Ο φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ, δήλωσε ότι οι δειλοί δημιουργούν δειλούς, οι παλιάνθρωποι δημιουργούν παλιανθρώπους και οι μίζεροι μπορούν να δημιουργήσουν μόνο μίζερους. Ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι η προσωπικότητα δεν μπορεί να κληρονομηθεί και ότι διαμορφώνεται από την επίδραση της εσωτερικής εμπειρίας και των εξωτερικών συνθηκών. Θεωρούσε ότι ήταν δυνατό κάποιος να αναπτυχθεί και να εργαστεί στην προσωπικότητά του.
Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που λέει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη ζωή του, επειδή όλες οι αποτυχίες είναι είτε προδιαγεγραμμένες για να γίνουν, είτε είναι αποτέλεσμα δολοπλοκιών των εχθρών του ανθρώπου. Αυτή η θεωρία υιοθετείται συνήθως από αποτυχημένους.
Παρακάτω θα μάθετε για τις 9 αρχές που οι «άτυχοι» άνθρωποι προτιμούν να ακολουθήσουν. Ίσως είναι η προσέγγισή τους στη ζωή που δημιουργεί αποτυχίες, και όχι οι εχθροί ή το πεπρωμένο. Το ποτήρι είναι είτε μισογεμάτο είτε μισοάδειο, και εξαρτάται από εμάς τι θα επιλέξουμε.
#9 Κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες τους
Δεν μπόρεσαν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις; Αυτό συνέβη γιατί μπορούν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο μόνο αν έχουν διασυνδέσεις και χρήματα. Δεν πήρανε τα επιπλέον χρήματα για την εργασία τους; Είναι επειδή το αφεντικό τους επαινεί τους συγγενείς και τους συκοφάντες. Τους εγκατέλειψε ο/η σύντροφός τους; Αυτό έγινε επειδή είναι ανόητος/η. Τελείωσε το ψωμί και δεν υπάρχουν άλλα στο κατάστημα; Πρόκειται για απόδειξη μιας παγκόσμιας συνωμοσίας εναντίων τους.
Προσπαθώντας να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν, αποκτούν μια ψεύτικη αίσθηση ότι το πρόβλημα λύνεται. Ωστόσο, επανέρχεται ξανά σε λίγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αναζητούν κάποιον για να κατηγορήσουν, αλλά προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα και να μην το επαναλάβουν ποτέ ξανά.
#8 Συγκρίνουν τον εαυτούς τους με άλλους ανθρώπους
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να συγκρίνονται με άλλους. Δεν έχει σημασία ποιους επιλέγουν ως σημείο αναφοράς (λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένους ανθρώπους). Αυτό δεν κάνει καλό. Αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον πολύ επιτυχημένο, τότε θα αισθάνεστε συνεχώς λύπη. Αυτό είναι ένα από τα πιο καταστροφικά ανθρώπινα συναισθήματα, και επιβραδύνει την ανάπτυξη ενός ατόμου. Αν προτιμάτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που βρίσκεται πολύ πίσω από σας, τότε έχετε την ευκαιρία να βρίσκετε δικαιολογίες για την αδράνειά σας.
Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι συγκρίσεις για την αξιολόγηση της προσωπικής ανάπτυξης. Αλλά θα πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας όχι με άλλους ανθρώπους, αλλά με το παρελθόν σας (αυτό που ήσασταν πριν από 1, 5 ή 10 χρόνια).
#7 Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους
«Αυτό δεν είναι για μένα» και άλλες παρόμοιες φράσεις, επιλέγονται από αδρανείς ανθρώπους. Το να βρουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος, να μάθουν μια νέα ξένη γλώσσα ή να κάνουν μια φιλοφρόνηση σε έναν ξένο, είναι ενέργειες που απαιτούν προσπάθεια. Είναι πολύ πιο εύκολο να βρουν μια δικαιολογία και να μην επιχειρήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους.
Αν παραδεχτούν το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα για να κατανοήσουν την τρέχουσα κατάσταση και να επεξεργαστούν ένα σχέδιο δράσης. Να θυμάστε πως τυχόν εμπόδια, είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση είτε για κάτι άλλο, επιβραδύνουν το δρόμο σας στην επιτυχία, αλλά δεν τον σταματούν εντελώς.
#6 Εγκαταλείπουν τους στόχους και τις πεποιθήσεις τους
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να παραπονιούνται για την ατυχία τους, να ασπάζονται τις απόψεις των άλλων, να αλλάζουν τις πεποιθήσεις και τους στόχους τους μερικές φορές την ημέρα ή ακόμα και να τις εγκαταλείπουν λόγω των μικρών δυσκολιών. Ένας αποτυχημένος μπορεί να είναι χορτοφάγος σήμερα, αλλά αύριο ίσως αρχίσει να κρίνει αυτούς που δεν τρώνε κρέας, επειδή το σώμα τους δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Β12.
Ένας στόχος, είναι ένας φάρος που δείχνει το μονοπάτι μας ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι. Οι αρχές μας είναι ένας φράκτης που μας κρατάει στο σωστό δρόμο. Ο σκηνοθέτης Ρόι Ντίσνεϊ είπε κάποτε: «Δεν είναι δύσκολο να αποφασίσεις όταν ξέρεις ποιες είναι οι αξίες σου». Όταν προκύψουν δυσκολίες, οι επιτυχημένοι αναζητούν μια λύση για να τις ξεπεράσουν, όχι τρόπο να αλλάξουν τους στόχους τους.
#5 Δεν ξέρουν πώς να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους
Ορισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να οικοδομούν σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους και μπορούν ακόμη και να είναι αλαζονικοί με όσους βρίσκονται σε χαμηλότερο κοινωνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λένε πως αν θέλετε να αποκαλύψετε το πραγματικό πρόσωπο ενός ατόμου, δώστε προσοχή στο πώς επικοινωνεί με το προσωπικό εξυπηρέτησης.
Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους, γνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουν σχέσεις όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην ιδιωτική τους ζωή. Δεν χάνουν την ευκαιρία να διευρύνουν τον κύκλο των γνωριμιών τους και κάνουν προσπάθεια να διατηρούν επαφή μαζί τους.
#4 Είναι αναβλητικοί και αργοπορούν
Πολλοί άνθρωποι ζουν σαν να έχουν και δεύτερη ζωή. Αναβάλλουν τις καθημερινές δουλειές όπως τον καθαρισμό του σπιτιού ή το πλύσιμο και άλλες εργασίες. Οι αδρανείς πάντα αναβάλλουν πράγματα για να μετατρέψουν τη ζωή τους σε κάτι πολύ βαρετό και μονότονο.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ζουν το σήμερα. Στον Στιβ Τζομπς άρεσε να θέτει την ακόλουθη ερώτηση: «Αν η σημερινή ημέρα ήταν η τελευταία της ζωής σου, θα ήθελες να κάνεις αυτό που πρόκειται να κάνεις σήμερα;» Είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε την αναβολή και να αρχίσετε να ζείτε το τώρα.
#3 Απορρίπτουν τις απόψεις των άλλων ανθρώπων
Οι αποτυχημένοι γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα, αλλά επιφανειακά. Ζητήστε από έναν τέτοιο άνθρωπο να φέρει τη χώρα σε τάξη και θα λάβετε μια εξαντλητική απάντηση, ακόμη και σε μορφή απεικόνισης, αν το κρίνει απαραίτητο. Πιστεύουν ότι έχουν δίκιο και είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν για τα πάντα. Ταυτόχρονα, το σπίτι τους θα είναι πιθανώς ακατάστατο και βρώμικο.
Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο στην ψυχολογία, γνωστό ως «Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ». Είναι μια γνωστική προκατάληψη στην οποία οι άνθρωποι με χαμηλή ικανότητα υποφέρουν από ψεύτικη υπεροχή, εκτιμώντας λανθασμένα τη γνωστική τους ικανότητα ως μεγαλύτερη από όσο είναι. Το φαινόμενο λειτουργεί και αντίστροφα. Όσο υψηλότερες είναι οι ικανότητες ενός ατόμου, τόσο λιγότερο υποστηρίζει και επιμένει στη δική του γνώμη.
#2 Αγαπούν τα δωρεάν ή φθηνά πράγματα
«Όσο φθηνότερο, τόσο καλύτερο!». Αυτή είναι η άποψή τους και δεν τους ενδιαφέρει αν οι φθηνές κάλτσες τρυπήσουν την επόμενη μέρα ή αν οι φθηνές διακοπές αποδείχθηκαν καταστροφικές. Συνεχίζουν να έχουν αυτή την άποψη κάθε φορά.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν εξοικονομούν χρήματα. Υπολογίζουν και γνωρίζουν την πραγματική αξία των πραγμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζουν μόνο απαραίτητα πράγματα υψηλής ποιότητας που δεν θα χρειαστεί να πετάξουν την επόμενη μέρα. Εκεί βασίζονται και τα δημοφιλή λόγια του Μπαρόν Ρότσιλντ: «Δεν είμαι αρκετά πλούσιος για να αγοράζω φτηνά πράγματα».
#1 Ζηλεύουν και κακολογούν τους άλλους
Οι αποτυχημένοι συνήθως ζηλεύουν και προσπαθούν να αποκαλύψουν τους «αληθινούς» λόγους για την επιτυχία κάποιου άλλου, ώστε να εξηγήσουν τη δική τους δυσφορία. Είναι πλούσιος; Είναι κλέφτης. Είναι δημοφιλής; Είναι καλός στην ίντριγκα. Είναι υγιής; Απλά πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό. Έχει έναν ευτυχισμένο γάμο; Απλά ξέρει πώς να κρύψει την απιστία του. Χαμογελάει; Ας κοιτάξει γύρω του! Κατά τη γνώμη ενός μη επιτυχημένου, δεν υπάρχουν καλά πράγματα στη ζωή.
Οι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι η αίσθηση της ζήλια είναι η αδυναμία να αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δεν θέλουν πραγματικά να κατέχουν τα πράγματα που ζηλεύουν. Είναι απλά θυμωμένοι που οι άλλοι μπορούν να επιτύχουν πράγματα στη ζωή τους και να πάρουν αυτό που θέλουν.