ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το Μυστήριο της Αρχαιότερης Μούμιας που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη και έχει Σοκάρει τους Επιστήμονες! - Fanpage

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το Μυστήριο της Αρχαιότερης Μούμιας που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη και έχει Σοκάρει τους Επιστήμονες!

Πριν από 25 χρόνια, τέτοιο καιρό ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μούμια της Ευρώπης από ορειβάτες στα αυστριακά-ιταλικά σύνορα.  

Αλλά η εκπληκτική ιστορία του ‘Otzi’, ενός νεκρού άντρα στις Άλπεις, συναρπάζει ακόμα τους επιστήμονες, που συνεχίζουν να μαθαίνουν συνεχώς περισσότερα για το μουμιοποιημένο πτώμα ηλικίας 5.300 ετών!

Μετά την σοκαριστική ανακάλυψη, ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές για το παγωμένο πτώμα τον Σεπτέμβριο του 1991 και αμέσως ξεκίνησε έρευνα εξιχνίασης του εγκλήματος.

Το πτώμα είχε τοποθετηθεί σε ξύλινο φέρετρο σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, και οι αστυνομικοί με έκπληξη ανακάλυψαν ότι το άτομο είχε πεθάνει περίπου το 3.350-3.100 π.Χ.

1

Μουμιοποιήθηκε χάρη στον πάγο, και αργότερα ονομάστηκε ‘Otzi’, επειδή το πτώμα ανακαλύφθηκε στις Άλπεις Ötztal.

Και για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ο άντρας πέθανε εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα από το Στόουνχεντζ και πριν χτιστούν οι πρώτες αιγυπτιακές πυραμίδες.

25 χρόνια μετά την ανακάλυψη, οι επιστήμονες βρίσκουν συνεχώς νέα στοιχεία, χάρη στις νέες τεχνολογίες.

Την προσεχή Δευτέρα, ξεκινάει ένα σημαντικό συνέδριο στο Μπολζάνο της Ιταλίας, όπου θα αποκαλυφθούν τα νέα ευρήματα, μεταξύ των οποίων τα μικρόβια στο στομάχι του Otzi και οι συνθήκες του θανάτου του.

2

Μία παρενέργεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, είναι ότι ανακαλύπτονται νέοι θησαυροί καθώς λιώνουν οι πάγοι, όπως το χιονοπέδιλο που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση, και πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατά 500 χρόνια μετεγενέστερο του Otzi.

Ο Albert Zink, διευθυντής στο Ινστιτούτο EURAC για τις Μούμιες στο Μπολζάνο, δήλωσε ότι η μελέτη των μικροβίων του στομάχου του θα μπορούσε να βοηθήσει την πρόοδο στη σύγχρονη ιατρική.

‘Οι άνθρωποι έχουν περισσότερη επίγνωση ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μούμιες στα βουνά και το λιώσιμο των παγόβουνων μας κάνει να ελπίζουμε ότι ίσως υπάρχουν και άλλες.’

3

Στο μεταξύ, η Angelika Fleckinger, διευθύντρια του μουσείου στο Μπολζάνο, όπου η μούμια εκτίθεται, δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι ‘σημαντική’.

‘Ο παγωμένος άντρας είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις μούμιας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι ένα μοναδικό παράθυρο στην προϊστορική εποχή, και μας δίνει τεράστιο πλήθος πληροφοριών.’

Σύμφωνα με τις έρευνες ο Otzi έζησε κατά την Νεότερη Νεολιθική ή εποχή του Χαλκού, όταν η εξόρυξη των ορυκτών και η τήξη του χαλκού εξαπλώθηκε στην Ευρώπη από την Εγγύς Ανατολή, και άλλαξε δραστικά την ανθρώπινη κοινωνία.

Το 2001, ανακαλύφθηκε ένα βέλος στον ώμο του, που δείχνει ότι κάποιος άλλος του το έριξε πισώπλατα.

Θα είχε αιμορραγήσει μέχρι θανάτου μέσα σε λεπτά και πιθανόν το άλλο άτομο τον αποτελείωσε με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

4

Τα περιεχόμενα του στομάχου του Otzi δείχνουν ότι είχε φάει ψητό αίγαγρο περίπου 12 ώρες νωρίτερα. Ο θάνατός του στο βουνό έχει υψηλή επιστημονική σημασία, καθώς έτσι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση, επιτρέποντας λεπτομερείς μελέτες.

Σε αντίθεση με άλλες αρχαίες μούμιες, ο Otzi είναι ‘υγρός’, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα υγρασία στα κύτταρά του και το σώμα του είναι ανέπαφο από τελετουργίες κηδείας. Οι αιγυπτιακές μούμιες δεν έχουν εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Otzi είχε δυσανεξία στη λακτόζη και είχε γενετική προδιάθεση για καρδιακά νοσήματα, όπως δείχνουν οι σκληρυμένες του αρτηρίες, κάτι που θεωρούνται σύγχρονο φαινόμενο.

Ο Otzi ήταν περίπου 46 ετών, όταν πέθανε, μια καλή ηλικία για εκείνο τον καιρό. Δεν είχε περιττό λίπος, και πιθανόν ήταν σε καλή σωματική κατάσταση. Είχε καστανά μάτια, γένια, μακριά μαλλιά και 61 τατουάζ.

Αλλά τα τατουάζ δεν ήταν διακοσμητικά, αλλά ιατρικής φύσης. Βρίσκονταν σε σημεία πίεσης, όπως ασκείται η βελονοθεραπεία στις μέρες μας. Πριν ανακαλυφθεί ο Otzi, θεωρούνταν ότι αυτή η τεχνική είχε τις ρίζες της στην Ασία 2.000 χρόνια αργότερα.

Δίπλα του βρέθηκε ο εξοπλισμός του, ένα τσεκούρι από χαλκό, βέλη, μαχαίρι, και ένα εργαλείο για να ξύνει τα βέλη.

Ο Otzi εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Tyrol, που προσελκύει ετησίως 260.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Credit: dailymail.co.uk

Αφήστε το σχόλιο σας: