STORIES

Μέλος Βασιλικής Οικογένειας σκότωσε Δημοσιογράφο μπροστά Παιδί της. Το πιο Σοκαριστική στην Υπόθεση όμως είναι…

12
Μια νεαρή μητέρα σκοτώθηκε στον δρόμο με τον 6χρονο γιο της να παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητο στο Μπαχρέιν. Η 28χρονη Σιίτισσα Eman Salehi εργαζόταν σαν αθλητική δημοσιογράφος στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο του Μπαχρέιν. Ήταν γνωστή για τα διαπεραστικά μπλε μάτια της και την φιλική της συμπεριφορ…

Μια νεαρή μητέρα σκοτώθηκε στον δρόμο με τον 6χρονο γιο της να παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητο στο Μπαχρέιν. Η 28χρονη Σιίτισσα Eman Salehi εργαζόταν σαν αθλητική δημοσιογράφος στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο του Μπαχρέιν. Ήταν γνωστή για τα διαπεραστικά μπλε μάτια της και την φιλική της συμπεριφορά. Δεν είναι ξεκάθαρο τις προκάλεσε τους πυροβολισμούς της 23ης Δεκεμβρίου.

Εκείνο το βράδυ, το αυτοκίνητο της βρισκόταν στην πόλη Riffa, δημοφιλή ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας Al Khalifa και του στρατού. Ένας άντρας πυροβόλησε την Salehi στο κεφάλι και μετά αμέσως παραδόθηκε στις αρχές. Ο φόνος σόκαρε το νησί και προκάλεσε διαμάχες ως προς το ποιος είναι ο δολοφόνος.

Ακτιβιστές του εξωτερικού ισχυρίζονται ότι ένα μέλος της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας που υπηρετούσε στον στρατό τράβηξε την σκανδάλη.

Ο μονάρχης του Μπαχρέιν έχει μια μακροχρόνια συμπάθεια με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και τον Νοέμβριο ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του, Καμίλα, επισκέφτηκαν την χώρα η οποία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

13

Ο πρίγκιπας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι ενήμερος για τα θέματα που εγείρουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κοινοπολιτεία παρέχουν αναφορές και πληροφορίες. Μια αναφορά του οργανισμού Campaign Against Arms Trade (CAAT) αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ανάμεσα στον Φεβρουάριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει συμφωνίες αξίας 45 εκατομμυρίων λιρών με το Μπαχρέιν, για όπλα όπως πολυβόλα, τουφέκια και πυρομαχικά, σύμφωνα με τον οργανισμό. Το σύνολο για τα τρία προηγούμενα χρόνια από τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης ήταν 6 εκατομμύρια λίρες.

Εσείς μάθατε τον νέο τρόπο αδυνατίσματος; 17 κιλά σε 22 μέρες!

Η κατηγορία για μέλος της βασιλικής οικογένειας χτυπά στην καρδιά της αναταραχής πέντε χρόνια μετά στο νησί. “Αν πεις ότι σχετίζεται με τον στρατό, τότε σχετίζεται και με τον βασιλιά”, είπε ο Said Yousif Almuhafdah από το κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν. “Κανείς δεν θέλει να το αναφέρει αυτό.”

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν εξέδωσε μόνο μια λακωνική δήλωση στο Twitter μιλώντας για την δολοφονία μιας γυναίκας.

14

15

16

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μπαχρέιν αναγνώρισε τον δολοφόνο της Salehi ως έναν 34χρονο άντρα από το Μπαχρέιν, ο οποίος παραπέμφθηκε στο δικαστικό σώμα για να συνεχίσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Το Gulf Daily News, μια φιλοκυβερνητική αγγλόφωνη εφημερίδα, το πήγε ένα βήμα παραπέρα περιγράφοντας τον δολοφόνο της Salehi σαν έναν αξιωματικό των αμυντικών δυνάμεων του Μπαχρέιν.

Ακτιβιστές από το εξωτερικό, ανάμεσα τους και ο Almuhafdah και όσοι σχετίζονται με το Παρατηρητήριο του Μπαχρέιν, αναγνώρισαν τον δολοφόνο σαν μέλος της οικογένειας Al Khalifa, με βάση πληροφορίες ντόπιων. Το Υπουργείο Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση την Τρίτη.

Η πρεσβεία του Μπαχρέιν στο Λονδίνο αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο του Yussef Rashid Flaifel, επικεφαλής στρατιωτικών δικαστηρίων της χώρας, λέγοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ερευνούν το έγκλημα ενώ ο κατηγορούμενος βρίσκεται υπό επιτήρηση.

17

Bahrain Military Shooting

“Η Στρατιωτική Δίωξη ξεκίνησε έρευνα μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό”, λέει η δήλωση. “Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Δικαστικού Σώματος είπε ότι η Στρατιωτική Δίωξη ανέκρινε τον ύποπτο παρουσία του δικηγόρου του και άκουσε τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων.

Στην συνέχεια, ζήτησε να παραμείνει ο ύποπτος υπό επιτήρηση ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες. Η οικογένεια του θύματος ειδοποιήθηκε τη μέρα του περιστατικού για όλες τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την υπόθεση και τους ενημέρωσαν ότι θα τους καλέσει επίσημα η Στρατιωτική Δίωξη σε μεταγενέστερο στάδιο”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Δικαστικού Σώματος τόνισε ότι το Στρατιωτικό Δικαστικό Σώμα στις Δυνάμεις Άμυνας του Μπαχρέιν είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και ότι η έρευνα διεξάγεται με διαφάνεια, αμεροληψία και σύμφωνα με τους νόμους του Μπαχρέιν. Η υπόθεση θα μεταφερθεί στο εξειδικευμένο Στρατιωτικό Δικαστήριο όταν ολοκληρωθεί η έρευνα”

Στο μεταξύ, το κρατικό κανάλι του Μπαχρέιν είπε ότι είναι παράνομο να αποκαλυφθεί το όνομα του κατηγορούμενου, υπονοώντας ότι τα σχόλια των ακτιβιστών χτύπησαν κάποιο νεύρο.

“Το γεγονός ότι ο φερόμενος δράστης ήταν στρατιωτικός και μέλος της κυβερνώσας οικογένειας κάνει το έγκλημα να ξεχωρίζει από άλλα, δοκιμάζοντας την αφοσίωση της χώρας στην δικαιοσύνη και την ανάληψη ευθυνών”, είπε η Faten Bushehri ακτιβίστρια στο Παρατηρητήριο του Μπαχρέιν.

To Μπαχρέιν είναι η βάση του 5ου Στόλου Ναυτικού των ΗΠΑ και ακόμη στην χώρα βρίσκεται υπό κατασκευή βρετανική ναυτική βάση. Οι εγκαταστάσεις κόστους πολλών εκατομμυρίων θα φιλοξενήσουν ως και 600 άτομα προσωπικό. Θα αποτελέσουν την βάση επιρροής της Βρετανίας στην Μέση Ανατολή.

19

Είναι η πρώτη βάση της Βρετανίας στην Μέση Ανατολή από το 1971. Το Μπαχρέιν έχει πληρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια λίρες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 7,5. Πλέον τα πράγματα για την ανεξάρτητη ενημέρωση έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα, αφού από τον Απρίλιο η κυβέρνηση άρχισε να διώχνει ακτιβιστές, να διαλύει την αντίπαλη ομάδα Σιιτών και να φυλακίζει κόσμο.

Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η έρευνα για τον θάνατο της Salehi θα θαφτεί, αφού οι στρατιωτικές δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ο Almuhafdah υπέδειξε τους στρατιώτες που σκότωσαν τον Abdulredha Buhamaid κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του 2011.

Ο στρατός αργότερα δήλωσε ότι το προσωπικό του έδρασε στα πλαίσια του νόμου και αρνήθηκε ότι σκότωσε τον Buhamaid. “Για εμάς, είναι αδύνατο”, είπε. “Είναι πολύ δύσκολο να βρεις πληροφορίες.”

Credit: dailymail.co.uk

Διαβάστε περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας