Το "Σατανικό" σχέδιο της Apple για να αναγκάζει τον κόσμο να αγοράζει τα νέα μοντέλα της. Εξαγριωμένοι εκατομμύρια Καταναλωτές! - Fanpage

Το «Σατανικό» σχέδιο της Apple για να αναγκάζει τον κόσμο να αγοράζει τα νέα μοντέλα της. Εξαγριωμένοι εκατομμύρια Καταναλωτές!

Μια σχετική μελέτη φαίνεται να υποδεικνύει αυτό που πολλοί χρήστες iPhone υποψιάζονταν για χρόνια: ότι η εταιρεία σαμποτάρει τα δικά της προϊόντα, προκαλώντας τα να δυσλειτουργούν περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι νέες εκδόσεις των smartphones τους.

Σύμφωνα με ορισμένους χρήστες, τα προϊόντα της Apple τείνουν να επιβιώνουν για περίπου 2 έως 4 χρόνια πριν τη δυσλειτουργία τους, να γίνονται πιο αργά και είναι επιρρεπή σε βλάβες.

Πολλοί έχουν υποψιαστεί ότι οι συσκευές τους «σαμποτάρονται» για να τους αναγκάσουν να αγοράσουν νέα προϊόντα.

1

Οι επιφυλακτικοί καταναλωτές εικάζουν για χρόνια ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ασκεί μια πολιτική «προγραμματισμένης απαξίωση»:

2

Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε από φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Harvard, την Laura Trucco, περιλάμβανε την ανάλυση και την παρακολούθηση των παγκόσμιων αναζητήσεων στο διαδίκτυο για τον όρο «αργό iPhone» και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση ακριβώς πριν την τελευταία κυκλοφορία του iPhone:

3

Τα ευρήματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τους όρους «αργό Samsung Galaxy», και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν επηρεάζεται από την κυκλοφορία των τελευταίων συσκευών της Samsung:

4

Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ, Sendhil Mullainathan, χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της μελέτης ως «εντυπωσιακά», λέγοντας: «Δεν θα επιθυμούσαν πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να κάνουν το παλιό τους προϊόν λιγότερο χρήσιμο όποτε κυκλοφορούν ένα νεότερο; Όταν πουλάτε τη συσκευή και ελέγχετε το λειτουργικό σύστημα, αυτό είναι μια επιλογή.»

Ωστόσο, η Apple δεν είναι η μοναδική που έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για σαμποτάρισμα των δικών της προϊόντων, απλά και μόνο για να σας κάνει να αγοράσετε την τελευταία συσκευή. Κάθε εταιρεία που κατασκευάζει τεχνολογικά προϊόντα έχει κατηγορηθεί ότι υιοθετεί αυτές τις τακτικές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IOS που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dom Ferkin, δεν πιστεύει ότι η Apple σκοπίμως σαμποτάρει το προϊόν τους. Εξηγεί:

«Σε κάθε κυκλοφορία hardware τείνουν να αναβαθμίζουν τα ψηφιακά κυκλώματα και γίνονται ταχύτερα κάθε φορά. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν ένα νέο iOS. Αν εκτελείτε ένα iOS 7 σε έναν επεξεργαστή 5, για παράδειγμα, είναι σαν να τρέχετε Windows XP σε ένα μηχάνημα των Windows 95. Είναι αρκετό για να ενοχληθούν οι χρήστες, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε τα νέα χαρακτηριστικά που κυκλοφορεί η Apple κάθε χρόνο.

Η έννοια της «προγραμματισμένης απαξίωση» δεν είναι νέα. Στην ουσία, είναι η θεωρία ότι ορισμένοι κλάδοι βιομηχανιών δημιουργούν σκοπίμως προϊόντα που δεν θα διαρκέσουν, έτσι ώστε οι καταναλωτές να αναγκαστούν να αγοράσουν καινούργια προϊόντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, κάνοντας μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την προγραμματισμένη απαξίωση.

Credit: DavidWolfe

Αφήστε το σχόλιο σας: