Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ΤΙ είναι αυτές οι Λευκές Κηλίδες που Βγαίνουν στο Δέρμα σας; Δεν Πάει το Μυαλό σας! - Fanpage

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ΤΙ είναι αυτές οι Λευκές Κηλίδες που Βγαίνουν στο Δέρμα σας; Δεν Πάει το Μυαλό σας!

Το καλοκαίρι είναι υπέροχη εποχή.

3

Αλλά στο τέλος του καλοκαιριού, πολλοί εμφανίζουν κηλίδες στο στήθος, την πλάτη ή το πρόσωπο.

A cardigan to match my skin color. ? #spotseverywhere #tineaversicolor

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Amberlyn Comeaux (@aecomeaux) στις

Δεν μιλάμε για σημάδια από εγκαύματα, αλλά για πιο ανοιχτές (ή σκουρόχρωμες) κηλίδες που εμφανίζονται από το πουθενά. Πρόκειται για έναν μύκητα που ονομάζεται tinea versicolor και προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη ενός ζυμομύκητα που ζει στο δέρμα. 5

Μην φρικάρετε όμως! Είναι μια άκακη μυκητιακή μόλυνση και είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού.

Ο ζυμομύκητας (ο οποίος ονομάζεται malassezia) υπάρχει στο 98% των ανθρώπων, άρα στην ουσία είναι μέρος της μικροβιακής χλωρίδας του δέρματος, σύμφωνα με την Dr. Camila Janniger, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και κλινικής καθηγήτριας στο Rutgers New Jersey Medical School.

H υπερβολική ανάπτυξη του ζυμομύκητα προκαλείται από τον ζεστό και υγρό καιρό, τον ιδρώτα, τα στενά ρούχα και το

λιπαρό δέρμα. 6

Ο ζυμομήκυτας malassezia προκαλεί μολύνσεις μόνο αν το δέρμα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη του ή το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο. Τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος όπου συσσωρεύεται ο ιδρώτας και το δέρμα εκκρίνει πιο πολλά φυσικά έλαια είναι η πλάτη, το στήθος, το μέτωπο και ο λαιμός.

“Είναι περισσότερο κοινό σε νεαρούς ενήλικες και έφηβους, επιρρεπείς σε ορμονικές αλλαγές ή αυξημένη έκκριση λιπαρότητας από το δέρμα”, λέει η Janniger. Συναντάται περισσότερο σε πληθυσμούς τροπικών και υποτροπικών κλιμάτων, όπου έχει ζέστη και υγρασία όλο τον χρόνο.

Ο μύκητας παράγει ένα οξύ το οποίο εμποδίζει τα δερματικά κύτταρα γύρω του και από κάτω του να παράγουν μελανίνη.

7

Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά για να αναπτυχθεί ο μύκητας, πρέπει και να τρέφεται. Μερικές φορές ο μύκητας κάνει το δέρμα φολιδωτό ή σκληρό και ξηρό, και φαίνεται σαν εξάνθημα, αλλά κανονικά είναι λίγο πιο ανοιχτός από την κανονική απόχρωση του δέρματος.

Μπορεί να προκαλέσει και πιο σκούρες κηλίδες, αλλά είναι λιγότερο συχνό. Όπου ζει αυτός ο μύκητας, θα υπάρχει έλλειψη χρωστικής του δέρματος, γι’αυτό και γίνεται πιο ορατός, εφόσον το δέρμα μαυρίζει το καλοκαίρι.

8

Σύμφωνα με τους ειδικούς και την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα σημάδια μπορεί να είναι επίσης ροζ, σομόν, κόκκινα, καφετί ή καφέ, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας του καθενός. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των φυλών, αν και είναι πιο ορατός σε πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Αν δεν θεραπευτεί, οι κηλίδες μεγαλώνουν σε μέγεθος, εξαπλώνονται και ενώνονται με άλλες κηλίδες. Μην πανικοβάλλεστε όμως – όποιο κι αν είναι το μέγεθος, αυτή η μόλυνση είναι άκακη. Σύμφωνα με την δερματολόγο Whitney Bowe, “Το tinea versicolor δεν είναι καθόλου μεταδοτικό και ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί.

Είναι περισσότερο θέμα αισθητικής και ο κόσμος το διορθώνει, γιατί διαφορετικά κάνει μήνες ή και χρόνια να φύγει από μόνο του.” Συνήθως φεύγει τον χειμώνα, με το κρύο και την ξηρή ατμόσφαιρα. Αλλά αν ζείτε σε πιο ζεστό κλίμα, τότε μπορεί να είναι πιο έντονο το πρόβλημα.

Ο κόσμος συχνά το μπερδεύει με έκζεμα, λεύκη ή κηλίδες από τον ήλιο – αλλά ένας δερματολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι μύκητας. 9

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο δερματολόγος είναι να ξύσει το εξάνθημα και να κοιτάξει το δέρμα σας σε μικροσκόπιο για να δει τον ζυμομύκητα (όπως στην παραπάνω εικόνα). Μπορεί αμέσως να καταλάβει αν είναι tinea versicolor, αλλά δεν μπορεί να τον δει με γυμνό μάτι.

Αν, λοιπόν, σας ενοχλούν τα σημάδια, καλό θα ήταν να το ελέγξετε με τον δερματολόγο σας. Τα καλά νέα; Μπορείτε να το θεραπεύσετε εύκολα με συνταγή γιατρού ή με αντιμυκητιακά φάρμακα που μπορείτε να βρείτε μόνοι σας στο φαρμακείο.

10 Οι θεραπείες βγαίνουν σε χάπια, κρέμα ή σαμπουάν. Τα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά είναι τα χάπια φλουκοναζόλης ή το σαμπουάν κετοκοναζόλης, τα οποία τα παίρνετε με συνταγή γιατρού. Με τα χάπια, η δραστική ουσία περνά στον ιδρώτα και μετά βγαίνει από τους πόρους σας, σκοτώνοντας την μόλυνση.

Έχουν 99% αποτελεσματικότητα. Αλλά έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία και πυρετό, γι’αυτό πολλοί επιλέγουν σαμπουάν ή κρέμες. “Μπορείτε να αγοράσετε το σαμπουάν Selsun Blue, το οποίο περιέχει ένα αντιμυκητιακό που ονομάζεται θειούχο σελήνιο, ή κλοτριμαζόλη και κρέμες Lotrimin”, λέει η Bowe.

Αυτά τα προϊόντα δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού αλλά θεραπεύουν το εξάνθημα πιο αργά. Μην πανικοβληθείτε αν το δέρμα σας έχει ακόμα κηλίδες μετά την θεραπεία. Παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Sitting at the doctors office. #bored #skin #problems Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Matthew Straw (@outcast104) στις

Αν θεραπεύσετε τον μύκητα σωστά, τότε σε λίγες εβδομάδες το πολύ θα έχει φύγει. Επειδή όμως οι κηλίδες δεν φεύγουν τόσο γρήγορα, όπως είπαμε, αν είστε μαυρισμένοι, θα πρέπει να περιμένετε να περάσει το μαύρισμα μέχρι να φύγουν και οι κηλίδες, επομένως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τα άσχημα νέα; Αν πάθετε αυτή την μόλυνση μία φορά, τότε είναι πιθανό να την πάθετε ξανά.

12

“Αν έχετε μολυνθεί μία φορά, τότε έχετε 80% πιθανότητες να ξαναμολυνθείτε μέσα σε δύο χρόνια”, λέει η Janniger. Oι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για ποιον λόγο κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους στο tinea versicolor.

“Μπορεί να έχει να κάνει με το pH ή τους μικροοργανισμούς του δέρματος, αλλά δεν είμαστε σίγουροι”, λέει η Janniger. Μπορεί επίσης να είναι συνηθισμένο σε όσους ιδρώνουν πολύ ή έχουν πολύ λιπαρό δέρμα. Αν ξέρετε ότι είστε επιρρεπείς στο tinea versicolor, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιμυκητιακά προληπτικά.

13

Μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε τις θεραπείες με σαμπουάν και κρέμες που αναφέραμε πιο πάνω. “Αν πιστεύετε ότι μπορεί να μολυνθείτε, βάλτε αντιμυκητιακή κρέμα ή σαμπουάν τουλάχιστον δύο φορές το μήνα το καλοκαίρι, ειδικά αν περιμένετε ότι θα είστε ιδρωμένοι όλη τη μέρα”, λέει η Janniger.

Επίσης, είναι σημαντικό το δέρμα να είναι στεγνό και το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό.

14

Μπορείτε να αποτρέψετε το tinea versicolor χρησιμοποιώντας μη λιπαρό αντηλιακό και λοσιόν, ειδικά στην πλάτη. “Αυτές οι περιοχές ιδρώνουν περισσότερο και έχουν ήδη φυσικά έλαια τα οποία κάνουν το δέρμα πιο υγρό και επιρρεπές στην ανάπτυξη του ζυμομύκητα”, λέει η Janniger.

Μπορείτε ακόμη να φοράτε χαλαρά ρούχα που αναπνέουν, για παράδειγμα λινά, για να είναι το δέρμα δροσερό και στεγνό, σύμφωνα με την Bowe. Τέλος, είναι σημαντικό να παραμένετε υγιείς, να κοιμάστε αρκετά και να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, για να καταπολεμήσετε την μόλυνση. Πρέπει, δηλαδή, να τρώτε ισορροπημένα και να μειώσετε την ζάχαρη και το αλκοόλ.

Διαφορετικά, απλά απολαύστε το καλοκαίρι και τσεκάρετε μήπως έχετε τίποτα κηλίδες!

Credit: buzzfeed.com

Αφήστε το σχόλιο σας: