Τα λάθη που μπορεί να πληρώσουμε ακριβά
Το καλοκαίρι τα πιτσιρίκια μετράνε τα μπάνια στη θάλασσα ή τα παγωτά που τρώνε κάθε μέρα. Στην Πυροσβεστική μετράνε πυρκαγιές. Κάθε μέρα έχουμε κατά μέσο όρο 30 εστίες φωτιάς στην ελληνική επικράτεια. Μερικές φορές τα περιστατικά πυρκαγιών ξεπερνάνε τα 80. Η κλιματική κρίση έχει κάνει το πρόβλημα να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και λύση ακόμα δεν έχουμε.
Αυτό που έχουμε είναι η πρωτιά στην Ευρώπη σε δριμύτητα πυρκαγιών (18.522,7 καμμένα στρέμματα ανά κάθε μεγάλη πυρκαγιά), ενώ είμαστε και αυτοί που ‘σπάνε’ κάθε χρόνο το αρνητικό ρεκόρ μεγάλων δασικών πυρκαγιών (οι 4.4 έγιναν 30)
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ;
Επειδή, όπως φαίνεται, δεν μπορούμε να βάλουμε την -κραυγαλέα- ανάγκη που υπάρχει να αποκτήσουμε τους τρόπους, πάνω από τα ‘εγώ’ ή τα ‘φταις εσύ’ ή τη ριζωμένη ανάγκη του Έλληνα να δοκιμάσει ό,τι όριο υπάρχει ‘μπόσικο’ -δεδομένης της έλλειψης ελέγχου και της ατιμωρησίας.
Το Magazine προσπάθησε να ανακαλύψει σε τι κατάσταση είμαστε φέτος, σε επίπεδο πυροπροστασίας, με τη φετινή αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα του Μαΐου. Άρα, θεωρητικά όλα θα έπρεπε να είναι έτοιμα εκείνη την ημέρα.
Ενόψει λοιπόν, του καλοκαιριού η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο κονδύλι από την ΕΕ για οχήματα, εγκαταστάσεις κλπ (όχι για προσωπικό), με τις πληροφορίες να θέλουν την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να δώσει «τα περισσότερα χρήματα όλων των εποχών», για να μη ζήσουμε ό,τι τα τελευταία χρόνια.
Πληροφορίες θέλουν το ποσό που διατέθηκε το 2021 για πυρόσβεση, να ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προτιμάει να επενδύει στην καταστολή των πυρκαγιών και όχι στην πρόληψή τους και μάλιστα σε ποσοστό 80%-20%. Αυτό άλλωστε έδειξε και πρόσφατη έκθεση της WWF, περισσότερα στοιχεία της οποίας υπάρχουν παρακάτω.
Για την ιστορία, πληροφορίες θέλουν το ποσό που διατέθηκε το 2021 για πυρόσβεση, να ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό δεν περιλαμβάνεται η ζημιά της καταστροφής -ή άλλα έξοδα που δεν γνωρίζει καν το Υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν γίνονται σχετικές αναφορές/εκθέσεις από την Πυροσβεστική. Ούτε φέτος θα γίνουν -γιατί δεν το ζήτησε κανείς.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Πριν πάμε στα στοιχεία όμως, ένας εποχικός πυροσβέστης του πεζοπόρου τμήματος Αττικής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του απαντάει στο ερώτημα που συζητήθηκε αρκετά πέρυσι.
Τι έκαναν καλύτερα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες;
Μέλη των ξένων δυνάμεων που ήρθαν να βοηθήσουν στα πύρινα μέτωπα της Β. Εύβοιας.
“Οι ξένοι συνάδελφοι που ήρθαν και βοήθησαν τα μέγιστα πέρυσι είχαν βασικές διαφορές. Εξοπλισμό αυτοπροστασίας για παράδειγμα. Είμαι από το 2019 στην πυροσβεστική και μου έχει δοθεί μια και μοναδική στολή, κάτι αρβύλες που έσπασαν στην πρώτη φωτιά, μηδενικά μέσα αυτοπροστασίας. Πληρώνομαι ακριβώς 700 ευρώ το μήνα και έχω αναγκαστεί να αγοράσω μόνος μου στολές, κράνη, γάντια, αναπνευστική συσκευή, μπότες. Επίσης.
Οι Ρουμάνοι έκαναν χαρτογράφηση περιοχών με σύγχρονα μέσα. Έρχονταν και δούλευαν οκτώ ώρες και στη συνέχεια ξεκουράζονταν όπως είναι απαραίτητο για να μπορείς να λειτουργήσεις. Εγώ και οι Έλληνες συνάδελφοί μου φτάσαμε στη Βαρυμπόμπη 13:30 το μεσημέρι και σταματήσαμε στις 11:30 το βράδυ για μισή ώρα να πάρουμε ανάσα.
Σε όλη τη διάρκεια δεν είχαμε πιει καν νερό. Πόσο μπορείς να λειτουργήσεις έτσι σε μια φωτιά; Ευτυχώς πέρυσι μας επιτέθηκαν στη διαδήλωση έξω από το υπουργείο γιατί ισχυρίστηκαν ότι εμείς ψάχνουμε να “βολευτούμε”. Εγώ θέλω να δουλεύω όλο το χρόνο όχι για να κάθομαι. Να τρέχω στα βουνά.
Νιώθω περήφανος που βοηθάω. Όμως το υπουργείο δεν έχει τους κατάλληλους ανθρώπους να διοικήσουν. ”