12 Ανατριχιαστικοί Κανόνες Ομορφιάς που θα σας κάνουν να βλέπετε Εφιάλτες. Με τον 8ο, θα σας σηκωθεί η Τρίχα…

Τα πρότυπα ομορφιάς σε όλο τον κόσμο διαφέρουν, και κάτι που θεωρείται όμορφο στις κοινωνίες της Δύσης, μπορεί να θεωρείται αντιαισθητικό ή παράξενο σε μια φυλή του Αμαζονίου και το αντίστροφο.

Αποφασίσαμε να γράψουμε για τα πιο ενδιαφέροντα, προκλητικά και μερικές φορές τρομακτικά πρότυπα ομορφιάς που έχουν λάβε χώρα στην ανθρώπινη ιστορία.

1. Παράξενα φρύδια, Αρχαία Κίνα

Στην Κίνα, ήταν σύνηθες να αφαιρούνται τα φρύδια και να σχεδιάζονται στη θέση τους νέα, συχνά με περίεργες μορφές: απολύτως στρογγυλά ή ίσια ή κυματιστά. Τα ονόματα των φρυδιών ήταν λυρικά: “απομακρυσμένοι λόφοι”, “φύλλα ιτιάς” και “κεραίες μεταξοσκωλήκων”.

2. Τατουάζ με τη μορφή χαμόγελου, οι ιθαγενείς Αϊνού της Ιαπωνίας

Στο έδαφος των ιαπωνικών νησιών και μέρος της Ρωσίας κάποτε ζούσε η μυστηριώδης φυλή ιθαγενών Αϊνού. Οι γυναίκες τους έπρεπε να κάνουν τατουάζ με τη μορφή, όπως θα λέγαμε σήμερα, «χαμόγελο του Τζόκερ».

Πιστεύεται ότι τέτοια τατουάζ τις βοηθούσαν να παντρευτούν επιτυχώς και μετά θάνατον ζωή να βρουν γαλήνη. Ξεκινούσαν να κάνουν ένα τέτοιο τατουάζ σε διάφορα στάδια, ξεκινώντας από την ηλικία των επτά ετών.

3. Μακρόστενα κεφάλια, φυλές σε όλο τον κόσμο

Παραδόξως, τα τεχνητά μακρόστενα κεφάλια ήταν διαδεδομένο σε πολλούς άσχετους μεταξύ τους λαούς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: από τους Ούννους, τους Ιταλούς και τους Σαρμάτες στην Ευρασία, τους Μάγια στην Αμερική, από κάποιους λαούς της Αφρικής και ακόμη και στη Γαλλία στον εικοστό αιώνα. Τι ακριβώς είναι όμορφο εδώ – δεν είναι ακόμα σαφές.

Για να παραμορφωθεί το κρανίο του παιδιού, το τοποθετούσαν σε ειδική κούνια ή έδεναν το κεφάλι του με μια κορδέλα.

4. Μαύρα δόντια, αρχαία Ιαπωνία

Το Okhaguro είναι μια ιαπωνική παράδοση μαυρίσματος των δοντιών, η οποία διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, μπορεί να δει κανείς τα μαύρα χαμόγελα μόνο σε παραδοσιακά θέατρα.

Αυτό το σκοτεινό χρώμα δεν είχε μόνο διακοσμητική λειτουργία – προστάτευε τα δόντια και αναπλήρωνε την έλλειψη σιδήρου στο σώμα. Αποτελούταν από ένα διάλυμα σιδήρου σε οξικό οξύ και μαύρα καρύδια από σουμακ.

5. Έλλειψη βλεφαρίδων, Μεσαιωνική Ευρώπη

Τα μαλλιά στο κεφάλι δεν έτρεφαν μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη: τα μέτωπα ξυρίζονταν, όχι μόνο τα φρύδια αλλά και οι βλεφαρίδες αφαιρούνταν.

Πιθανότατα, μια τέτοια μόδα εμφανίστηκε λόγω του ραχίτιδας που έπληξε στην Ευρώπη, από την οποία έπεφταν τα μαλλιά. Όταν κάποιος από την αριστοκρατία το υιοθέτησε, ακολούθησαν και άλλοι το παράδειγμά του.

6. Μακριά νύχια, αρχαία Κίνα

Στην Κίνα, ήταν μόδα για την αριστοκρατία να μεγαλώνει τρομακτικά μακριά νύχια. Συμβόλιζαν τον πλούτο και την αδράνεια του ιδιοκτήτη (καθώς με τέτοια νύχια ήταν αδύνατο να εργαστεί κανείς). Επιπλέον, υπήρχε η πεποίθηση ότι με τα μακριά νύχια ήταν ευκολότερο να επικοινωνούν με θεότητες.

Για τα νύχια έφτιαξαν ειδικές θήκες από χρυσό, διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους.

7. Τατουάζ στο πρόσωπο, ιθαγενείς Μαορί

Οι Μαορί είναι κάτοικοι της Ωκεανίας, γνωστοί για την αγάπη τους για τα τατουάζ. Εκτός από το σώμα, οι άνδρες κάλυπταν εντελώς πρόσωπά τους με σχέδια, και οι γυναίκες έφτιαχναν σχέδια στο πηγούνι, στο πάνω μέρος του λαιμού και στα χείλη.

Το σχέδιο γινόταν με ένα ειδικό καλέμι, και όχι με βελόνα, όπως στην εποχή μας.

8. Φουσκωμένες γάμπες στους άντρες, Ευρώπη

Κατά τον Μεσαίωνα, αλλά και κατά τον 18ο αιώνα, ενώ οι γυναίκες έκρυβαν τα πόδια τους κάτω από μακριές φούστες, οι άνδρες, αντίθετα, επιδείκνυαν τα πόδια τους. Φορούσαν κάλτσες για να τονίσουν τις γάμπες τους.

Εκείνοι που η φύση δεν τους είχε προικίσει κατάλληλα, έβαζαν ειδική επένδυση.

9. Παγανιστικά τατουάζ, Βαλκάνια

Μην εκπλαγείτε αν επισκεφτείτε τα Βαλκάνια και συναντήσετε γιαγιάδες με τατουάζ.

Σε ορισμένες περιοχές της Βοσνίας, της Κροατίας και της Αλβανίας, οι γυναίκες από παλιά χρόνια έκαναν τατουάζ με ηλιακά σύμβολα. Αυτά τα σχέδια ανατρέχουν στο παγανιστικό παρελθόν των Βαλκανικών Σλάβων και συμβολίζουν φυλαχτά. Τα έκαναν στις ημέρες της εαρινής ισημερίας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα τέτοιων δερματοστιξιών ήταν ότι όσα κορίτσια είχαν τέτοια τατουάζ, οι Τούρκοι δεν τα απήγαγαν σε χαρέμια.

10. Τρύπημα μύτης, Ινδία

Στην Ινδία, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, υπάρχει μια παράδοση να τρυπούν τη μύτη και συχνά δεν σταματάει σε ένα μόνο τρύπημα. Συνήθως ο δακτύλιος στη μύτη συνδέεται με αλυσίδα με στολίδια που φοριούνται στο αυτί.

Κατά κανόνα, τέτοιο piercing γίνεται πριν από το γάμο. Μεταξύ άλλων, στην Αγιουρβέδα πιστεύεται ότι το τρύπημα στη μύτη στην αριστερή πλευρά μπορεί να διευκολύνει τον τοκετό και να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία.

11. Αντρικός διαγωνισμός ομορφιάς, Φυλή Wodaabe, Νιγηρία

Στη φυλή Wodaabe, αντίθετα, όμορφοι πρέπει να είναι οι άνδρες και όχι οι γυναίκες. Υπάρχει ακόμη και ένας αντρικός διαγωνισμός ομορφιάς – στον οποίο οι γυναίκες έρχονται και επιλέγουν τον σύζυγό τους.

Οι άντρες τονίζουν το λευκό των ματιών και των δοντιών τους, ζωγραφίζοντας τα μάτια και τα χείλη τους με μαύρο χρώμα, φοράνε σε παράξενα καπέλα, βάφουν με χρώματα τα πρόσωπά τους – μια ομορφιά! Παρεμπιπτόντως, οι γυναίκες αυτής της φυλής δεν υστερούν – θεωρούνται από τις πιο όμορφες στην Αφρική.

12. Μακριά μαλλιά, φυλή Yao, Κίνα

Στο κινέζικο χωριό Huangluo ζουν γυναίκες που είναι γνωστές για τα απίστευτα μακριά μαλλιά τους. Τα κόβουν μόνο μια φορά στη ζωή τους – κατά τη διάρκεια της τελετής ενηλικίωσης στην ηλικία των 16 ετών.

Στην αρχαιότητα, ήταν έθιμο αν κάποιος έβλεπε λυτά μαλλιά ενός κοριτσιού yao, τότε έπρεπε να την παντρευτεί. Τώρα ο κανόνας αυτός έχει ακυρωθεί και οι γυναίκες μπορούν να επιδεικνύουν τα μαλλιά τους σε όποιον θέλουν.

Μπόνους: Τεντωμένες μύτες, φυλή Apatani

Όλοι οι άνθρωποι που γράψαμε παραπάνω τα έκαναν για χάρη της ομορφιάς. Αλλά όχι γυναίκες της φυλής apatani που ζουν στην Ινδία.

Αυτή η φυλή αντιμετώπισε κάποτε ένα πρόβλημα: άνδρες από άλλες φυλές τις απήγαγαν για να τις παντρευτούν και η φυλή ιθαγενών ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και εφήυραν μια τέτοια λύση: οι γυναίκες άρχισαν να εισάγουν ειδικά έμβολα στη μύτη και έκαναν τατουάζ στο πρόσωπο για να καταστρέψουν τη φυσική ομορφιά τους. Αυτό έπαιξε θετικό ρόλο στην εξέλιξη της φυλής.

Credit: ADME

Related posts

Θρήνος στο ταε κβον ντο: Πέθανε η 22χρονη λατρεμένη αθλήτριαv – «Καλό σου ταξίδι κοριτσάκι μου»

Παναγιώτης Γιαννάκης: Αποκάλυψε τον λόγο που τσακώθηκε με τον Νίκο Γκάλη – «Δεν ήταν θέμα να τα βρούμε…»

Παίρνει πίσω τη ζωή του ο Απόστολος Λύτρας – Δεν κρύβουν τον έρωτά τους – Στα Χανιά με τη σύντροφό του