτει για ύπνο σε 30-60 δευτερόλεπτα. Αν επιλέξετε να πάτε στον κτηνίατρο, το προσωπικό θα κάνει τα πάντα ώστε η διαδικασία να είναι όσο πιο απλή γίνεται.»

Όσο χρόνο κι αν έχετε για να πάρετε αυτή την δύσκολη απόφαση, φροντίστε να προετοιμάσετε τα μικρότερα μέλη της οικογένειας σας. «Δεν είναι ποτέ εύκολο να χάνεις ένα κατοικίδιο που είναι μέλος της οικογένειας.

Αυτή η απώλεια μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκη, όταν προσπαθείς να την εξηγήσεις στα παιδιά. Παραδόξως, τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά από τους ενήλικες. Περάστε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιο και πείτε του αντίο.»

Αν είστε έτοιμοι να πάρετε μια τέτοια απόφαση, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το ποιο είναι το καλύτερο πρώτο βήμα. Θα σας ενημερώσει για την κατάσταση του κατοικίδιου σας και θα σας πει αν έχει έρθει η ώρα του. Επίσης, ένας συγγενής ή φίλος που πήρε μια παρόμοια απόφαση μπορεί να σας βοηθήσει με την δική σας.

Credit: simplemost.com

Διαβάστε περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας

More stories