Άγγελος Γκέτσης | Μαθητής από την Άρτα φτιάχνει ειδικά γυαλιά για τυφλούς και αποθεώνεται από την Google
Περάσαν λίγα χρόνια από την στιγμή που ο Άγγελος Γκέτσης έκανε την εμφάνισή του στην τηλεόραση παρουσιάζοντας στον κόσμο την εφεύρεσή του.
Περάσαν σχεδόν τρία χρόνια από την στιγμή που ο Άγγελος Γκέτσης έκανε την εμφάνισή του στην τηλεόραση παρουσιάζοντας στον κόσμο την εφεύρεσή του. Ο μαθητής τότε της τρίτης Λυκείου είχε μάλιστα βραβευτεί στο διαγωνισμό “Google Science Fair” που απευθύνεται σε παιδιά από 13-18 ετών κατακτώντας την πρώτη θέση.
Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable.Evasive.AssistanCE και χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού και να τον ειδοποιήσει για την ύπαρξή τους.
Η εφεύρεσή του διευκολύνει την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων, και είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι – όπως έχει και ο ίδιος δηλώσει – δεν είχε ποτέ του γνωρίσει κάποιο τυφλό άτομο μέχρι τότε. Πρόκειται για ειδικά γυαλιά που με τη χρήση υπερήχων εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός ατόμου με προβλήματα όρασης αναλόγως με το που στρέφει το κεφάλι του και να τον προειδοποιούν ηχητικά για την ύπαρξή τους, και η ειδοποίηση γίνεται εντονότερη όσο πιο κοντά βρίσκεται το εμπόδιο.
Ο ίδιος μίλησε πρόσφατα μίλησε στο itechnews365.com για το τι άλλαξε στη ζωή του αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Το 2014 αν δεν κάνω λάθος εμφανίστηκες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel παρουσιάζοντας την εφεύρεση σου. Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγα λόγια τι ακριβώς είναι και τι κάνει;
Με λίγα λόγια τα γυαλιά P.E.ACE λειτουργούν σαν μια νυχτερίδα, δηλαδή χρησιμοποιούν ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες για να υπολογίσουν την απόσταση του χρήστη, από τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του και τον ειδοποιούν για την ύπαρξη τους με δονήσεις είτε αυτές δυνατές είτε πιο ήπιες ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεται σε κάποιο αντικείμενο.
Από που εμπνεύστηκες αυτήν την εφεύρεση;
Η έμπνευση μου ήρθε όταν ανακάλυψα τον παγκόσμιο διαγωνισμό της Google το Google Science Fair. Έναν διαγωνισμό με σκοπό την προώθηση νέων ιδεών που λύνουν πραγματικά προβλήματα. Απευθυνόταν σε παιδιά κάτω των 18 ετών και ήθελα να συμμετάσχω… Κάθισα να βρω ένα πρόβλημα και ένα τρόπο να το λύσω. Αυτό που βρήκα και μου έκανε εντύπωση… Παρά το γεγονός, ότι παρότι έχουμε όλη αυτή την ανάπτυξη στην τεχνολογία τα βοηθήματα που έχουν στην διάθεση τους άτομα με έλλειψη όρασης είναι ελάχιστα και μη ανεπτυγμένα στο επίπεδο των εποχών μας.
Πόσο καιρό σου πήρε να υλοποιήσεις το έργο σου; Είχες κάποιον να σε βοηθήσει;
Η υλοποίηση του έργου μου πήρε περίπου μια εβδομάδα και όλο το έργο έγινε από εμένα. Το οικογενειακό μου περιβάλλον δεν έχει άτομα με γνώσεις σε ρομποτική και προγραμματισμό, ο πατέρας μου είναι δημοσιογράφος και η μητέρα μου έχει ένα κατάστημα με είδη δώρων. Οπότε πηγή γνώσεων και βοήθειας για εμένα, ήταν το Internet.
Συνολικά πόσο σου στοίχισε; Μπόρεσες και βρήκες όλα τα υλικά από την ελληνική αγορά;
Ένας από τους στόχους μου ήταν τα γυαλιά να είναι προσιτά σε όλους, έτσι το κόστος κατασκευής ήταν περίπου 60 ευρώ και παραμένει τόσο. Όσο για την εύρεση των υλικών μπορώ να πω ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολη παρότι η διαθεσιμότητα ήταν μικρή αλλά με τα χρόνια έχω δει μια σημαντική άνοδο στην ελληνική αγορά.
Από το 2014 όπου παρουσίασες την εφεύρεση σου ενδιαφέρθηκε κανείς να επενδύσει σε εσένα και στα ειδικά γυαλιά για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης;
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και ότι ανάπτυξη έχει υπάρξει πάνω στα γυαλιά έχει γίνει από εμένα και με δικά μου χρήματα…
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτή την στιγμή στόχος μου είναι να τελειώσω την σχολή μου και στην συνέχεια να σχηματίσω μια startup από άτομα από διάφορα επιστημονικά υπόβαθρα με σκοπό την ανάπτυξη νέων ιδεών και την επίλυση προβλημάτων. Και γενικά θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να βοηθάω με τις δημιουργίες μου.
Έχεις βραβευτεί από την Google, σου πρόσφεραν μία μελλοντική συνεργασία; Ποια ήταν η εμπειρία σου από αυτή τη βράβευση;
Η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τα γραφεία της Google στην Ελλάδα και να γνωρίσω πολλά άτομα που αποτελούν το δυναμικό της Google στην Ελλάδα. Η Google δεν μου έκανε κάποια πρόταση για συνεργασία και αυτό κατά την άποψη μου είναι καλό γιατί ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να αναδείξει νέα μυαλά και ιδέες.. Τώρα η πορεία που θα ακολουθήσουν αυτά τα μυαλά, πρέπει να αποτελεί δική τους επιλογή και προσπάθεια… Θεωρώ ότι η λογική της Google, είναι αν αυτά τα μυαλά θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας θα πρέπει να περάσουν την ίδια πόρτα που πέρασαν όλοι και δεν θα τους δοθεί κάποια ξεχωριστή ευκαιρία.
Παρακολουθήστε την ομιλία του Άγγελου στο TEDxAthens