Το σώμα μας, πάντα μας προειδοποιεί ΠΡΙΝ από κάποια σοβαρή ασθένεια - 10 ύποπτα συμπτώματα που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε! - Fanpage

Το σώμα μας, πάντα μας προειδοποιεί ΠΡΙΝ από κάποια σοβαρή ασθένεια – 10 ύποπτα συμπτώματα που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε!

Οι περισσότεροι θα απέφευγαν να πάνε στα επείγοντα. Στη τελική τα επείγοντα είναι για ακραίες καταστάσεις, έτσι δεν είναι;

Όμως πολλοί δεν συνειδητοποιούν πότε πρέπει να πάνε στα επείγοντα. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα και τραυματισμοί που απαιτούν άμεση φροντίδα.

Σύμπτωμα #1: Τρομερός πονοκέφαλος

Όταν έχετε πονοκέφαλο, η πρώτη ενστικτώδης κίνηση είναι να πάρετε ένα παυσίπονο και να πάτε για ύπνο.

Αυτή είναι μια σωστή κίνηση ειδικά αν βιώνετε συχνά πονοκεφάλους και ημικρανίες και γνωρίζετε τα συμπτώματα.

Ωστόσο, αν έχετε ένα τρομερό πονοκέφαλο, που θα το περιγράφατε ως τον «χειρότερο που έχετε βιώσει ποτέ», αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα.

Τέτοιος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για εγκεφαλική αιμορραγία, που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή σας.

Σύμπτωμα #2: Πόνος στο θώρακα

Αν βιώσετε πόνο στο θώρακα, δώστε μεγάλη σημασία στα συμπτώματά σας.

Αν έχετε κάποια προφανή αιτία για πόνο στο στήθος, όπως ένα τραβηγμένος μυς ή ένας τραυματισμός, τότε δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν βιώνετε ένα αίσθημα σφιξίματος που χειροτερεύει, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Τέτοιος πόνος, ειδικά μετά από άσκηση, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

Σύμπτωμα #3: Πυρετός που δεν υποχωρεί

Αν είστε κατάκοιτοι στο κρεβάτι με κρυολόγημα ή γρίπη, είναι φυσιολογικό να έχετε υψηλό πυρετό, καθώς αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός σας αντιμετωπίζει κάτι.

Οι περισσότεροι περιπτώσεις πυρετών μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Αν έχετε πυρετό που ξαφνικά ανεβαίνει πολύ ψηλά, τότε απευθυνθείτε άμεσα τα επείγοντα.

Πυρετός ενήλικα που υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Συνεχόμενος πυρετός πάνω από 39 βαθμούς σημαίνει ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει μια σοβαρή λοίμωξη, που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Σύμπτωμα #4: Αίσθημα δύσπνοιας

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι σας κόβεται η ανάσα αν περπατήσετε πολλά σκαλοπάτια ή αν προσπαθείτε να βρείτε το ρυθμό σας για λίγα λεπτά μετά από ένα τρέξιμο.

Ωστόσο, η δύσπνοια γίνεται σοβαρό σύμπτωμα εάν δεν μπορείτε να βρείτε την αναπνοή σας. Οποιαδήποτε κατάσταση που δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα μπορεί να γίνει σοβαρή πολύ γρήγορα.

Σε συνέντευξή του στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο Δρ. Troy Madsen σημειώνει:

«Αν αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά, έχετε πρόβλημα να πάρετε βαθιές αναπνοές, νιώθετε τους πνεύμονές σας σφιχτούς, νιώθετε το λαιμό σας να σφίγγει, τότε είναι απολύτως δικαιολογημένοι λόγοι όχι μόνο να πάτε στα επείγοντα, αλλά ακόμη και να καλέσετε ασθενοφόρο.»

Σύμπτωμα #5: Σοβαρή αιμορραγία

Αν έχετε τραυματιστεί και αιμορραγείτε, είναι πιθανό ότι το πρώτο ένστικτό σας είναι να πάτε στα επείγοντα.

Αλλά τι γίνεται όταν κοπείτε με μαχαίρι κατά το μαγείρεμα, ή αποκτάτε μια άσχημη γρατσουνιά από σκουριασμένο μέταλλο καθαρίζοντας την αυλή σας;

Οι περισσότεροι προσπαθούν να φροντίσουν οι ίδιοι τα τραύματα τους και αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος.

Πηγαίνετε στα επείγοντα αν έχετε μια πληγή που δεν σταματάει την αιμορραγία, ένα κόψιμο που είναι βαθύ και απαιτεί ράμματα ή μια γρατσουνιά που μπορεί να έχει μολυνθεί από σκουριά ή άλλο επικίνδυνο υλικό.

Γρατσουνιά που προήλθε από σκουριασμένο μέταλλο απαιτεί αντιτετανικό εμβόλιο και οποιοσδήποτε τραυματισμός από ένα ζώο μπορεί να απαιτεί εμβόλιο λύσσας ή αντιβίωση.

Σύμπτωμα # 6: Χτύπημα στο κεφάλι

Αν χτυπήσετε στο κεφάλι σας την ώρα που βγαίνετε από το αυτοκίνητο, πρέπει να πάτε στα επείγοντα; Πιθανώς όχι.

Αν πραγματικά σοβαρά το κεφάλι σας σε κάτι ή π.χ. σας χτύπησε μια μπάλα, θα πρέπει να ελέγξετε το κεφάλι σας.

Τα συμπτώματα μιας διάσεισης μπορούν να περάσουν απαρατήρητα αρχικά.Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όλοι οι πιθανοί τραυματισμοί στο κεφάλι πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από γιατρό. Πηγαίνετε κατευθείαν στα επείγοντα ή καλέστε ασθενοφόρο αν χρειαστεί.

Σύμπτωμα # 7: Εμετός ή διάρροια

Όταν έχετε ενόχληση στο στομάχι, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κλειδωθείτε στο μπάνιο και να βγείτε μόνο όταν τελειώσει.

Σε μια τυπική διαταραχή του στομάχου, αυτή η προσέγγιση είναι καλή, υπό τον όρο ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά και ξεκουράζεστε.

Ωστόσο, εάν η διάρροια σας συνεχίζεται για περισσότερο από πέντε ημέρες, ή αρχίζετε να ανησυχείτε ότι παθαίνετε αφυδάτωση, πηγαίνετε κατευθείαν στα επείγοντα.

Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα. Οι γιατροί στα επείγοντα μπορούν να σας βάλουν φυσιολογικό ορό για να βοηθήσουν τα επίπεδα των υγρών σας να επανέλθουν ξανά.

Σύμπτωμα # 8: Αίσθημα τσιμπήματος

Αν νιώθετε σαν να σας τσιμπάνε βελόνες, όποτε μουδιάζει ένα άκρο σας, συνήθως η αιτία είναι προφανής. Αν κάθεστε στο πόδι σας, κόβετε τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Ωστόσο, αν έχετε αίσθημα τσιμπήματος ή μουδιάσματος ξαφνικά, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα.

Σύμφωνα με το WebMD, αυτό το αίσθημα (ειδικά σε μια πλευρά του σώματος) μπορεί να σημαίνει ότι παθαίνετε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμπτωμα # 9: Απροσδόκητο εξόγκωμα ή όγκος

Όλοι γνωρίζουμε καλά το σώμα μας, οπότε πιθανότατα θα παρατηρήσετε αν εμφανιστεί ξαφνικά ένα εξόγκωμα από το πουθενά.

Οι ανεξήγητοι όγκοι μπορούν να υποδεικνύουν πολλά πράγματα. Αν είναι επώδυνο, θα μπορούσε να είναι μια λοίμωξη ή ακόμα και ένα σύμπτωμα ενός μικρού κατάγματος.

Αν δεν πονάει, θα μπορούσε να είναι ένα εξάνθημα ή μια νέα ανάπτυξη όγκου. Η κλινική του Κλίβελαντ σημειώνει επίσης ότι οι όγκοι που είναι καρκινικοί συνήθως εμφανίζονται αυθόρμητα.

Ενώ οι περισσότεροι όγκοι είναι απίθανο να είναι κακοήθεις, πηγαίνοντας αμέσως στα επείγοντα μπορεί να σας δώσει απαντήσεις γρήγορα.

Σύμπτωμα # 10: Αίσθημα λιποθυμίας

m, πρέπει να πάτε αμέσως στα επείγοντα.

Η λιποθυμία σε συνδυασμό με οποιοδήποτε είδος πόνου ή άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης κατάστασης, σύμφωνα με την Huffington Post.

Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν η ζάλη σας προέρχεται από μία λιγότερο σοβαρή αιτία, στην πραγματικότητα η λιποθυμία μπορεί να σας προκαλέσει τραυματισμό στο κεφάλι ή να σπάσετε κάποιο οστό.

Αφήστε το σχόλιο σας: