ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η ημερομηνία λήξης του μαξιλαριού σας

Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά πρέπει να αλλάζουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν εμφανή σημάδια φθοράς, λεκέδες και δυσάρεστες οσμές. Διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν και βελτιώστε την προσωπική σας υγιεινή.

ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Στρώμα

Αντικατάσταση

Κάθε 8-10 χρόνια

Το στρώμα πρ…


Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά πρέπει να αλλάζουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν εμφανή σημάδια φθοράς, λεκέδες και δυσάρεστες οσμές. Διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν και βελτιώστε την προσωπική σας υγιεινή.

ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Στρώμα

Αντικατάσταση

Κάθε 8-10 χρόνια

Το στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται, καθώς με την πάροδο του χρόνου παύει να «υποστηρίζει» σωστά το σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στις αρθρώσεις και στα κόκαλα. Η αλλαγή του απαιτείται, επίσης, και για τον λόγο ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας του σώματος διαπερνούν τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες και εισχωρούν στο στρώμα, το οποίο μετατρέπεται έτσι σε σταθερή πηγή τροφής για τα ακάρεα. Για να το διατηρήσουμε καθαρό, μπορούμε μία φορά τον μήνα να το σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα και να αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα. Αν δεν θέλουμε να διαθέσουμε άμεσα χρήματα για να το αλλάξουμε, μπορούμε να αγοράσουμε ένα επίστρωμα.

Μαξιλάρι

Αντικατάσταση

Κάθε χρόνο

Τα μαξιλάρια από υλικά που δεν πλένονται (βλέπουμε πάντα τις ετικέτες) πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα με σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, έκζεμα, αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Όσον αφορά τα μαξιλάρια που πλένονται, συστήνεται να απολυμαίνονται τουλάχιστον στους 60° C και να σιδερώνονται.

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

Οδοντόβουρτσα

Αντικατάσταση

Κάθε 3 μήνες

Οι οδοντίατροι συνιστούν να μην τις χρησιμοποιούμε για παραπάνω από 3 μήνες και να τις αλλάζουμε ύστερα από κάθε ίωση, ώστε να μην ανακυκλώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε ότι μια οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η συστηματική χρήση μιας οδοντόβουρτσας με μεγάλο μικροβιακό φορτίο μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (π.χ. καρδιοπάθειες), καθώς και χρόνιων λοιμώξεων. Μπορούμε να τις απολυμαίνουμε τοποθετώντας τις σε στοματικό διάλυμα.

Βούρτσες και χτένες μαλλιών

Αντικατάσταση

Κάθε 6-8 μήνες οι βούρτσες, οι χτένες όταν χαλάσουν

Συστήνεται, λοιπόν, οι βούρτσες να πλένονται με καυτό νερό και σαπούνι οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα, ενώ για τις χτένες η φροντίδα μπορεί να γίνεται και πιο αραιά. Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια βούρτσα για διάστημα 6-8 μηνών. Αντίθετα, οι χτένες δεν χρειάζονται αντικατάσταση παρά μόνο όταν παρουσιάσουν φθορά.

Σφουγγάρι σώματος

Αντικατάσταση

Κάθε 2-3 μήνες τα φυσικά και κάθε 6 μήνες τα συνθετικά

Ύστερα από κάθε χρήση χρειάζονται καλό καθάρισμα και στέγνωμα. Όλα τα σφουγγάρια -φυσικά ή συνθετικά- θα πρέπει να ξεπλένονται και να στύβονται καλά και στη συνέχεια να στεγνώνονται σε σημείο που από κάτω δεν θα συγκρατεί νερό. Με τα φυσικά σφουγγάρια πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί, γιατί αναπτύσσουν πιο εύκολα μύκητες.

Αξεσουάρ μακιγιάζ

Αντικατάσταση

Κάθε μήνα τα σφουγγαράκια και κάθε 4-5 μήνες τα πινέλα

Τα σφουγγαράκια με τα οποία απλώνουμε το μέικ-απ μετά από κάθε εφαρμογή πρέπει απαραιτήτως να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι και έπειτα να στεγνώνονται καλά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για παραπάνω από ένα μήνα. Για τα πινέλα της πούδρας και του ρουζ, η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τη φροντίδα που τους κάνουμε. Αν τα πλένουμε κάθε 2 μήνες, τότε μπορούμε να τα κρατήσουμε ακόμη και για 4-5 μήνες. Αν, όμως, αμελούμε το καθάρισμά τους, τότε θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε 2-3 μήνες.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σφουγγαράκι πιάτων

Αντικατάσταση

Κάθε μήνα

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι στο σφουγγαράκι των πιάτων συχνά κρύβεται μεγάλος αριθμός βακτηρίων, μεταξύ αυτών το E. coli και η σαλμονέλα, τα οποία εξαπλώνονται με ευκολία στις υπόλοιπες επιφάνειες της κουζίνας. Γι’ αυτό, συστήνεται αμέσως μετά τη χρήση του να πλένεται, να στύβεται καλά και να διατηρείται στεγνό μέχρι την επόμενη πλύση.

Αν θέλουμε, στο ενδιάμεσο μπορούμε να το απολυμαίνουμε με αντισηπτικό ή χλωρίνη και ζεστό νερό.

Τάπερ

Αντικατάσταση

Kάθε 2 μήνες (αν χρησιμοποιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα για ζεστό περιεχόμενο)

Οι ειδικοί συνιστούν να τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση τροφών σε χαμηλές θερμοκρασίες (στην κατάψυξη) και να προτιμάμε τις γυάλινες συσκευασίες για το ζεστό φαγητό και τα υγρά τρόφιμα. Επίσης, θα πρέπει να πετάμε τα τάπερ και όλα τα πλαστικά σκεύη που έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει ή είναι αισθητά πιο μαλακά από ό,τι ήταν στην αρχή της χρήσης τους. Τέτοιες φθορές ευνοούν τη «μετανάστευση» χημικών ενώσεων. Όσον αφορά την απολύμανσή τους, δεν πρέπει να τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς αυτό αυξάνει τη φθορά τους.

Ξύλινα σκεύη

Αντικατάσταση

Kάθε 2 χρόνια

Ξύλινα σκεύη, όπως οι κουτάλες ή οι επιφάνειες κοπής, θα πρέπει να πλένονται προσεκτικά, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να γίνουν εστίες μεταφοράς βλαβερών μικροβίων και να οδηγήσουν σε τροφικές δηλητηριάσεις. Συστήνεται να μουλιάζονται σε αντισηπτικό και στη συνέχεια να ξεπλένονται με βραστό νερό. Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων -τουλάχιστον σε τακτική βάση- θα πρέπει να αποφεύγεται. Αν εμφανιστούν ρωγμές ή σε κάποια σημεία το ξύλο γίνει πιο σκούρο, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το σκεύος αμέσως. ˜

Μια κι έξω!

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα να αντέχουν μόνο στη χημική σύσταση του νερού και έχουν διάρκεια ζωής ενός χρόνου από την ημερομηνία εμφιάλωσής τους. Επειδή οι περισσότεροι δεν παρατηρούμε ποτέ τις σχετικές ημερομηνίες, συστήνεται να τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για μία φορά και να αποφεύγουμε τη φύλαξη άλλων υγρών. Ασφαλέστερα για τη φύλαξη νερού στο ψυγείο είναι τα γυάλινα μπουκάλια.

Διαβάστε περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας

More stories