Προειδοποίηση-ΒΟΜΒΑ από τους Επιστήμονες: Αν Πίνεται Light Αναψυκτικά σταματήστε τα ΑΜΕΣΩΣ γιατί Κινδυνεύετε από... - Fanpage

Προειδοποίηση-ΒΟΜΒΑ από τους Επιστήμονες: Αν Πίνεται Light Αναψυκτικά σταματήστε τα ΑΜΕΣΩΣ γιατί Κινδυνεύετε από…

Ας πούμε ότι έχετε αποφασίσει να προσέξετε την διατροφή σας και να αρχίσετε να ακολουθείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα αναψυκτικά. Στο μυαλό σας εκλογικεύετε την απόφαση και αποφασίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε αναψυκτικά, αρκεί να είναι διαίτης.

Είναι μια επιλογή που κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, αφού τα έξυπνα εμπορικά τμήματα των μεγάλων εταιριών μας πείθουν ότι αυτή είναι μια εντελώς υγιεινή εναλλακτική.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ισχύουν! Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναψυκτικών χρησιμοποιούν μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η οποία ονομάζεται ασπαρτάμη, για να αντικαταστήσουν την ζάχαρη. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa έδειξε ότι αυτό το χημικό συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για καρδιακή προσβολή.

Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Ankur Vyas, ήταν μία από τις πιο περιεκτικές στο είδος της, αφού συμμετείχαν περίπου 60.000 γυναίκες μέσα σε 9 χρόνια. Γνωστή ως Μελέτη Παρατήρησης από την Πρωτοβουλία για την Υγεία της Γυναίκας, η έρευνα αυτή ανακάλυψε ότι οι συμμετέχουσες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα κουτάκια αναψυκτικού διαίτης τη μέρα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο (όπως καρδιακή προσβολή) και 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένεια που σχετίζεται με την καρδιά σε σχέση με κάποιον που δεν καταναλώνει καθόλου αναψυκτικά διαίτης.

“Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σε αυτό το θέμα και τα ευρήματα μας συνάδουν με κάποια προηγούμενα δεδομένα, ειδικά με όσα συνδέουν τα αναψυκτικά διαίτης με το μεταβολικό σύνδρομο”, είπε ο Vyas. Δεδομένου του μεγέθους της έρευνας και του γεγονότος ότι περίπου ένας στους πέντε στις ΗΠΑ καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης σε καθημερινή βάση, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύ σημαντικά για την γενικότερη δημόσια υγεία.

Οι 59.614 συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες από την ερευνητική ομάδα: δύο ή παραπάνω αναψυκτικά διαίτης τη μέρα, πέντε με εφτά αναψυκτικά διαίτης την εβδομάδα, ένα με τέσσερα αναψυκτικά διαίτης την εβδομάδα και μηδέν ως τρία αναψυκτικά διαίτης το μήνα.

Μετά από σχεδόν 9 χρόνια, τα ιατρικά αρχεία κάθε γυναίκας αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα ήταν ότι εμφανίζονται στεφανιαία νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, διαδικασία στεφανιαίας επαναγγείωσης, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσος και θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε 8,5% των γυναικών που κατανάλωναν δύο ή παραπάνω αναψυκτικά διαίτης τη μέρα σε σύγκριση με 6,9% στην ομάδα με τα πέντε ως εφτά αναψυκτικά διαίτης τη μέρα, 6,8% στην ομάδα με τα ένα ως τέσσερα αναψυκτικά την εβδομάδα και 7,2% στην ομάδα με τα μηδέν ως τρία αναψυκτικά διαίτης το μήνα.

Επιφανειακά, τα αποτελέσματα δεν φαίνονταν να ταιριάζουν με την υπόθεση ότι η ασπαρτάμη ήταν μία από τις κύριες αιτίες καρδιακής νόσου. Ωστόσο, τα αρχεία έδειξαν ότι μαζί με το ελαφρώς μικρότερο ποσοστό για προβλήματα με την καρδιά, οι γυναίκες της ομάδας με τα δύο ή περισσότερα αναψυκτικά τη μέρα ήταν, κατά μέσο όρο, σημαντικά μικρότερες από τις γυναίκες των υπόλοιπων ομάδων, που σημαίνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν προβλήματα υγείας σε αυξανόμενο ρυθμό. Οι γυναίκες αυτής της ομάδας είχαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ΔΜΣ, το μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη και το υψηλότερο ποσοστό αιματολογικής πίεσης.

Παρά το μέγεθος της έρευνας, δεν μπορεί να βγει κάποιο επίσημο συμπέρασμα, αλλά τα αρχικά σημάδια είναι ανησυχητικά.

“Με βάση αυτά και άλλα ευρήματα, έχουμε την ευθύνη να ερευνήσουμε περισσότερο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να ορίσουμε την σχέση”, εξηγεί ο Vyas. “Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπλοκές στην δημόσια υγεία.”

Έχουν προταθεί πολλά ερευνητικά πρότζεκτ από τότε που δημοσιεύτηκε η έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa, με σκοπό να μειωθεί η κλίμακα των προβλημάτων που προκαλεί η ασπαρτάμη. Ωστόσο, στο μεταξύ συνιστάται να κόψετε τα αναψυκτικά από την καθημερινότητα σας, ακόμα και αν ενδίδετε μια στο τόσο. Τα κανονικά αναψυκτικά είναι καλύτερα από τα διαίτης.

Τα χρήματα που διοχετεύονται προκειμένου να φαίνονται τα αναψυκτικά διαίτης σαν υγιεινή εναλλακτική αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι οι μεγάλες εταιρείες ανησυχούν περισσότερο για τα κέρδη τους παρά για το καλό των καταναλωτών.

Προσέξτε τι βάζετε στο σώμα σας!

Credit: Theheartysoul

Αφήστε το σχόλιο σας: