Δείτε ΤΙ παθαίνει η καρδιά σας κάθε φορά που πίνετε κάποιο energy drink και θα σοκαριστείτε! - Fanpage

Δείτε ΤΙ παθαίνει η καρδιά σας κάθε φορά που πίνετε κάποιο energy drink και θα σοκαριστείτε!

Η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να είναι πολύ καλή για το σώμα και το μυαλό. Έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, ακόμη και να θεραπεύσει παθήσεις όπως το άσθμα και ο διαβήτης.

Ωστόσο, όταν η καφεΐνη προστίθεται σε ένα κοκτέιλ τεχνητών διεγερτικών, γλυκαντικών και άλλων πρόσθετων ουσιών, μπορεί να γίνει τοξική, να καταστρέψει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Αν δεν μας πιστεύετε, ίσως σας πείσει η ιστορία του 33χρονου Cory Terry από το Brooklyn που πέθανε από καρδιακή προσβολή εξαιτίας του Red Bull, του πιο διάσημου ενεργειακού ποτού.

Σύμφωνα με την Patricia Terry, την μητέρα τoυ Cory, ο γιος της ήταν δραστήριος, δεν κάπνιζε και έπινε Red Bull τακτικά. «Το έπινε όλη την ώρα. Έλεγε ότι τον ζωντάνευε», είπε η Patricia.

Προκαλεί το Red Bull καρδιακή προσβολή;

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings ανακάλυψε ότι το Red Bull και άλλα παρόμοια ενεργειακά ποτά είναι επιβλαβή για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και σε υγιή άτομα.

Σε μια δοκιμή δόθηκαν σε 15 υγιείς συμμετέχοντες από 2 κουτάκια (500 ml) ενεργειακού ποτού σχεδόν ίδιου με το Red Bull από άποψη συστατικών σε καθημερινή βάση για μία εβδομάδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πίεση των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 8% μόλις 4 ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος, φτάνοντας το 10% στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης, ανακάλυψαν ότι οι καρδιακοί τους παλμοί αυξήθηκαν κατά 8% την πρώτη μέρα και κατά 11% ως το τέλος της εβδομάδας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Η υψηλή πίεση μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες, κάτι που οδηγεί σε εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο, προκαλώντας θρόμβους στο αίμα.

Τι περιέχει το Red Bull;

Πέρα από μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και ανθρακικού, ένα από τα κύρια συστατικά του είναι μια ποικιλία διεγερτικών ουσιών, με κυριότερες την καφεΐνη και την ταυρίνη, αλλά και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Παρ’όλο που δεν έχει αποδεχτεί ότι αυτά τα συστατικά προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον μέσο άνθρωπο, έχουν γίνει λίγες έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει ο συνδυασμός αυτών των συστατικών.

Μια άλλη έρευνα εξέτασε την επίδραση που είχε το Red Bull σε άτομα κατά την διάρκεια και μετά την γυμναστική. Η έρευνα αποτελούνταν από 13 συμμετέχοντες με εμπειρία στην προπόνηση αντοχής. Οι ερευνητές τους έβαλαν να κάνουν εξαντλητικές ασκήσεις 3 φορές τη μέρα και κάθε φορά έπρεπε να πιουν πριν την γυμναστική είτε ένα Red Bull, είτε ένα ρόφημα παρόμοιο με το Red Bull χωρίς ταυρίνη, είτε ένα εικονικό ρόφημα χωρίς διεγερτικές ουσίες.

Ανακάλυψαν ότι το Red Bull ήταν το μόνο ρόφημα που είχε επίδραση στον όγκο παλμού των συμμετεχόντων, δηλαδή την ποσότητα αίματος που έμπαινε και έβγαινε από την καρδιά. Αυτό δείχνει ότι παρ’όλο που οι διεγερτικές ουσίες του Red Bull δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, όταν συνδυάζονται έχουν σοβαρή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Αυτές οι έρευνες στην ουσία αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζουν ήδη οι περισσότεροι: ότι το Red Bull και τα ενεργειακά ποτά δεν είναι καλά για την καρδιά. Αν θέλετε κάτι να σας τονώσει, τότε πιείτε έναν καφέ ή ένα άλλο ρόφημα που περιέχει μόνο μία διεγερτική ουσία.

Credit: theheartysoul.com

Αφήστε το σχόλιο σας: