13 Σοκαριστικές Φωτογραφίες Παιδιών με Γενετικές Μεταλλάξεις που προκλήθηκαν από το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ - Fanpage

13 Σοκαριστικές Φωτογραφίες Παιδιών με Γενετικές Μεταλλάξεις που προκλήθηκαν από το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Προσοχή: Το άρθρο περιέχει εικόνες που πολλοί αναγνώστες μπορεί να βρουν ενοχλητικές.  

Στις 26 Απριλίου 1986, ο κόσμος πήρε κάποια πολύ τρομακτικά νέα: στον πυρηνικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Chernobyl, κοντά στην Ουκρανική πόλη Pripyat, συνέβη ένα καταστροφικό ατύχημα.

Από τους πρώτους εθελοντές που έσπευσαν για βοήθεια στον πληθυσμό της περιοχής ήταν η 31χρονη τότε Adi Roche. Εκείνη την περίοδο δούλευε σε μία ιρλανδική καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ήταν πολύ δύσκολο όμως να βοηθήσουν στην περιοχή – ακόμα και σε μία τέτοια περίσταση η Σοβιετική ένωση ήταν πολύ καχύποπτη και δεν άφηνε σε κανέναν να περάσει. Λίγες μέρες μετά το ατύχημα, η κυβέρνηση είπε πως η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

Ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν ήξερε αν έπρεπε να τους πιστέψει. Μετά από 5 χρόνια, αφού το ατύχημα ήταν μία μακρινή ανάμνηση, η Adi πήρε ένα φαξ με ένα απρόσμενο μήνυμα.

3

To έγγραφο δεν προοριζόταν για την καμπάνια στην οποία δούλευε, αλλά σε κάθε οργανισμό βοήθειας στον κόσμο. Οι πρώτες γραμμές εξηγούσαν το πρόβλημα: «ΣΟΣ. Προς Θεού, σας παρακαλώ βοηθήστε μας να πάρουμε τα παιδιά μακρυά από δω!»

Το φαξ το είχαν γράψει γιατροί από την Ουκρανία και την Λευκορωσία που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κάνουν τον κόσμο να δώσει προσοχή στα χιλιάδες παιδιά που υπέφεραν από τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας.

4

Μαζί με άλλους συναδέλφους της, η Adi ξεκίνησε να πάει στην Ουκρανία για να πάρει μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Αυτό που αντιμετώπισαν εκεί όμως δεν το περίμεναν με τίποτα.

5

Οι γονείς είχαν κουραστεί πάρα πολύ από το να φροντίζουν τα παιδιά τους που είχαν πολύ σοβαρές αναπηρίες. Πολλά από αυτά τα άφηναν σε ορφανοτροφεία ελπίζοντας πως θα τα φροντίσουν εκεί. Η Adi και οι συνάδελφοί της βρήκαν πάνω από 300 ορφανοτροφεία γεμάτα με χιλιάδες ‘Παιδιά του Chernobyl.’

Δεν υπήρχε προσωπικό, χρήματα, φάρμακα, ούτε φαγητό. Και λόγω του όταν ήταν ακόμα αρκετά κοντά στην πληγείσα περιοχή, δεχόντουσαν ακόμα ακτινοβολία.

6

Η Adi ήξερε πως έπρεπε να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Έφτιαξε ένα μικρό γραφείο και άρχισε να οργανώνει ταξίδια για παιδιά από το Chernobyl, μαζί με την βοήθεια οικογενειών από την Ιρλανδία. Λίγο αργότερα, ίδρυσε την οργάνωση Chernobyl Children International, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που είχε σκοπό να βοηθήσει όσα παιδιά είχαν ανάγκη.

7

Η οργάνωση έχει μεγαλώσει πάρα πολύ από τότε: στην Ιρλανδία μόνο υπάρχουν πάνω από 10,000 εθελοντές και έχουν φέρει πάνω από 22,000 παιδιά στην χώρα για θεραπεία. Η οργάνωση αυτή έχει βοηθήσει πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά τα τελευταία 25 χρόνια.

Άλλος ένας στόχος της οργάνωσης είναι να μεταμορφώσει τα παλιά ορφανοτροφεία σε σύγχρονα κέντρα όπου τα παιδιά θα δέχονται την φροντίδα που χρειάζονται.

Στην περιοχή γύρω από το Chernobyl, γεννιούνται ακόμα και σήμερα παιδιά που έχουν γενετικές μεταλλάξεις λόγω της ραδιενέργειας.

‘Το Chernobyl δεν ανήκει πλέον στο παρελθόν. Δυστυχώς, το  Chernobyl θα είναι για πάντα. Το αντίκτυπο από ένα και μόνο σοκαριστικό πυρηνικό ατύχημα δεν γίνεται να ανακληθεί. Το ραδιενεργό του αποτύπωμα θα ζει για πάντα στον κόσμο μας και εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται ακόμα και σήμερα από την θανατηφόρα κληρονομιά του.’

Έχει προτείνει να ανακηρυχτεί η 26η Απριλίου η ‘Μέρα του Chernobyl.’

Δείτε στο βίντεο περισσότερα για αυτή την οργάνωση:

Μέσα από την δουλειά του, ο οργανισμός αυτός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο: ‘Υπάρχει ακόμα ελπίδα. Εσείς είστε η ελπίδα.’

Το ατύχημα αυτό δεν θα πρέπει να ξεχαστεί και θα πρέπει να σιγουρέψουμε πως δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.

Credit: hefty.co

Αφήστε το σχόλιο σας: