15 Πρώιμα και Προειδοποιητικά Συμπτώματα του Καρκίνου του Εγκεφάλου που οι Περισσότεροι Αγνοούν - Fanpage

15 Πρώιμα και Προειδοποιητικά Συμπτώματα του Καρκίνου του Εγκεφάλου που οι Περισσότεροι Αγνοούν

Με τα χρόνια, παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων εγκεφαλικών όγκων. Μόνο στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν σε αρχικά στάδια όγκο στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένας όγκος στον εγκέφαλο εμφανίζεται όταν ένας ιστός στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη εμφανίζει ανώμαλη ανάπτυξη. Αυτό εμποδίζει τις σωστές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Κανονικά, υπάρχουν τέσσερις τύποι όγκων:

1. Καλοήθεις – η λιγότερο επιθετική μορφή του όγκου.

2. Πρωτογενείς όγκοι, οι οποίοι αρχίζουν στον εγκέφαλο και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος.

3. Κακοήθεις – περιέχουν καρκινικά κύτταρα και δεν έχουν σαφή όρια.

4. Μεταστατικοί – προέρχονται από άλλα μέρη του σώματος και εξαπλώνονται στον εγκέφαλο.

Σαφώς, ένας όγκος που διαγνώστηκε νωρίς θα έδινε σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπισή του, αλλά δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα των εγκεφαλικών όγκων.

Έτσι σας παρουσιάζουμε 15 συμπτώματα όγκου στον εγκέφαλο.

1. Πονοκέφαλος

1

Αν και δεν είναι συγκεκριμένο σύμπτωμα, χρησιμεύει ως πρώιμο σημάδι. Οι πονοκέφαλοι, οι οποίοι δεν περνούν με συνήθεις θεραπείες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύουν ότι ύπαρξη όγκου. Ωστόσο, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν σχετίζονται με όγκους.

2. Επιληψία

2

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 60% των ασθενών που αποκτούν όγκο, έχουν επιληπτικές κρίσεις σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι συσπάσεις των μυών, τρέμουλο και σπασμοί.

3. Απώλεια αισθήσεων

3

Η απώλεια αισθήσεων μπορεί να ποικίλει από όραση μέχρι αφή. Ένα άτομο με όγκο μπορεί να βιώσει αλλαγή στις αισθήσεις του, μέσω όρασης, οσμής ή ακοής χωρίς να χάσει τη συνείδηση του.

4. Απώλεια κινητικής λειτουργίας

4

Τα κύτταρα του όγκου μπορούν να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κινητική λειτουργία, όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και η κίνηση. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τους μύες του προσώπου.

5. Θρόμβος αίματος

5

Αν ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος μέσα στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Ένα κοινό σύμπτωμα της παρουσίας θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο είναι η απώλεια αίσθησης σε μια πλευρά του προσώπου, ενός χεριού ή ποδιού.

6. Απώλεια ακοής

6

Η απώλεια ακοής είναι γνωστή ως ακουστικό νευρώμα. Είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια όγκου στον εγκέφαλο. Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο αυτί, τσούξιμο και μούδιασμα, καθώς και σταδιακή απώλεια της ακοής.

7. Εμβοές

7

Εμβοές είναι η ενοχλητική αίσθηση να ακούτε κάτι να κάνει κλικ ή να σφυρίζει στα αυτιά σας ενώ δεν υπάρχει τέτοιος εξωτερικός ήχος. Η εμβοή μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο κανάλι του αυτιού.

8. Απώλεια όρασης

8

Αλλαγές στην όραση συνδέονται με όγκο στον εγκέφαλο. Ολική ή μερική απώλεια όρασης ή όταν βλέπει το άτομο διπλά, μπορεί να προκληθούν από όγκο του κροταφικού λοβού, του ινιακού λοβού ή του εγκεφαλικού στελέχους.

9. Κόπωση

9

Ο όγκος μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, καθώς η ανάπτυξη του όγκου συνεπάγεται συνεχή καταστροφή και αποκατάσταση των κυττάρων του όγκου, το οποίο χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ενέργειας του σώματος που κανονικά θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί για άλλες λειτουργίες.

10. Κατάθλιψη

10

Σε μια αναφερθείσα περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι ο πραγματικός λόγος για την κατάθλιψη ενός ατόμου ήταν όγκος του εγκεφάλου. Μετά την απομάκρυνση του όγκου, το άτομο έγινε φυσιολογικό, υποδηλώνοντας ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα όγκου στον εγκέφαλο.

11. Αλλαγές στη συμπεριφορά

11

Ένας όγκος αλλάζει ελαφρώς την ανατομία του εγκεφάλου και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αντανακλάται με τη μορφή αλλαγών στη συμπεριφορά. Συνήθως, τα συμπτώματα είναι ήπια απώλεια μνήμης, μεταβολές της διάθεσης ή έντονες συναισθηματικές εκρήξεις αλλά εξαρτώνται από τη θέση του όγκου.

12. Δυσλειτουργία ενδοκρινικού συστήματος

12

Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από αδένες που εκκρίνουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η τεστοστερόνη κλπ στο σώμα σας. Ένας όγκος μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό σύστημα, διαταράσσοντας την έκκριση των ορμονών και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ερεθισμό, κατάθλιψη κλπ.

13. Αφασία

13

Η αφασία αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου, ακουστική και λεκτική. Συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και την κατανόηση της γλώσσας. Για παράδειγμα, ο μετωπικός λοβός εμπλέκεται στην παραγωγή της γλώσσας και ο κροταφικός λοβός εμπλέκεται στην κατανόηση της γλώσσας. Ένας όγκος σε μια από αυτές τις περιοχές μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες επικοινωνίας και κατανόησης.

14. Δυσκολία στο φαγητό

14

Τα προβλήματα στην κατανάλωση / κατάποση συνήθως συνοδεύονται από την ταχεία ανάπτυξη των όγκων. Καθώς οι όγκοι εξελίσσονται, τα προβλήματα μπορούν να επιδεινωθούν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πνιγμός και η διαρροή της τροφής στους πνεύμονες αντί στο στομάχι.

15. Άλλα συμπτώματα

15

Η ναυτία, ο εμετός, η μη φυσιολογική κίνηση των ματιών κ.λ.π. θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη όγκου στον εγκέφαλο.

Credit: WittyFeed

Αφήστε το σχόλιο σας: