Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας Να Γλύφετε τα Δάχτυλα σας

Η συνταγή γι’ αυτό το ωραιότατο Χριστόψωμο, είναι της γιαγιάς Αντωνίας, αδερφικής φίλης της πεθεράς μου. Γίνεται εύκολα, γρήγορα και είναι πολύ γευστικό. Φτιάξτε το οπωσδήποτε!

Το Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.

Υλικά

• 900 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 450 γραμ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
• 5 γραμ. νωπή μαγιά, (κυβάκι ή φούρνου)
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 1 μέλι
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (σκόνη ή κοπανισμένο)
• 1½ κουτ. σούπας γλυκάνισο
• ½ φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
• λίγο γαρύφαλλο
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
• καρύδια – σουσάμι
• 2 – 2½ φλυτζ. τσαγιού νερό περίπου
• ελαιόλαδο για το ταψί μας

Εκτέλεση

Από βραδύς κοσκινίζουμε τα δυο αλεύρια μαζί, σε μια λεκάνη.
Έπειτα σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι και τη μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 6 – 7 κουταλιές της σούπας (ίσως και λίγο παραπάνω) κοσκινισμένο αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός.
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ’ το βράδυ, το κάνουμε 4 – 5 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα).
Βράζουμε το γλυκάνισο με μισό φλυτζάνι νερό, το σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη λεκάνη με τα αλεύρια ρίχνουμε, το αλάτι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μαχλέπι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατόπιν ρίχνουμε το νερό που έχουμε βράσει το γλυκάνισο, το μέλι, το λάδι και το προζύμι.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
(Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη).
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 20′ περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε 450 γραμμάρια ζύμης (για προζύμι) και την υπόλοιπη τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια, το ένα 1.400 γραμμάρια και το άλλο 550 γραμμάρια περίπου.
Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χριστόψωμο της γιαγιάς Αντωνίας – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί Ν°28 ή 30° (28 ή 30 εκ. διαμ.), τοποθετούμε μέσα το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και το πατάμε με το χέρι να απλωθεί παντού.
Με το άλλο κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει, φτιάχνουμε δύο κορδόνια, τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί, σε σχήμα Σταυρού και άλλα δύο, που τα στρίβουμε και τα τοποθετούμε περιμετρικά στο ταψί ή τα κάνουμε όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και μια κουβερτούλα και την αφήνουμε, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει, διαλύουμε σε μισό κρασοπότηρο χλιαρό νερό, μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι και , με ένα πινέλο, το αλείφουμε καλά.
Πασπαλίζουμε το Χριστόψωμό μας με μπόλικο σουσάμι και στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα (που τα πιέζουμε να μπούνε μέχρι μέσα).
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί για να μην ιδρώσει και το τοποθετούμε σε μια σχάρα, ή σε καθαρή πετσέτα, για να κρυώσει.

πηγη 

Related posts

Πάχυνε, παράτησε το τραγούδι, διανύει την 6η δεκαετία της ζωής της: Η πιο διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια των ’90s επέστρεψε στις πίστες και δεν την αναγνώρισε κανείς

Θρήνος στο ταε κβον ντο: Πέθανε η 22χρονη λατρεμένη αθλήτριαv – «Καλό σου ταξίδι κοριτσάκι μου»

Παναγιώτης Γιαννάκης: Αποκάλυψε τον λόγο που τσακώθηκε με τον Νίκο Γκάλη – «Δεν ήταν θέμα να τα βρούμε…»