Βγαλμένο από όνειρο το αυτοκίνητο της Αpple.

Αν το άρθρο που δημοσίευσε την Παρασκευή η Wall Street Journal αποδειχτεί αληθινό, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη είδηση της αυτοκινητοβιομηχανίας εδώ και έναν αιώνα, από το 1908 συγκεκριμένα που ο Henry Ford παρουσίασε το Model T!

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου συνδέεται με το χώρο του αυτοκινήτου. Πριν από μία δεκαετία περίπου ο Steve Jobs είχε πει σε δημοσιογράφο της New York Times ότι αν είχε τις δυνάμεις, θα ήθελε να μπει στα χωράφια του Ντιτρόιτ με ένα αυτοκίνητο Apple. Δεν ξέρουμε αν στο μυαλό του ο Jobs είχε τον αυτονόητο όρο iCar και αν η σκέψη του δεν προχώρησε λόγω της κατάστασης της υγείας του ή λόγω του επερχόμενου iPhone. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ενός αυτοκινήτου από την Apple έμεινε για χρόνια ένα ακόμη όνειρο για τους απανταχού θαυμαστές της και μόνο.

Σύμφωνα με το άρθρο της καλά ενημερωμένης WSJ, έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη ομάδα έρευνας και εξέλιξης στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η οποία αριθμεί ήδη εκατοντάδες στελέχη. Μάλιστα άνθρωποι της Apple έχουν ήδη συναντηθεί με τεχνικούς της Magna Steyer στην Αυστρία. Η είδηση μπορεί να είναι συγκλονιστική, είναι όμως βάσιμη 100%.

Αν διαβάσατε το άρθρο στο NewsAuto την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα αυτόνομα αυτοκίνητα στη Μεγάλη Βρετανία, κάπου αναφέρουμε και την εμπλοκή της Apple. Δεν το γράψαμε αυτό τυχαία αλλά από εμπιστευτικές πληροφορίες που ήδη είχαμε από δύο πλευρές: από μηχανολόγο που εργάζεται στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και από άνθρωπο που έχει πρόσβαση στην Magna Steyer. Ναι, ειδικοί από την Ευρώπη γνώριζαν από καιρό ότι η Apple κάτι ετοιμάζει. Να πούμε εδώ ότι όλα συνωμοτούν στη δημιουργία ενός iCar. Από τη μία, η Apple βρίσκεται σε μία φάση που δυσκολεύεται να εφεύρει επαναστατικές συσκευές από το μηδέν, όπως το iPod, το iPhone ή το iPad. Από την άλλη έχει τόση οικονομική δύναμη που μπορεί να επαναφεύρει το αυτοκίνητο χωρίς μάλιστα να τσακίσει τους ισολογισμούς της.

Σημειώστε ότι η Apple έχει αποθεματικό 178(!) δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερα από όσα διαθέτει η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένα δισεκατομμύριο είναι αρκετό για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου, συμπεριλαμβανομένης και της γραμμής παραγωγής του. Μιλάμε δηλαδή για ψίχουλα για έναν τέτοιο κολοσσό. Όμως η Apple δεν θα μπει στο χώρο του αυτοκινήτου για να παίξει το ρόλο του επαναστάτη που έπαιξε η Tesla όλα τα προηγούμενα χρόνια, η οποία θεωρείτο μέχρι τώρα η Apple της αυτοκινητοβιομηχανίας. Θα το κάνει για να αλλάξει το ρου της ιστορίας του αυτοκινήτου, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Μέχρι να δούμε λοιπόν την ίδια την εταιρία να επιβεβαιώνει όσα κυκλοφορούν, το ερώτημα που θα απασχολεί όλους μας είναι αυτό του τίτλου…

Πώς θα είναι το αυτοκίνητο της Apple;
Από την εταιρία που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, αυτή που έχει εφεύρει το ποντίκι, τα windows, το desktop publishing, την αύλη μουσική, τα smartphone και έχει επανεφεύρει το tablet (και σύντομα το ρολόι χειρός), θα πρέπει να περιμένουμε συναρπαστικά πράγματα πάνω σε τέσσερις τροχούς. Ή χωρίς καθόλου τροχούς; Ας διακινδυνεύσουμε λοιπόν κάποιες προβλέψεις για το πώς θα είναι το αυτοκίνητο της Apple.

1. 100% ηλεκτρικό: το αυτοκίνητο της Apple θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων, 100% ηλεκτρικό δηλαδή και κατά πάσα πιθανότητα plug in. Και τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη εταιρία την εξέλιξή του, μια και το plug in αυτοκίνητο έχει ωριμάσει ως ιδέα, χάρη στις προσπάθειες της Tesla, της GM, της BMW, της VW και άλλων κατασκευαστών. Πολύ δύσκολα η Apple θα έμπαινε στον κόπο να αναπτύξει κινητήρες εσωτερικής καύσης, όταν ο ανταγωνισμός έχει εμπειρία 120 χρόνων σ’αυτούς! Αντίθετα, η Apple είναι ηγέτης στην τεχνολογία μπαταριών ιόντων – λιθίου. Αν μάλιστα μπει στο παιχνίδι, το κόστος τους θα πέσει δραματικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αποκτήσουν turbo από εμπορικής άποψης.

2. Ένα Mac με τροχούς: αν το σκεφτείτε καλά, είμαστε στην εποχή που η τελευταία λέξη του premium αυτοκινήτου είναι η τεχνολογία plug in. Με το κόστος που έχει σήμερα η ανάπτυξη ενός αυτοκινήτου που μπαίνει στην πρίζα (πλαίσιο, μπαταρίες και ηλεκτρονικά διαχείρισης), το καθιστά ασύμφορο απέναντι στα συμβατικά εσωτερικής καύσης. Άρα ο premium χαρακτήρας είναι απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει στην αγορά. Μπορούμε να προβλέψουμε λοιπόν ότι το πρώτο αυτοκίνητο της Apple θα είναι ό,τι και το Mac τη δεκαετία του ’80: ένα niche προϊόν για συγκεκριμένους, πολύ προχωρημένους χρήστες. Βέβαια, αν πετύχει η συνταγή του μπορεί να εξελιχθεί σε λαϊκό προϊόν για όλους – όπως τα σημερινά Mac. Διατηρώντας ωστόσο πάντα τον premium χαρακτήρα του και σχετικά υψηλή τιμή αγοράς. Ακόμη κι αν θα είναι made in China…

3. Χωρίς οδηγό: αρχικά θα πρέπει να έχει οδηγό, τουλάχιστον για λόγους συμβατότητας με την υφιστάμενες νομοθεσίες. Όμως πιστεύω ότι το πρώτο iCar θα είναι αυτόνομο όσο και εκείνο που ετοιμάζει η Google. Θα μπορεί δηλαδή να κινείται με απόλυτη ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς παρέμβαση του οδηγού του. Η τεχνολογία κατά βάση υπάρχει και εξελίσσεται ραγδαία.

4. Ένα iPad 4 μέτρων: μπορούμε να φανταστούμε ένα αλουμινένιο αμάξωμα (σε χρώμα ασημί μόνο;) με μοντέρνο αλλά απόλυτα λειτουργικό design, χωρίς έντονη διακόσμηση αλλά με σκούρα κρύσταλλα που θα θυμίζουν iPad. Θα μοιάζει μήπως με τα αμερικανικά Nissan Cube και Honda Element ή με τα ευρωπαϊκά Smart και BMW i3; Νομίζω ότι το αυτοκίνητο της Apple θα μας καταπλήξει, όπως και κάθε συσκευή της εταιρίας, συνδυάζοντας μοναδικά υπερμοντέρνο σχεδιασμό με απλότητα στη σύλληψη. Το φωτεινό μηλαράκι θα φαντάζει από μακριά τη νύχτα…

5. Αυτοκίνητο όπως κανένα άλλο: δείτε τα αυτοκίνητα όλων των παραδοσιακών κατασκευαστών. Έχουν εξελιχτεί σε τέτοιο βαθμό που τα τελευταία χρόνια αλλάζουν μόνο δέρμα, δηλαδή επιφάνειες και φωτιστικά σώματα με τρόπο ώστε να εντυπωσιάζει το καθένα περισσότερο από τα άλλα. Και να πουλάει, ακόμη κι αν δεν χρειάζεσαι να αλλάξεις το προηγούμενό σου μ’ αυτό.

Όμως τα αυτοκίνητα παραμένουν αφόρητα συμβατικά μετά από έναν και βάλε αιώνα: κάποια παραμένουν σεντάν με ξεχωριστό πορτ μπαγκάζ – κάτι που δεν έχει καμία χρηστική αξία. Όλα έχουν ένα στρογγυλό τιμόνι που παίρνει πολλές στροφές. Κάποια έχουν ακόμη συμπλέκτη για να αλλάζεις ταχύτητες! Και υαλοκαθαριστήρες! Έχουν ποδόφρενο ενώ θα μπορούσαν να φρενάρουν με τα δάκτυλα (όπως οι μοτοσυκλέτες). Τέσσερις ή πέντε ή επτά θέσεις που κοιτούν συνήθως μπροστά. Και ένα ταμπλό με όργανα για τα μάτια του οδηγού και μόνο…

Φανταστείτε πόσα στοιχεία θα μπορούσε να εισάγει στην καθημερινότητά μας ένας κατασκευαστής με τόση δύναμη, οικονομική, ερευνητική και νοητική όπως η Apple. Πόσο θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο, αλήθεια; Τι θα λέγατε για ένα αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά και τηλεχειριστήριο; Να αγγίζεις ένα κουμπί στην πόρτα και αυτή να ανοίγει μαζί και τα φώτα εντός, αναγνωρίζοντας τα δακτυλικά σου αποτυπώματα. Ή να σβήνουν τα ηλεκτρικά ανοίγοντας την πόρτα, όπως όταν κλείνεις το κάλυμμα στο iPad. Να διαθέτει ίσως ένα μόνο κουμπί στο ταμπλό. Να χαϊδεύεις την οθόνη και να αλλάζει πληροφορίες. Να αισθάνεται η οθόνη εντολές με ένα έως τέσσερα δάκτυλα όπως το Mac. Να στρίβει με joystick αντί για τιμόνι. Να έχει όλα τα apps του κινητού σου και αντικλεπτικό find my iCar. Tα καθίσματά του να περιστρέφονται κατά βούληση και βέβαια να παρκάρει μόνο του και να μπαίνει στην πρίζα για φόρτιση εξ’αποστάσεως από το iPhone. Εύχομαι μόνο να μην μένει από μπαταρία όσο γρήγορα μένει το κινητό με το μηλαράκι…

Όπως καταλαβαίνετε, πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά να δούμε αν το πνεύμα του μακαρίτη του Steve Jobs μπει στο χώρο μας. Και τα αναμένουμε με μεγάλη περιέργεια, αν και πιστεύουμε ότι θα σημάνουν το τέλος της εποχής των petrolheads, τύπων δηλαδή σαν κι εμάς τους πατροπαράδοτους συντάκτες αυτοκινήτου…

ΠΗΓΗ:
newsauto.gr

Related posts

Άκης Πετρετζίκης: «Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να έχεις οικογένεια – Δε μπορώ να φύγω από τα παιδιά μου»

Πάχυνε, παράτησε το τραγούδι, διανύει την 6η δεκαετία της ζωής της: Η πιο διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια των ’90s επέστρεψε στις πίστες και δεν την αναγνώρισε κανείς

Θρήνος στο ταε κβον ντο: Πέθανε η 22χρονη λατρεμένη αθλήτριαv – «Καλό σου ταξίδι κοριτσάκι μου»