Πριν από λίγες ημέρες, το λευκό τιγράκι που κάποιος πέταξε στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. έχει κερδίσει το μεγάλο ενδιαφέρον των φιλοζωικών της χώρας.
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις, που επιθυμούν να βοηθήσουν με κτηνιατρική υποστήριξη τόσο τις αρχές και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις εξετάσεις και στη νοσηλεία της μικρής λευκής τίγρης. Το τιγράκι υποβάλλεται σε εξετάσεις αυτή την περίοδο με σκοπό να διαπιστωθεί η ακριβής κατάστασή του την ώρα που το ενδεχόμενο ευθανασίας δυστυχώς παραμένει ανοιχτό.
Λευκό Τιγράκη: Όχι στην ευθανασία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία “Νέμεσις” για τα ζώα , το περιβάλλον και το κυνήγι απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ και την Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου κα Α. Μασούρα τονίζοντας επί του θέματος ότι: «Η υπόθεση του νεαρού τίγρη, που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση πλησίον του Αττικού Πάρκου έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μάλιστα σήμερα ήρθαν σε επικοινωνία με στέλεχος της Νέμεσις, αρμόδιο για την άγρια ζωή, κτηνίατροι από την Ταϊλάνδη, χώρα όπου ζουν τίγρεις ,προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για τη κατάσταση του ζώου, αφού η εμπειρία τους είναι τεράστια.
Η Ελληνική κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχεί σφόδρα για την τύχη του. Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε, όταν συγκεντρωθεί το σύνολο των εξετάσεων που υποβάλλεται το τιγράκι, για λόγους διαφάνειας της απόφασης που θα ληφθεί, στην επιστημονική επιτροπή για την ζωή του, να συμμετάσχουν και 3 κτηνίατροι από τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.
Λήψη απόφασης εν στενώ κύκλo και ιδίως ,αν η απόφαση αυτή παραπέμπει στην ευθανασία του, χωρίς τη συμμετοχή κτηνιάτρων του φιλοζωικού –περιβαλλοντικού χώρου, ζώου θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Η πρόταση αυτή είναι κατ’ αντιστοιχία των νόμων 4039/21 και του ισχύοντος 4830/21 , όπου στην 3μελή επιτροπή κτηνιάτρων που αποφασίζει για την ευθανασία αδέσποτου ζώου συντροφιάς, συμμετέχει κτηνίατρος της επιλογής των φιλοζωικών σωματείων. Η «Νέμεσις» σεβόμενη κάθε μορφή ζωής στο πλανήτη, στέκεται κυρίως δίπλα σε αυτήν που δεν έχει φωνή».
Την ίδια στιγμή η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς εξέδωσε επίσης ανακοίνωση προσφέροντας τη βοήθειά της για τις κτηνιατρικές εξετάσεις του ζώου.
Δείτε την ανακοίνωση:
«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε το μικρό λευκό αιλουροειδές ήρθε σε επικοινωνία με το ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Η Ειδική Γραμματέας κυρία Δημοπούλου Μάρσα ζήτησε εγγράφως από τον επικεφαλής του πάρκου, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ζώου και αναμένουμε από τη διοίκηση να μας τον αποστείλει μόλις ολοκληρωθεί η μαγνητική και έχουμε πορίσματα από δύο κτηνιάτρους.
Είμαστε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τον οργανισμό FourPaws έτσι ώστε να αποστείλουμε τον ιατρικό φάκελο του ζώου. Το FOUR PAWS διαθέτει καταφύγια άγριων ζώων όπου δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το μωρό στη περίπτωση που οι κτηνίατροι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφανθούν για τη δυνατότητα συνέχισης της ζωής του.
Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ ‘ όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον Αρχηγό του λιμενικού σώματος».