Δείτε ΠΩΣ μπορείτε να Χρησιμοποιήσετε το Φυστικοβούτυρο για να Διαγνώσετε τη Νόσο του Αλτσχάιμερ! - Fanpage

Δείτε ΠΩΣ μπορείτε να Χρησιμοποιήσετε το Φυστικοβούτυρο για να Διαγνώσετε τη Νόσο του Αλτσχάιμερ!

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, η νόσος κατέχει την 6η θέση στις αιτίες θανάτου. Είναι μια σταδιακά εξελισσόμενη ασθένεια, που χειροτερεύει με την πάροδο των ετών. Τα σύμπτωματα συμπεριλαμβάνουν αποπροσανατολισμό, αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, άγχος, σύγχυση, σοβαρή απώλεια μνήμης, δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και το περπάτημα. 

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για το άτομο, αλλά και τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Ωστόσο, η πρώιμη παρέμβαση συχνά είναι το κλειδί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. Η νόσος είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια. Αν έχετε προβλήμα να θυμηθείτε πράγματα, δε σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πρόβλημα έχει αυτομάτως και νόσο του Αλτσχάιμερ. Χάρη στο πανεπιστήμιο όμως της Φλόρινα, είναι δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

10

Χρησιμοποιώντας μια κουταλιά με φυστικοβούτυρο και ένα χάρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρόπο για να γίνεται διάγνωση της νόσου σε αρχικό στάδιο. Όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση, υπάρχουν μεγαλύτερες ελπίδες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια ευκαιρία ο ασθενής να αποκτήσει περισσότερες αναμνήσεις.

Να τι πρέπει να κάνετε:

Η μελέτη συμπεριλάμβανε συμμετέχοντες με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κλείσουν τα μάτια τους και να εντοπίσουν μια μυρωδιά με ένα ρουθούνι τη φορά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό δοχείο με φυστικοβούτυρο για να μετρήσουν την απόσταση όπου θα εντόπιζαν τη μυρωδιά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσα άτομα είχαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ δυσκολεύτηκαν περισσότερο να εντοπίσουν τη μυρωδιά του φυστικοβούτυρου από το αριστερό τους ρουθούνι σε σύγκριση με δεξί.

11

Η Jennifer Stamps, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Φλόριντα εξηγεί: «Όλοι οι ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν είχαν τη δυνατότητα όσφρησης από το αριστερό ρουθούνι, και μπορούσαν να το μυρίσουν κατά μέσο όρο από τα 10 εκατοστά, ενώ για το δεξί ρουθούνι μπόρεσαν να το μυρίσουν από τα 20 εκατοστά. Έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει μια ασυμμετρία.»

Γιατί όμως χρησιμοποιήθηκε το φυστικοβούτυρο; Επειδή έχει μια δυνατή, οικεία μυρωδιά. Οι ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ χάνουν την ικανότητα της όσφρησης πριν προκύψουν προβλήματα μνήμης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο για να εντοπίσετε πρώιμα τη νόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε τα συμπτώματα της νόσου με τη κατάλληλη θεραπεία. Το τεστ με το φυστικοβούτυρο είναι ένας γρήγορος και φτηνός τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του φυστικοβούτυρου, ως μορφή πρώιμης διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Credit: Davidwolfe

Αφήστε το σχόλιο σας: