Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις της τηλεοπτικής δεκαετίας του ’80 είναι οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ – και όχι άλλοι… ειδικοί – που μάς έλεγαν τον καιρό σε ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 ή, παλαιότερα, στην ΥΕΝΕΔ, η οποία είχε και το «προνόμιο» της απευθείας επικοινωνίας με την ΕΜΥ, αφού και οι δύο ήταν υπηρεσία που υπαγόταν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Γράφει (και θυμάται) ο Αιμίλιος Περδικάρης
Πριν λοιπόν από το θαυμαστό κόσμο του Facebook, τους «ιστορικούς χιονιάδες» και τα site που προβλέπουν από τον… Απρίλιο ότι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα θα θαφτούν από το χιόνι το χειμώνα, ο οποίος θα είναι «ο χειρότερος όλων των εποχών», η διαμεσολάβηση τω καιρώ εκείνω ανάμεσα στο κοινό και την ΕΜΥ γινόταν μέσω των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι έβγαιναν στο τέλος των δελτίων ειδήσεων και η παρουσία τους ήταν θεσμός.

Τα γραφικά μπορεί τότε να ήταν φτωχά και ανύπαρκτα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου κυριαρχούσαν οι… πινέζες με τον ήλιο και τα συννεφάκια ή τις κατευθύνσεις των ανέμων και οι θερμοκρασίες γραμμένες με μαρκαδόρο (!) στον πίνακα. Ακόμη και στην εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπήκαν στη ζωή μας, οι απεικονίσεις υπήρξαν υποτυπώδεις και οι απολύτως απαραίτητες, περισσότερο με επεξηγήσεις και λιγότερο με σύμβολα.

Ανδρέας Λαζάνης, Γιώργος Μελανίτης, Ευριδίκη Καραμανή, Δημήτρης Ζιακόπουλος, Πέτρος Ξηράκης, Γιάννης Βερρόπουλος, Πάνος Γιαννακόπουλος και ο Νίκος Καντερές ήταν αυτές οι φυσιογνωμίες που περνούσαν καθημερινά από την οθόνη μας. Αργότερα υπήρξαν και άλλοι, όπως ο σημερινός διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μάλιστα, καθιερώθηκε στην ΕΡΤ-1 το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες, ενώ για αρκετό καιρό μετά το 1986 και το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας, οι καθημερινές προβλέψεις περιελάμβαναν εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Παραδοσιακός ήταν επίσης ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο κρατικά κανάλια της εποχής, ο οποίος πέρασε έτσι μοιραία και στους μετεωρολόγους.

Ας τους γνωρίσουμε, όμως, ή ας τους θυμηθούμε:

Ο Ανδρέας Λαζάνης ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική, οικεία και μειλίχια φυσιογνωμία των μετεωρολόγων της ελληνικής τηλεόρασης. Θεωρείται άλλωστε ως ο «πατριάρχης» των τηλεοπτικών μετεωρολόγων, καθώς παρουσίαζε για πολλά χρόνια και το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες, που καθιερώθηκε στην ΕΡΤ το 1985, ενώ συνεργαζόταν για πολλά χρόνια και με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην οποία είχε τη δική του στήλη για τον καιρό. Η παρουσία του στην οθόνη έφτασε έως τα χρόνια της ΝΕΤ. Απεβίωσε αιφνιδιαστικά σε ηλικία μόλις 64 ετών το 2006. Το όνομά του φέρει μάλιστα, τιμής ένεκεν, ο δρόμος στον οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Ο Γιώργος Μελανίτης ξεκίνησε να λέει τον καιρό στην ΕΡΤ-1 το 1982 και συνέχισε για 18 ολόκληρα χρόνια, όταν πια είχε δημιουργηθεί η ΝΕΤ. Έχει γράψει μάλιστα και βιβλίο για «τον καιρό και τα μυστικά του», όπως το ονομάζει.

Η Ευριδίκη Καραμανή ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς υπήρξε η πρώτη γυναίκα μετεωρολόγος της – πριν ακολουθήσουν οι νεαρές καλλίγραμμες κυρίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίες παρουσίαζαν μεν τον καιρό, αλλά ουδεμία σχέση είχαν με αυτόν και την επιστήμη του.

Έκανε το ντεμπούτο της τον Οκτώβριο του 1985, αφού πρώτα είχε πετύχει δίνοντας εξετάσεις, ανάμεσα σε 170 υποψηφίους, το διορισμό της στο υπουργείο Άμυνας – ελέω της εποπτείας της ΕΜΥ από το Πεντάγωνο. Χαρακτηριστικό της η μπάσα της φωνή, αλλά και το ανδρόγυνο στυλ της, το οποίο μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί (σ.σ.: η πρόγνωση του καιρού βρίσκεται στο τέλος του δελτίου ειδήσεων).

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος ήταν το νεότερο στέλεχος του «καιρικού τιμ» της ΕΡΤ-1, αλλά εγκατέλειψε την τηλεόραση πριν από μερικά μόλις χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος. Διατέλεσε διευθυντής της ΕΜΥ και υπεύθυνος προγνώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Αν και ο ίδιος εγκατέλειψε το «γυαλί», η Νικολέττα Ζιακοπούλου, συνεχίζει την παράδοση, καθώς είναι η κόρη του και αποτελεί τη «φωνή» του καιρού στον Σκάι, μαζί με τη Χριστίνα Σούζη.

Ο Πέτρος Ξηράκης ήταν διευθυντικό στέλεχος της ΕΜΥ και παρουσίαζε για αρκετά χρόνια το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ-2 και αργότερα στην ΕΤ-2, μέχρι αυτή να μετατραπεί σε ΝΕΤ. Πέθανε το 2014.

Ο Γιάννης Βερρόπουλος, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, παρουσίαζε το δελτίο καιρού και στην ΥΕΝΕΔ και αργότερα στην ΕΡΤ-2, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (σ.σ.: εξ ου και το… άθλιο στοπ καρέ).

Ο Πάνος Γιαννακόπουλος ήταν μετεωρολόγος της ΥΕΝΕΔ – από τους πιο παλιούς στο χώρο – και σταδιακά, μετά την «εκδημοκρατικοποίηση», όπως την ονόμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, και τη μετατροπή της σε ΕΡΤ-2, αποσύρθηκε από το προσκήνιο.

Ο Νίκος Καντερές ξεκίνησε επίσης από την ΥΕΝΕΔ και ήταν μία από τις πιο οικείες φυσιογνωμίες της ΕΡΤ-2 και γενικά των καιρικών προγνώσεων, αφού αργότερα πέρασε και από τον Alpha. Η οικειότητα αυτή τον οδήγησε στην απόφαση να πολιτευτεί στην Περιφέρεια Αττικής με τη ΝΔ, επί Κώστα Καραμανλή, και να εκλεγεί βουλευτής, ενώ νωρίτερα διατέλεσε αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής. Στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο, απέτυχε να εκλεγεί, αλλά παραμένει ενεργό πολιτικό στέλεχος.

Τα πρώτα του βήματα στην ΕΡΤ-2 έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ο σημερινός διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.

Ο Σπύρος Λινάρδος ήταν ο πρώτος μετεωρολόγος της ιδιωτικής τηλεόρασης, πριν τη «στροφή» εμπνεύσεως του Νίκου Μαστοράκη στα… μοντέλα. Παρουσίαζε τον καιρό στον Antenna και εμφανιζόταν συχνά στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές του σταθμού, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του από την ΕΜΥ, της οποίας επίσης διατέλεσε διευθυντής. Πέθανε το 2011, σε ηλικία 75 ετών.

Πηγή

Related posts

Θρήνος στο ταε κβον ντο: Πέθανε η 22χρονη λατρεμένη αθλήτριαv – «Καλό σου ταξίδι κοριτσάκι μου»

Παναγιώτης Γιαννάκης: Αποκάλυψε τον λόγο που τσακώθηκε με τον Νίκο Γκάλη – «Δεν ήταν θέμα να τα βρούμε…»

Παίρνει πίσω τη ζωή του ο Απόστολος Λύτρας – Δεν κρύβουν τον έρωτά τους – Στα Χανιά με τη σύντροφό του