Έρευνα-ΣΟΚ: "Το 40ωρο μας κάνει Οικονομικούς Σκλάβους", λένε τώρα οι Επιστήμονες. Ποια η Γνώμη σας; - Fanpage

Έρευνα-ΣΟΚ: «Το 40ωρο μας κάνει Οικονομικούς Σκλάβους», λένε τώρα οι Επιστήμονες. Ποια η Γνώμη σας;

Στο τέλος της εβδομάδας είμαστε όλοι κουρασμένοι από το 40ωρο. Έχουμε ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μας και αυτό μόνο τα απογεύματα. Οι περισσότεροι από μας χάνουν την ταυτότητά τους στην πορεία, ξεχνούν τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα και τις απλές χαρές στην ζωή.

Βιαζόμαστε τόσο πολύ να χωρέσουμε τα πάντα στο πρόγραμμά μας και να προγραμματίσουμε την επόμενη μεγάλη αγορά, που ξεχνάμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε πολλές ώρες, χωρίς να το αμφισβητούμε. Και όσο περνάει ο χρόνος, οι εταιρίες θησαυρίζουν και το χρέος αυξάνεται.

Γιατί το επιτρέπουμε όμως;

Πληθωρισμός 

Αυτό συμβαίνει όταν μειώνεται η αξία του νομίσματος. Όταν μία χώρα χρειάζεται χρήματα, ζητάει από το ΔΝΤ δάνειο. Εκείνο με την σειρά του τυπώνει χρήματα και αυτά πηγαίνουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Έτσι, δημιουργείται χρήμα από το πουθενά και αυτή η διαδικασία μειώνει την αξία του νομίσματος, κάτι που προκαλεί πληθωρισμό και βυθίζει τη χώρα στο χρέος.

Χρέος

3

Επειδή το χρέος συνεχώς αυξάνεται, μας κάνει να νιώθουμε πως ποτέ δεν θα απαλλαχτούμε από αυτό. Επειδή περισσότερο χρέος σημαίνει περισσότερη κυκλοφορία του χρήματος, αν μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε όλα τα δάνεια θα σταματήσει αυτή η ροή. Και μην ξεχνάμε πως υπάρχει και ο τόκος.

Εξάλλου, το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με το χρέος. Αυτό από μόνο του μας κάνει να πανικοβαλλόμαστε και να δεχόμαστε αυτόματα το 40ωρο. Αλλά όμως είναι όντως αποδοτικό; Έρευνες έχουν δείξει πως από τις 8 ώρες, οι εργάτες βγάζουν μόνο 3 ώρες πραγματικής δουλειάς.

Ωστόσο, οι εταιρίες ακόμα συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα και οι μισθοί να μειώνονται. Σύμφωνα με στατιστικές, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 2,3% φέτος, ενώ οι μισθοί μόλις 1,3%. Ποτέ στα τελευταία 85 χρόνια δεν ήταν τόσο αυξημένα τα κέρδη των εταιριών. Αλλά κανείς δεν σκέφτεται γιατί πληρωνόμαστε λιγότερο ενώ δουλεύουμε περισσότερο;

Καταναλωτισμός

4

Ο καταναλωτισμός είναι ‘το γεγονός της αύξησης της κατανάλωσης αγαθών.’ Γενικά η κοινωνία μας το βλέπει σαν κάτι θετικό. Με την αύξηση του χρέους όμως και του πληθωρισμού, έχει επηρεάσει πολύ άσχημα την κοινωνία. Όσα πιο πολλά ξοδεύουμε, τόσο περισσότερο ταΐζουμε τις τράπεζες και τις εταιρίες που βγάζουν κέρδος από την οικονομική σκλαβιά μας.

Για εκατοντάδες χρόνια, οι εταιρίες μας πιέζουν να αγοράζουμε συνεχώς. Χρησιμοποιούν τον καταναλωτισμό σαν εργαλείο και χειραγωγούν το υποσυνείδητό μας για να μας δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες. Και το 4οωρο απλά κάνει το οικοδόμημα τους πιο σταθερό.

Επειδή δουλεύουμε όλη τη μέρα, τα απογεύματα συχνά βλέπουμε τηλεόραση ή κάποια παρόμοια μορφή διασκέδασης γιατί απλά είμαστε πολύ κουρασμένοι για να κάνουμε κάτι άλλο. Εκτός από αυτό, πολλοί από μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν έχουν την επιλογή για μία έξοδο.

Καλύπτουμε τις ανασφάλειες, τις ψυχολογικές ανάγκες και τα προβλήματα με αντικείμενα – πράγματα που μας διαφημίζουν συνεχώς τις λίγες ώρες που έχουμε για τον εαυτό μας. Και οι εταιρίες συνεχίζουν να γίνονται πιο πλούσιες.

Στο τέλος όμως, μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας.

Οι σκέψεις σας;

Credit: davidwolfe.com

Αφήστε το σχόλιο σας: