22 Θανάσιμοι λόγοι για να ΜΗΝ ξαναπιείτε Αναψυκτικά τύπου Κόλα, ποτέ ξανά στη Ζωή σας - Fanpage

22 Θανάσιμοι λόγοι για να ΜΗΝ ξαναπιείτε Αναψυκτικά τύπου Κόλα, ποτέ ξανά στη Ζωή σας

Το μέσο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει περισσότερα από 126 γραμμάρια ζάχαρης ανά ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 25,2 κουταλάκια του γλυκού, ή ισοδυναμεί με την κατανάλωση 350 ml αναψυκτικά τύπου κόλα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αναψυκτικών, τόσο για την αύξηση σωματικού βάρους όσο και για τα δόντια. Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα, ωστόσο, κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους για την υγεία από ό, τι συνειδητοποιούμε. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η παχυσαρκία.

Έτσι, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πόση ποσότητα είναι υπερβολική; Ας ρίξουμε μια ματιά:

1. Τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Σε μια 11χρονη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όπου συμμετείχαν 3.318 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αναψυκτικά τύπου κόλα συνδέονται με διπλάσιες φορές αυξημένο κίνδυνο για νεφρική δυσλειτουργία.

2. Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά καταβάλλουν το πάγκρεας, δυνητικά μη μπορώντας να συμβαδίσει με την ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη. Πίνοντας ένα ή δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.

3. Τα κουτάκια των αναψυκτικών είναι επενδεδυμένα με BPA. Τα δοχεία των αναψυκτικών επικαλύπτονται με τον ενδοκρινικό διαταράκτη της Δισφαινόλης Α (BPA), που έχει συνδεθεί με καρδιακή νόσο, παχυσαρκία και προβλήματα αναπαραγωγής.

4. Τα αναψυκτικά μας αφυδατώνουν. Η καφεΐνη είναι διουρητική. Τα διουρητικά προωθούν την παραγωγή των ούρων, προκαλώντας σας να ουρείτε συχνότερα. Όταν τα κύτταρα του σώματος είναι αφυδατωμένα, έχουν δυσκολία να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά, και αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολο για το σώμα να αποβάλει τα απόβλητα.

5. Οι χρωστικές ουσίες στα αναψυκτικά τύπου κόλα συνδέονται με τον καρκίνο. Οι χρωστικές ουσίες στα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι μια χημική διαδικασία, και δεν γίνεται από καραμελωμένη ζάχαρη. Φτιάχνονται με την αντίδραση των σακχάρων με αμμωνία και θειώδη υπό υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις προκαλούν καρκίνο στους πνεύμονες, το ήπαρ, ή τον θυρεοειδή ή λευχαιμία, σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα.

6. Οι χρωστικές ουσίες στα αναψυκτικά τύπου κόλα συνδέονται με αγγειακά ζητήματα. Ο Δρ Nehal N. Mehta, διευθυντής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δηλώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των αγγειακών προβλημάτων και σε προϊόντα που περιέχουν καραμέλα.

7. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα κουτάκι Coca Cola περιέχει 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 240 θερμίδες χωρίς καμία θρεπτική αξία.

8. Η καφεΐνη στα αναψυκτικά εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου. Σύμφωνα με την Δρ. Carolyn Dean, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για περισσότερες από 325 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα. Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού και ως εκ τούτου είναι σημαντικό για την ελαχιστοποίηση των ζημιών από τις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, και άλλες τοξίνες.

9. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά. Κάθε επιπλέον αναψυκτικό ή άλλο ζαχαρούχο ρόφημα που καταναλώνεται ανά ημέρα αυξάνει την πιθανότητα ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο κατά περίπου 60%.

10. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα αυξάνουν την καρδιακή νόσο στους άνδρες. Κάθε αναψυκτικό που καταναλώνεται ανά ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20% στους άνδρες.

11. Το οξύ στα αναψυκτικά φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Κλινικές δοκιμές για την οξύτητα των αναψυκτικών δείχνουν ότι η ποσότητα του οξέος στα αναψυκτικά είναι αρκετή για να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Τα επίπεδα του pΗ σε ένα αναψυκτικό είναι 2,5, και συγκριτικά το οξύ σε μια μπαταρία έχει pΗ 1, ενώ το νερό έχει pΗ 7.

12. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Κατά μέσο όρο ένα κουτάκι Coca-Cola ισοδυναμεί με 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα αναψυκτικά μπορεί να κάνουν κακό στα δόντια μας και τη γενική υγεία μας.

13. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Ενώ πολλοί επιλέγουν τα τεχνητά γλυκαντικά για την χαμηλότερη θερμιδική αξία, το δίλημμα για την υγεία σας δεν είναι τόσο γλυκό. Τα τεχνητά σάκχαρα συνδέονται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

14. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα μειώνουν τα επίπεδα των μετάλλων. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν 3 ή περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα την ημέρα, είχαν σχεδόν κατά 4% χαμηλότερη οστική πυκνότητα στα ισχία τους, ακόμα κι αν οι ερευνητές έλεγχαν την πρόσληψη ασβεστίου και της βιταμίνης D.

15. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα αλλάζουν το μεταβολισμό μας. Ο Δρ Hans-Peter Kubis, του Πανεπιστήμιου Bangor στην Αγγλία, βρήκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών σε τακτική βάση μπορεί να αλλάξει πραγματικά το μεταβολισμό στο ανθρώπινο σώμα. Οι συμμετέχοντες έπιναν 140 γραμμάρια ζάχαρη κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες (που είναι λιγότερο από δύο κουτάκια αναψυκτικού). Τα αποτελέσματα: ο μεταβολισμός τους άλλαξε έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να κάψουν το λίπος και να χάσουν βάρος.

16. Πίνοντας πάνω από ένα αναψυκτικό τύπου κόλα την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και μεταβολικό σύνδρομο. Σύμφωνα με τον Δρ. Ravi Dhingra, επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρει «Αν πίνετε ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο.» Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την ημέρα.

17. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Ένα πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά διαίτης έπινε ένα άτομο, υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος να γίνει υπέρβαρο. Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα αύξανε την περίμετρο της μέσης κατά 500% σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης.

18. Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν αναστολείς της μούχλας. Λέγονται βενζοϊκό νάτριο ή βενζοϊκό κάλιο, και χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα αναψυκτικά διαίτης.

«Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα μιτοχόνδρια του DNA, μέχρι το σημείο να είναι τελείως αδρανή,» αναφέρει ο Δρ Peter Piper, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συντηρητικά αυτά έχουν επίσης συνδεθεί με την κνίδωση, το άσθμα και άλλες αλλεργικές καταστάσεις.

19. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν ασκορβικό οξύ και βενζοϊκό κάλιο που μπορεί να σχηματίσει το βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο. Σύμφωνα με την FDA, όταν το βενζοϊκό κάλιο εκτίθεται στο φως και τη θερμότητα υπό την παρουσία της βιταμίνης C, μπορεί να μετατραπεί σε βενζόλιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο.

20. Τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη συνδέονται με τη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). 2.634 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη, έκαναν αξονική τομογραφία για να μετρήσουν την ποσότητα του λίπους στο ήπαρ. Είδαν μια υψηλότερη επικράτηση της NAFLD μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν ότι έπιναν περισσότερο από ένα αναψυκτικό την ημέρα σε σύγκριση με τα άτομα που δήλωσαν ότι δεν έπιναν κανένα αναψυκτικό.

21. Μερικά αναψυκτικά περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας. Τα βρωμιούχο φυτικό έλαιο (BVO) προστίθεται σε πολλά αναψυκτικά με γεύση εσπεριδοειδών και σε αθλητικά ποτά για την πρόληψη των ποτά για να ξεχωρίζουν. Ποια είναι η ανησυχία; Το BVO είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από εταιρείες χημικών προϊόντων ως επιβραδυντικό φλόγας.

22. Τα αναψυκτικά συνδέονται με το άσθμα. Σε μια μελέτη που έγινε στη Νότια Αυστραλία και συμμετείχαν 16.907 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αναψυκτικών σχετίζονται με το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Credit: Theheartysoul

Αφήστε το σχόλιο σας: