Οι Περαστικοί έβλεπαν τον γυμνό Άντρα να αιμορραγεί στον Δρόμο. Όταν ήρθε η Αστυνομία να τον Μαζέψει, ΌΛΟΙ Χλώμιασαν... - Fanpage

Οι Περαστικοί έβλεπαν τον γυμνό Άντρα να αιμορραγεί στον Δρόμο. Όταν ήρθε η Αστυνομία να τον Μαζέψει, ΌΛΟΙ Χλώμιασαν…

Ο Petr Andreyevich Pavlensky είναι ένας Ρώσος εννοιολογικός καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής. Στον τόπο του είναι γνωστός για καιρό αλλά τον Νοέμβριο του 2013, η κακοφημία του έφτασε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ο Petr πάντα ήθελε να χρησιμοποιεί την τέχνη του για να αναδεικνύει τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στις τοιχογραφίες, κατάλαβε πως ήθελε να κάνει πολλά περισσότερα από το απλά να εκφράζει τα συναισθήματά του μέσα από αυτό το μέσο.

Η πρώτη του φορά που έγινε πρωτοσέλιδο ήταν τον Ιούλιο του 2012, όταν έραψε το στόμα του σαν μορφή διαμαρτυρίας. Έκανε αυτή την ακραία πράξη για να δείξει την έλλειψη της ελευθερίας του λόγου στην Ρωσία και να στρέψει την προσοχή στην φυλάκιση της πανκ ροκ μπάντας, Pussy Riot.

Η επόμενη καλλιτεχνική του πράξη έγινε τον Μάιο του 2013, όταν γδύθηκε και τυλίχτηκε με συρματόπλεγμα μπροστά από ένα κυβερνητικό κτίριο στην Αγία Πετρούπολη. Ο στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για τις πολιτικές καταστολής, οι οποίες κατά τη γνώμη του μετέτρεπαν τους ανθρώπους σε ‘υπάκουα πρόβατα.’

Η παγκόσμια φήμη του όμως ξεκίνησε μετά από την πιο θεαματική του δράση τον Νοέμβριο του 2013. Γδύθηκε στην μέση της Κόκκινης Πλατείας στην Μόσχα, έκατσε κάτω και κάρφωσε τους όρχεις του στο παγωμένο πεζοδρόμιο. Αργότερα, ο Petr εξήγησε πως ήθελε να τραβήξει την προσοχή στην γενικευμένη αδιαφορία και τη μοιρολατρία στη ρωσική κοινωνία. Μάλλον τα κατάφερε…

Τον Οκτώβριο του 2014, ανέβηκε στην σκεπή του Ινστιτούτο Serbski της Μόσχας – και ενώ ήταν εκεί – έκοψε τον έναν λοβό των αυτιών του.

Λόγω του τελευταίου του έργου τράβηξε την προσοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: FSB.

Μετά από κάθε ‘καλλιτεχνική πράξη’ τον συνελάμβαναν. Στις αρχές του 2016 οι Ρωσικές αρχές τον υποχρέωσαν να περάσει από ψυχιατρική αξιολόγηση. Ωστόσο, οι γιατροί είδαν πως ήταν ψυχολογικά υγιής απλά πως κακοποιούσε το σώμα του (εσκεμμένα) σαν ‘αντικείμενο τέχνης.’

Στα μέσα του 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις πράξεις του, της δημιουργικής αντίστασης. Δυστυχώς, αργότερα ακύρωσαν το βραβείο, αφού ο Petr υποστήριξε μία βίαιη διαμαρτυρία στην πόλη Βλαδιβοστόκ.

Επειδή απειλούσε η κυβέρνηση να κινηθεί νομικά, ο Petr τράπηκε σε φυγή αρχικά προς της Ουκρανία. Τελικά τον Ιανουάριο του 2017 μετακόμισε στην Γαλλία, όπου του προσέφεραν άσυλο.

Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν εντυπωσιαστεί από τα ‘έργα τέχνης του’ και εμπνευστεί από τα πολιτικά του μηνύματα. Εκείνος λέει πως θα έχει πετύχει τον σκοπό του αν καταφέρει να κάνει έστω έναν άνθρωπο να σκεφτεί τα θέματα που θέλει να αναδείξει.

Μία πολύ συναρπαστική και ασυνήθιστη μορφή τέχνης!

Credit: hefty.co

Αφήστε το σχόλιο σας: