Για 50 Χρόνια κράτησε Κρυμμένο το Μυστικό της Ταυτότητας του. Τη μέρα της Ταφής του όμως Αποκαλύφθηκε η Σοκαριστική Αλήθεια! - Fanpage

Για 50 Χρόνια κράτησε Κρυμμένο το Μυστικό της Ταυτότητας του. Τη μέρα της Ταφής του όμως Αποκαλύφθηκε η Σοκαριστική Αλήθεια!

Όσον αφορά τα κατορθώματα της ιατρικής τον 19ο αιώνα, υπάρχει ένας χειρούργος του οποίου το όνομα έχει γίνει θρύλος. Αλλά δυστυχώς αυτός ο θρύλος επισκιάστηκε από ένα απίστευτο μυστικό το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατο του.

Τα κυριότερα κατορθώματα του σχετίζονται με τον ρόλο της υγιεινής στην ιατρική. Έτσι, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών του θεωρούνταν αστρονομικό για την περίοδο. Αναγνωρίζοντας την σύνδεση ανάμεσα σε βρόμικους αγωγούς, περιττώματα και ασθένειες, κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωση της χολέρας και της λέπρας που μάστιζαν την αφρικανική ήπειρο. Επίσης, ήταν ο πρώτος γιατρός που έκανε επιτυχημένη καισαρική τομή στην οποία επέζησαν και η μητέρα και το μωρό.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του το 1865, η νοσοκόμα που ήταν υπεύθυνη για την προετοιμασία του σώματος της έπαθε πλάκα όταν σήκωσε το σεντόνι που κάλυπτε το σώμα του…

1

Ο James Miranda Barry δεν υπήρχε πριν γραφτεί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ήταν άριστος στις σπουδές του και ήταν από τους λίγους που αποφοίτησαν από αυτή την υψηλού κύρους ιατρική σχολή. Μετά εργάστηκε σαν εθελοντής και έκανε μαθήματα μέρα και νύχτα για να γίνει χειρούργος. Απέκτησε μεγάλη φήμη από τα ιατρικά κατορθώματα του στην Τζαμάικα, την Ινδία, την Κριμαία, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες. Ο αντίκτυπος της δουλειάς του έγινε εμφανής παντού – ιδρύθηκαν νοσοκομεία σε μέρη όπου προηγουμένως δεν υπήρχαν ιατρικές εγκαταστάσεις, σταμάτησε η εξάπλωση της χολέρας και τελειοποιήθηκαν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μπήκε στον στρατό σαν χειρούργος και δούλεψε σε διάφορες χώρες όπου υπήρχαν αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Έφτασε στον υψηλότερο βαθμό για έναν στρατιωτικό γιατρό: Γενικός Επιθεωρητής Νοσοκομείων. Επίσης, έγινε στενός φίλος του κυβερνήτη Charles Somerset. Αλλά όλα αυτά δεν είχαν σημασία όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για την ζωή του, γιατί όταν η νοσοκόμα που ετοίμαζε το σώμα του για την κηδεία σήκωσε το σεντόνι που τον κάλυπτε, ανακάλυψε κάτι αδιανόητο: ο James Barry, ο διάσημος γιατρός του βρετανικού ναυτικού, ήταν γυναίκα!

2

Το πραγματικό όνομα του James Barry ήταν Margaret Ann Bulkley. Γεννήθηκε στο County Cork της Ιρλανδίας το 1789 και από παιδί ακόμα η εξυπνάδα της ήταν προφανής. Ο θείος της, James Barry (του οποίου το όνομα δανείστηκε) και ο στενός του φίλος Francisco Miranda (ένας επιφανής πολιτικός από την Βενεζουέλα) είδαν το δυναμικό της Margaret και ήταν αποφασισμένοι να την βοηθήσουν να γίνει γιατρός. Αλλά τότε δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να σπουδάσουν ιατρική, έτσι σκέφτηκαν το ριψοκίνδυνο σχέδιο να την μεταμφιέσουν σε άντρα.

Η Margaret πήρε το όνομα του θείου της και ο Francisco Miranda υποσχέθηκε να την πάει στην Βενεζουέλα όταν θα τελείωνε την ιατρική της εκπαίδευση. Εκεί θα μπορούσε να εξασκήσει την ιατρική σαν γυναίκα. Αλλά το σχέδιο τους χάλασε όταν έπιασαν τον Miranda οι Ισπανοί στο Cadiz και πέθανε μετά από λίγο καιρό. Από κει και πέρα, η Margaret έπρεπε να κρύβει την πραγματική της ταυτότητα για πάντα.

3

Η Margaret αποφάσισε να μπει στον στρατό και να πάει σε άλλες χώρες ώστε να μην την ανακαλύψουν στην χώρα της. Κατάφερε να κρύψει το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, αλλά η προσωπικότητα και οι τρόποι της συχνά την έβαζαν σε μπελάδες – χρειάστηκε να μονομαχήσει εναντίον κάποιου που αμφισβήτησε τον ανδρισμό της. Φήμες ότι είχε ομοφυλοφιλική σχέση με τον κυβερνήτη Charles Somerset διέλυσαν την καριέρα του πολιτικού.

Το σκάνδαλο που ακολούθησε μετά την ανακάλυψη του πραγματικού της φύλου σκίασε τις επιτυχίες αυτής της απίστευτης γυναίκας στον τομέα της ιατρικής. Χάρη στην πρωτοποριακή δουλειά της για την βελτίωση της υγιεινής και της αποστείρωσης, σώθηκαν αμέτρητες ζωές.

4

Το 1864 o Barry επέστρεψε στην Αγγλία, αλλά πέθανε μετά από λίγο λόγω προβλημάτων υγείας. Σήμερα τιμάται η κληρονομιά που άφησε: η Margaret Ann Bulkley ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Βρετανία. Χάρη στο κουράγιο της, έκανε πολύτιμη πρόοδο στον τομέα της σύγχρονης ιατρικής. Η αποφασιστικότητα, η ικανότητα, η δύναμη και η εξυπνάδα της δεν θα ξεχαστούν.

Αλλά η ιστορία της δεν τελειώνει εδώ. Η νοσοκόμα που ανακάλυψε ότι ήταν γυναίκα, είδε επίσης σημάδια στο στομάχι της, κάτι που έδειχνε ότι η Margaret είχε μείνει έγκυος. Ακριβώς! Είναι πολύ πιθανό αυτή η διάσημη χειρούργος να είχε τουλάχιστον ένα παιδί. Και ποιος ήταν ο πατέρας; Κανείς δεν ξέρει. Είναι ένα από αυτά τα μυστήρια που θα παραμείνουν για πάντα κρυμμένα.

Μπορείτε να δείτε την συναρπαστική ιστορία της ζωής της Margaret στο βίντεο:

Χάρη σε πρωτοπόρους όπως η Margaret Ann Bulkley ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος έχει επωφεληθεί από τις πολυάριθμες συμβολές γυναικών. Παρ’όλο που πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, είναι πολύ θετικό που οι γυναίκες δεν χρειάζεται να παλεύουν ενάντια σε τόσο ακραία καταπίεση για να έχουν πρόσβαση στην καριέρα που επιλέγουν σήμερα!

Credit: Hefty

Αφήστε το σχόλιο σας: