VIRAL

Η Φινλανδία γίνεται η Πρώτη Χώρα στον Κόσμο που Καταργεί ΟΛΑ τα Σχολικά Μαθήματα. Δείτε με ΤΙ θα τα Αντικαταστήσει!

f
Για χρόνια, η Φινλανδία διαθέτει ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα, κατάτασσοντάς την στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες αποδόσεις στην εκπαίδευση.

Μόνο χώρες της Άπω Ανατολής, όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα ξεπερνούν τη σκανδιναβική χώρα στις βαθμολογίες τους Προγράμματος Δι…


Για χρόνια, η Φινλανδία διαθέτει ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα, κατάτασσοντάς την στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες αποδόσεις στην εκπαίδευση.

Μόνο χώρες της Άπω Ανατολής, όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα ξεπερνούν τη σκανδιναβική χώρα στις βαθμολογίες τους Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA). Πολιτικοί και εμπειρογνώμονες στην εκπαίδευση από όλο τον κόσμο – συγχαίρουν το Ελσίνκι, με την ελπίδα να εντοπίσουν και να αναπαραγάγουν το μυστικό της επιτυχίας των Φινλανδών.

Εσείς μάθατε τον νέο τρόπο αδυνατίσματος; 17 κιλά σε 22 μέρες!

Που καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα από τα πιο ριζοσπαστικά προγράμματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει ποτέ μια χώρα – τη κατάργηση των παραδοσιακών μαθημάτων και αντικαθιστώντας με «θεματική διδασκαλία».

«Αυτό πρόκειται να είναι μια μεγάλη αλλαγή στην εκπαίδευση στη Φινλανδία που μόλις τώρα ξεκινάμε», δήλωσε η Liisa Pohjolainen, που ειναι επικεφαλής της εκπαίδευσης των νέων και ενηλίκων στο Ελσίνκι – τη πρωτεύουσα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο Pasi Silander, διευθυντής της ανάπτυξης της πόλης, εξήγησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα διαφορετικό είδος εκπαίδευσης που πρέπει να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την επαγγελματική ζωή.»

«Οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αρκετά προχωρημένους υπολογιστές. Στο παρελθόν οι τράπεζες είχαν πολλούς τραπεζικούς υπάλληλους να επεξεργάζονται δεδομένα, αλλά τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει εντελώς. Έτσι πρέπει να κάνουμε αλλαγές στην εκπαίδευση, που είναι απαραίτητες στη βιομηχανία και τη σύγχρονη κοινωνία.»

Εξειδικευμένα θεματικά μαθήματα – μια ώρα ιστορίας το πρωί, την ώρα γεωγραφίας το απόγευμα – έχουν ήδη αρχίσει να καταργούρνται σταδιακά σε 16χρονους μαθητές στα σχολεία της πόλης. Τα μαθήματα αντικαθίστανται από αυτό που οι Φινλανδοί αποκαλούν «διδασκαλία φαινόμενο» – ή διδασκαλία ανά θέμα. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που σπουδάζει μια επαγγελματική πορεία θα μπορούσε να λάβει μαθήματα για «υπηρεσίες καφετέριας» , που θα περιλαμβάνουν στοιχεία μαθηματικών, γλώσσες (για να βοηθήσει να εξυπηρετήσει πελάτες του εξωτερικού), γραπτές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας.

Περισσότερο ακαδημαϊκοί μαθητές θα διδάσκονται διασταυρούμενα θεματικά αντικείμενα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα συγχωνεύονται  στοιχεία της οικονομίας, την ιστορία (από τις χώρες που συμμετέχουν), ξένες γλώσσες και γεωγραφία.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές επίσης, που δεν συμπεριλαμβάνουν την παραδοσιακή μορφή που βλέπει κανείς σειρές μαθητών που κάθονται παθητικά μπροστά στον καθηγητή τους, ακούγοντας τα μαθήματα ή να περιμένουν να πουν το μάθημα. Αντί γι” αυτό θα υπάρξει μια πιο συνεργατική προσέγγιση, με τους μαθητές να εργάζονται σε μικρότερες ομάδες για να λύσουν προβλήματα και παράλληλα θα μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιοτήτες της επικοινωνίας τους.

Η Marjo Kyllonen, διευθύντρια εκπαίδευσης του Ελσίνκι, δήλωσε: «Δε θα είναι μόνο το Ελσίνκι, αλλά ολόκληρη η Φινλανδία που θα αγκαλιάσει την αλλαγή. Χρειαζόμαστε πραγματικά μια αλλαγή στην εκπαίδευση και επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να προετοιμάσει τα παιδιά για το μέλλον με δεξιότητες που χρειάζονται σήμερα και αύριο.»

Credit: Adme

Διαβάστε περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας