Σίγουρα το έχετε βιώσει: είστε μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, και αρχίζετε να βλέπετε ότι περπατάτε ή βλέπετε ένα κτίριο και μπαμ! Πέφτετε στο δρόμο ή γλιστράτε από την άκρη του κτιρίου και το σώμα σας τραντάζεται και ξυπνάτε. Είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο, που μπορεί να σας ανησυχήσει για μερικά δευτερόλεπτα μόλις συμβεί.
Αυτοί οι ενοχλητικοί σπασμοί αποκαλούνται υπναγωγικοί σπασμοί, και οι ψυχολόγοι βρίσκονται πολύ κοντά στην απάντηση για την αιτία που προκαλούνται, αν και κανείς δεν συμφωνεί τελείως μέχρι τώρα.
Έτσι τι πιστεύουν οι επιστήμονες ότι προκαλεί αυτό το παράξενο τράνταγμα του σώματος; Ο ψυχολόγος Tom Stafford θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα του σώματος να αποκτήσει τον έλεγχο του κινητικού συστήματος, καθώς το σώμα αποκοιμιέται. “Οι υπναγωγικοί σπασμοί φαίνεται ότι είναι ένα σημάδι, ότι το κινητικό σύστημα μπορεί ακόμα να εφαρμόσει κάποιο έλεγχο στο σώμα, καθώς το καταλαμβάνει η παράλυση του ύπνου,” γράφει ο ψυχολόγος.
“Αντί να έχουμε ένα απλό διακόπτη “ύπνος-ξύπνιος” στον εγκέφαλο για τον έλεγχο του ύπνου (π.χ. που να είναι ενεργό τη νύχτα και ανενεργό τη μέρα), έχουμε δύο αντίθετα συστήματα που ισορροπούν το ένα εις βάρος του άλλου, αποκτώντας τον έλεγχο έναντι του άλλου.”
Ο Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας της Ιατρικής Ύπνου μίλησε στο Buzzfeed για το τι μπορεί να ενεργοποιεί τους υπναγωγικούς σπασμούς. Πιστεύει ότι ο μη επαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να κάνει τα τραντάγματα πιο δυνατά και πιο συχνά. “Το αλκοόλ είναι ένας άλλος τεράστιος παράγοντας — πολλοί άνθρωποι παθαίνουν υπναγωγικούς σπασμούς μετά από ένα βράδυ μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ,” δήλωσε ο Breus. Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν το άγχος, την υπερβολική σωματική άσκηση και διεργετικά, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη.
Και η αίσθηση της πτώσης που συνοδεύει το τράνταγμα; “Δεν έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το οπτικό μέρος, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος για τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει το αίσθημα ότι αποκοιμιέται πολύ γρήγορα, όπως η έλλειψη ισορροπίας όταν λιποθυμούμε ενώ στεκόμαστε,” προσθέτει ο Breus.
Γι΄αυτό αν δεν θέλετε να βιώνετε τέτοια τραντάγματα, καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να πέφτετε για ύπνο λίγο νωρίτερα.
Credit: viralthread.com