16 Αυγούστου: 38 χρόνια χωρίς το «Βασιλιά»

Ο Elvis Aron Presley γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1935 και πέθανε στις 16 Αυγούστου του 1977 (μια μαύρη μέρα για το rock ‘n’ roll και τη μουσική γενικότερα) σε ηλικία 42 ετών, βυθίζοντας εκατομμύρια fans ανά τον κόσμο μέσα σε μια απέραντη θλίψη.

Ο “Βασιλιάς του rock ‘n’ roll” θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από την αρχή της καριέρας του, ο Elvis Presley είχε ένα τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stoneήταν ο Elvis, που έκανε το rock ‘n’ roll τη διεθνή γλώσσα της pop“. Eπιπλέον, τo Rolling Stone περιγράφει τον Presley ως “έναν αμερικανό γίγαντα της μουσικής του 20ού αιώνα, ο οποίος άλλαξε μόνος του την πορεία της μουσικής και του πολιτισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1950“.

Τα τραγούδια του, οι χορευτικές του κινήσεις, η στάση και τα ρούχα του διαμόρφωσαν το rock ‘n’ roll και τη μετέπειτα μουσική. Στη λίστα του BBC Radio με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του 20ού αιώνα, ο Εlvis Presley κατέλαβε την δεύτερη θέση, πίσω από τον Frank Sinatra.

Για τον Elvis έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γραφτεί άρθρα, αφιερώματα, βιογραφίες και συνεχίζουν να γράφονται, οι δίσκοι του συνεχίζουν να πωλούνται, η Graceland το σπίτι του στο Μέμφις εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες με αποκορύφωμα κάθε χρόνο την επέτειο της ημερομηνίας του θανάτου του – στις 16/08 – όπου φτάνουν θαυμαστές του “βασιλιά” από όλο τον κόσμο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ κάθε είδους αντικείμενο που φέρει το όνομα ή το πρόσωπό του πουλάει σαν τρελό, κάνοντας τη βιομηχανία που έχει στηθεί από πίσω να θησαυρίζει ακόμα, 37 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωή του

Τα πράγματα για τον Elvis αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερα μετά το διαζύγιό του το 1973. Ο ίδιος άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μάχονταν και από μια εξάρτηση στα φάρμακα με συνταγή, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνισή του αλλά και στην απόδοσή του πάνω στη μουσική.

Ωστόσο και παρά τα όποια προβλήματα, συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα χρόνια. Το 1977 βρήκε τον Presley να μάχεται με τον εαυτό του, καθώς είχε μετατραπεί σε μια καρικατούρα αυτού που ήταν πριν μερικά χρόνια.

Πολλές συναυλίες δεν δόθηκαν καθόλου ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Ιντιανάπολις, στις 26 Ιουνίου 1977.

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο “βασιλιάς” βρέθηκε νεκρός, ξαπλωμένος στο πάτωμα του μπάνιου του στην Graceland από την – τότε – μνηστή του Ginger Alden. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Ο Elvis έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

Oι τελευταίες στιγμές

Το βράδυ του θανάτου του, τον Αύγουστο του 1977, ο Elvis Presley υπέφερε από γλαύκωμα, υψηλή πίεση του αίματος, βλάβη του ήπατος και μια διόγκωση του παχέος εντέρου.

Η μνηστή του, Ginger Alden, αναφερόμενη στις τελευταίες ώρες της ζωής του Elvis υποστηρίζει ότι ο ίδιος της είπε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί και ότι θα πήγαινε στο μπάνιο (με τρία πακέτα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων) για “να διαβάσει” – και αυτό σήμαινε “να λάβει περισσότερα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα”.

Εκείνη τότε του φώναξε “Μη σε πάρει ο ύπνος εκεί μέσα” και η απάντηση του Elvis ήταν “Εντάξει, δεν θα το κάνω“. Αργότερα, όταν η Alden ξύπνησε από έναν σύντομο ύπνο, βρήκε τον Elvis νεκρό στο πάτωμα του μπάνιου.

Η κηδεία του Presley ήταν ένα εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι.

Η ταφή του αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Φόρεστ Χιλ στο Μέμφις, δίπλα από τη μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στην Graceland την έπαυλη του “βασιλιά”. Μετά το θάνατό του – και έως σήμερα – άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή…

Μερικά πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για το “βασιλιά”:

  • Ο σειριακός αριθμός του στο στρατό ήταν: 53310761
  • Το νούμερο του δρόμου όπου βρίσκεται η Graceland στο Μέμφις είναι: 3764
  • Ο Elvis αγόρασε τη Graceland το 1957 και του κόστισε $100.000, ενώ μετά το θάνατό του η τιμή της εκτινάχτηκε στα $500.000
  • Ο Presley πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες και δυο ντοκιμαντέρ
  • Την κόρη του Lisa Marie την αποκαλούσε “Buttonhead” και “Yisa”
  • Ο Εlvis ήταν κάτοχος μιας ροζ Κάντιλακ. Το αρχικό χρώμα της Κάντιλακ όμως ήταν μπλε και την αγόρασε δώρο στη μητέρα του Gladys Love το 1956, παρόλο που εκείνη δεν ήξερε να οδηγεί. Επίσης, είχε υποσχεθεί στην κόρη του Lisa Marie ότι θα της χάριζε το αυτοκίνητο όταν θα έκλεινε τα 18 της χρόνια, το 1986
  • Τη συναυλία του “Elvis: Aloha from Hawaii” της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό, παρακολούθησαν δορυφορικά ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου!
  • Ο Elvis δεν αγαπούσε να ταξιδεύει με αεροπλάνο για αυτό και επέλεγε τη λύση του ιδιωτικού λεωφορείου που συχνά οδηγούσε ο ίδιος
  • Από κάθε πόλη που επισκέπτονταν έπαιρνε ως σουβενίρ ένα σήμα της Αστυνομίας. Όταν επέστρεφε στο Μέμφις φόραγε στολή της Αστυνομίας, καθώς και το σήμα και “περιπολούσε” στους δρόμους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σταμάταγε αυτοκινητιστές που θεωρούσε ότι οδηγούσαν ανεύθυνα, για να τους συνετίσει.
  • Η πρώτη του λέξη στην πρώτη κινηματογραφική ταινία της καριέρας του “Love me Tender” ήταν “whoa” και απευθυνόταν σε άλογο.
  • Ο Εlvis κάποτε έκανε δώρο μια ρόμπα στον θρυλικό μποξέρ Muhammad Ali, ο οποίος τη φόρεσε για πρώτη φορά στον αγώνα του εναντίον του Ken Norton στις 31/03/1973… και έχασε! Από τότε δεν την ξαναφόρεσε γιατί θεώρησε ότι του έφερε γρουσουζιά…
  • Το φυσικό χρώμα των μαλλιών του Elvis ήταν το καστανόξανθο, όμως τα έβαφε μαύρα για να μιμηθεί τον Tony Curtis για μερικούς ή τον Roy Orbison για άλλους. Μάλιστα, μετά το θάνατό του, το τελευταίο άτομο που άγγιξε το σώμα του ήταν ο κομμωτής Larry Geller για να φροντίσει το χρώμα των μαλλιών του Elvis.
  • Κάποια στιγμή και ενώ επέμενε το κρεβάτι του να είναι στρωμένο με μαύρα μεταξωτά σεντόνια, κάτι συνέβη και τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Τι ήταν αυτό; Έπεσε από το κρεβάτι (γλιστρώντας πάνω στα σεντόνια), χτύπησε το κεφάλι του και από τότε το κρεβάτι του ήταν στρωμένο μόνο με βαμβακερά σεντόνια.

Τα τελευταία λόγια του Elvis Presley αποχαιρετώντας το κοινό του στην τελευταία συναυλία της τελευταίας περιοδείας του το 1977: “Til we meet again, may God bless you. Adios“.

[via]

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του