Είναι δύσκολο να επαναφέρεις τον εαυτό σου σε πρόγραμμα, όταν νιώθεις πως έχεις αποσυντονιστεί.
Ενώ είχες μεγάλα σχέδια το προηγούμενο βράδυ, να πετύχεις όλους τους στόχους που έχεις θέσει και στο τέλος της ημέρας να νιώσεις πρωταθλητής, τελικά δεν έχεις βγάλει ούτε μισό από τον όγκο της δουλειάς σου και δεν βρίσκεις κανένα κίνητρο για να το κάνεις. Πού μπορεί να πήγε όλη αυτή η αυτοπεποίθηση που είχες το προηγούμενο βράδυ;
Μπορείς να τα καταφέρεις. Διώξε τις αναβλητικές σκέψεις μακριά και – ακόμα κι αν το μόνο που πραγματικά θες είναι να μην ασχοληθείς με τίποτα για όλη τη μέρα – συνέχισε να δουλεύεις.
Παρακάτω θα βρεις 5 συμβουλές για το πώς να συνεχίσεις την προσπάθεια σου, την στιγμή που είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις! Ετοιμάσου να διαπρέψεις!
1. Θυμήσου από πού ξεκίνησες και για ποιο λόγο ξεκίνησες.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου τον αρχικό στόχο. Μια απόκλιση απ’ αυτόν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει. Αν όμως υφίσταται ακόμα το όνειρο, μπορεί να θυμηθεί κανείς εύκολα τον αρχικό του ενθουσιασμό. Αυτός όχι μόνο αποτελεί κίνητρο, αλλά και δείχνει ότι τα πράγματα μάλλον άλλαξαν και έχει ξεκινήσει ήδη μια πορεία, μια προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου. Επίσης, χρειάζεται να απαριθμήσεις και πάλι τα οφέλη που θεωρείς ότι θα αποκομίσεις. Μια καταγραφή των αποτελεσμάτων και μια καθημερινή (αισιόδοξη) σκέψη γι’ αυτά, βοηθούν ιδιαίτερα.
2. Ανέλαβε την ευθύνη για το τι είναι αυτό που σε οδηγεί στην παραίτηση.
Πέρα από την αρχή της ευχαρίστησης που κατευθύνει την τάση για παραίτηση, θα αντιμετωπίσεις ίσως στην πορεία το φόβο της αποτυχίας, την επιθυμία να αναβάλεις μια εργασία και να κάνεις κάτι άλλο πιο ευχάριστο, όπως ανέφερε και ο Vanden Heuvel. Εξαρτάται από τη θέληση του καθενός και την τόλμη του, το να συνεχίσει. Η ανάληψη της ευθύνης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αλλά βοηθά στο να εντοπίσει κανείς τι πραγματικά δυσλειτουργεί. Κάτι το οποίο είναι πέρα από την ικανότητα που κατέχει κανείς και την επικέντρωση σε αυτή.
3. Πρόσφερε μικρές ανταμοιβές στον εαυτό σου.
Το μυστικό είναι, το κάθε βήμα, η κάθε μικρή επιτυχία να ανταμείβεται. Έστω με κάτι μικρό ή και μεγάλο. Έτσι, δεν θα περιμένεις μόνο από τους άλλους τον έπαινο. Αντιθέτως, θα λαμβάνεις προσωπική ευχαρίστηση, η οποία θα σε βοηθά να συνεχίζεις το έργο σου, χαρίζοντας κάτι στον εαυτό σου, υλικό ή μη υλικό, για τον κόπο σου. Η επιβράβευση λειτουργεί ως ενίσχυση, που μας βοηθά να συνεχίζουμε, καθότι περιμένουμε την επόμενη μελλοντική αμοιβή.
4. Διώξε την αρνητικότητα και επικεντρώσου στα θετικά της προσπάθειάς σου.
Η κούραση, το στρες και τα συνεχή παράπονα, φέρνουν εύκολα την αναβολή στην προσπάθεια. Γι’ αυτό και οι καλές σκέψεις βοηθούν. Η επικέντρωση στα θετικά, το χιούμορ και γενικά η θετική μας στάση, δίνουν ευκολότερα κίνητρο για τη συνέχιση ενός έργου. Άλλωστε, οι αρνητικές σκέψεις και το άγχος, από μόνα τους, δεν βοηθούν καν για την επίλυση ενός ζητήματος, παρά μας μπερδεύουν και προκαλούν το αίσθημα της ανικανότητας. Το θέμα της διαχείρισής του απαιτεί πολλές φορές προσπάθεια και επινόηση.
5. Ζήτησε βοήθεια από τον περίγυρο σου.
Ακόμα κι αν κανείς δεν έχει τις γνώσεις ή μια συγκεκριμένη ικανότητα να σε βοηθήσει πάνω στο έργο σου, κάποιος θα μπορεί να σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις . Αρκεί πολλές φορές, να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, όποια κι αν είναι αυτά. Την απογοήτευση, το άγχος και όποια σκέψη μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε σε κοντινούς μας ανθρώπους και εκείνοι να μας ακούσουν, να μας συμβουλεύσουν. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα, που μας μαθαίνει όχι μόνο να μην τα παρατάμε και να ζητάμε βοήθεια, αλλά και να μην εσωτερικεύουμε αυτά που νιώθουμε και να μην απομονωνόμαστε στις δύσκολες στιγμές.