Μερικές φορές φαίνεται ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον πλανήτη μας και επιστήμες, όπως η γεωλογία, η γεωγραφία, η μετεωρολογία, σήμερα έχουν αποκτήσει πρακτικό χαρακτήρα. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Συλλέξαμε αρκετά σπάνια και εντυπωσιακά φαινόμενα, που κοιτάζοντας τα, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο κόσμος μας δε παύει ποτέ να μας εκπλήσσει. Κάποια είναι τρομακτικά, ενώ άλλα είναι εκπληκτικά όμορφα.
Φωτιά του Αγίου Elmo
Οι κορυφές των πύργων, οι κορυφές των ιστών και άλλα παρόμοια μέρη, μερικές φορές φωτίζονται με μια λάμψη φάντασμα. Συμβαίνει συνήθως σε μια καταιγίδα ή όταν πλησιάζει.
Στη μεσαιωνική Ευρώπη, τα φώτα που τρεμοπαίζουν συσχετίζονταν με τον καθολικό άγιο Εlmo, τον προστάτη των ναυτικών. Σύμφωνα με το μύθο, πριν πεθάνει, υποσχέθηκε ότι θα προσεύχεται από τον άλλο κόσμο για τους ναυτικούς και θα δίνει σημεία της παρουσίας του με τη μορφή των φώτων στα κατάρτια.
Παγωμένα ηφαίστεια της Ανταρκτικής
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ότι στο μόνιμο στρώμα του πάγου υπάρχουν και ηφαίστεια; Ο Έρεβος είναι ένα από τα υψηλότερα ηφαίστεια στην Ανταρκτική και ένα από τα ενεργά. Καλύπτεται με σωλήνες από παγωμένο χιόνι, που έχουν σχηματιστεί ως αποτέλεσμα του συνεχούς μετασχηματισμού του ατμού που βγαίνει από ρωγμές στον πάγο και το χιόνι. Πολλοί τέτοιοι σωλήνες βγάζουν ατμό.
Φωτεινές δέσμες φωτός
Αυτό είναι ένα όμορφο οπτικό φαινόμενο προκαλείται όταν το φως του ήλιου, του φεγγαριού ή τα φώτα της πόλης αντανακλώνται από τις επιφάνειες μικροσκοπικών κρύσταλλων πάγου που αιωρούνται στον αέρα. Τέτοιες δέσμες φωτός είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της χειμερινής ψυχρής περιόδου.
Παγωμένο «σπαγγέτι» σε μία από τις λίμνες της Φινλανδίας
Ένας κάτοικος της περιοχής Hämeenlinna στη Φινλανδία, ανακάλυψε ότι μια λίμνη κοντά στο σπίτι του είναι καλυμμένο παγωμένα νήματα, που θυμίζουν σπαγγέτι ζυμαρικά. Όταν πήρε μια βάρκα για να εξετάσει πιο προσεκτικά το φαινόμενο, ανακάλυψε ότι παίρνοντας λίγα από αυτά τα «σπαγγέτι» στα χέρια του, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια χιονόμπαλα.
Πιθανόν η χιονόπτωση που είχε πέσει μέσα στο νερό, και η κίνηση του αέρα και του νερού δημιούργησαν ένα περίεργο σχηματισμό πριν λιώσει το χιόνι.
Δάσος που χορεύει
Στην περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας υπάρχει μια δασική περιοχή με παράξενα στριμμένα δέντρα. Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη άποψη σχετικά με τα αίτια του φαινομένου: ορισμένοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε παράσιτα που προκάλεσαν συστροφή κατά το στάδιο της ανάπτυξής τους. Άλλοι κατηγορούν τους ισχυρούς ανέμους που προέρχονται από τη θάλασσα. Οι παλιοί κάτοικοι φοβούνται αυτό το μέρος, πιστεύοντας ότι εκεί κατοικούν κακά πνεύματα. Τέτοιου είδους δέντρα υπάρχουν στη Δανία και το Καζακστάν.
Λάμψεις
Αυτές οι λάμψεις κόκκινου ή μπλε χρώματος, συμβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος σχετικά με τη φύση αυτού του φαινομένου, και πολλές φορές τις συσχετίζουν με εξωγήινο διαστημόπλοιο. Έπειτα από ένα συμβάν του 1989, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλάβουν ότι πρόκειται για εκτόνωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από καταιγίδα, που μοιάζει με κεραυνό.
Κόκκινη παλίρροια
«Η κόκκινη παλίρροια» είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση των μικροσκοπικών κόκκινων φυκιών στην επιφάνεια του νερού. Υπό ορισμένες συνθήκες τα βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Σε γενικές γραμμές, είναι το ίδιο φαινόμενο με την άνθιση του νερού.
Οι κόκκινες παλίρροιες είναι επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς κατά τη διάρκεια αυτών μειώνεται η περιεκτικότητα του οξυγόνου στο νερό, και συσσωρεύεται υδρόθειο και αμμωνία. Αρκετοί επιστήμονες συσχέτισαν τη «κόκκινη παλίρροια», με την πρώτη από τις δέκα βιβλικές πληγές. Σύμφωνα με το μύθο, όλο το νερό του Νείλου μετατράπηκε σε αίμα και πέθαναν τα ψάρια.
To φάντασμα Brocken
Αν κοιτάξετε τα βουνά στην αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο, μερικές φορές είναι δυνατόν να δούμε κάτι σαν τη σκιά ενός γίγαντα που περιβάλλεται από μια λάμψη ουράνιου τόξου. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σκιά του παρατηρητή που προβάλλεται πάνω από την ομίχλη. Μικρές σταγόνες χωρίζουν το φως του ήλιου σε ξεχωριστές ακτίνες φάσματος, για να σχηματίσουν μια χρωματιστή λάμψη γύρω από τη σκιά ενός ανθρώπου.
Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του φαινομένου του βουνού Brocken στη Γερμανία, όπου εμφανίζεται πιο συχνά. Το βουνό Broken έχει θεωρούταν παλιά ένα μέρος, όπου οι μάγισσες γιόρταζαν τη βαλπουργιανή νύχτα, και αυτό το φαινόμενο συνδέθηκε με τις δραστηριότητες των μαγισσών.
Πύρινες μπάλες Naga
Από τα βάθη του ποταμού Μεκόνγκ της Ταϊλάνδη, από καιρό σε καιρό αναδύονται λαμπερές πύρινες μπάλες, που το σχήμα τους μοιάζει με ένα αυγό. Ανεβαίνουν 10-20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του ποταμού και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Συμβαίνουν πιο συχνά τον Οκτώβριο, και εκείνο το διάστημα τη φορά στα κοντινά χωριά λαμβάνει χώρα ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε αυτό το φαινόμενο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της ανάφλεξης του αερίου από το βυθό του ποταμού. Αλλά οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι αυτές οι πύρινες μπάλες τις δημιουργεί το πλάσμα Nag – μισό φίδι και μισός άνθρωπος, που ζει στο ποτάμι.
Η κοιλάδα με τα πουλιά που πέφτουν
Στην Ινδία, υπάρχει η κοιλάδα Dzhatinga, όπου κατά τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού τα πουλιά συμπεριφέρονται πολύ παράξενα, και αυτό επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια. Κάνουν κύκλους πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων, και μερικά από αυτά αμέσως πέφτουν στο έδαφος σε μια ημιλιπόθυμη κατάσταση.
Συνήθως, τα πουλιά κατά την πέταγμα προσανατολίζονται από το φως των ουράνιων σωμάτων και το μαγνητικό πεδίο της Γης. Πιθανώς, οι λόγοι αυτής της παράξενης συμπεριφοράς έχει να κάνει με τις γεωφυσικές ανωμαλίες που διαταράσσει τα πουλιά από τη πορεία τους και ενεργούν με αυτόν τον παράξενο τρόπο.
Η ανωμαλία στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας
Στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας ανακαλύφθηκε ένα παράξενο αντικείμενο, που θυμίζει εξωγήινο σκάφος. Μελετήθηκε ενεργά από επιστήμονες από διαφορετικές χώρες, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα. Λόγω του γεγονότος ότι το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από βασάλτη, δεν έχει επιβεβαιωθεί η εκδοχή του διαστημικού σκάφους. Υπάρχουν δύο υποθέσεις: είτε είναι το αποτέλεσμα της τήξης των παγετώνων, ή μια μυστική κατασκευή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την οποία οι Γερμανοί πολέμησαν τα σοβιετικά και βρετανικά υποβρύχια.
Brinicle – το παγωμένο «δάχτυλο του θανάτου»
Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στο βυθό της Αρκτικής εξαιτίας των διαφορετικών θερμοκρασιών ψύξης του νερού με διαφορετική περιεκτικότητα άλατος. Φαίνεται σαν ένα χέρι που αργά φτάνει το βυθό και παγώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Τα θαλάσσια ζώα, που θα συναντήσουν στο δρόμο το brinicle, γρήγορα καλύπτονται με μια κρούστα πάγου και πεθαίνουν.
Παγωμένοι κύκλοι σε ποτάμια
Απολύτως κυκλικά, αργά περιστρεφόμενοι κύκλοι πάγου εμφανίζονται σε ποτάμια με αργό ρεύμα. Σχηματίζονται χάρη στις δίνες των ρευμάτων και όταν πέσει ένα κομμάτι πάγου, αρχίζει να περιστρέφεται. Κατά τη διάρκεια της περιστροφής αυτού του κομματιού οι άκρες του φθείρονται και σύντομα σχηματίζεται ένας τέλειος κύκλος. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Ρωσία.
Credit: Adme