Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε πάντα το σύμπαν με το μέρος του, λες και η τύχη ήταν ο κατάλληλος σύμμαχος για εκείνον.
Όλα ξεκίνησαν το 1990 όταν ένας μαθητής έλαμψε σαν άστρο στην περίφημη συνέντευξη που παραχώρησε στην Άννα Παναγιωταρέα, κατά την διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων με το ζήτημα: Να αποφασίζουν οι μαθητές ποιο μάθημα θα παρακολουθούν και ποιο όχι.
Από τις μαθητικές εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου
Ανατρεπτική διάθεση και εμφάνιση, αντισυμβατική φρασεολογία και τάση για σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο. Είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την ηλικία των 16 ετών ήταν ήδη πολιτικοποιημένος και πρωτοστατούσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Τότε ήταν το παιδί των καταλήψεων… Το 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας.
Γεννημένος στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974, αποτελεί τον πρώτο αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Ο μικρός Αλέξης μεγάλωσε και έγινε πατέρας δύο αγοριών. Συνταξιδιώτης στη ζωή του, η Περιστέρα ή αλλιώς Μπέτυ Μπαζιάνα.
Στην συνέχεια, ήρθαν οι σπουδές στο Πολυτεχνείο, ένα γρήγορο πέρασμα από τον επιχειρηματικό στίβο και η αλλαγή πίστας στην πολιτική. Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2006 και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, ως το πουλέν του Αλέκου Αλαβάνου. Όμως, ότι ξεκινά ωραίο, πολλές φορές τελειώνει με πόνο.
Στο παρελθόν, έχει δηλώσει άθεος και δεν έχει τελέσει θρησκευτική βάπτιση για τα παιδιά του. Κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας έδωσε πολιτικό όρκο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο. Το 2015 τιμήθηκε απ’ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο με τον Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου στην τάξη των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει το έργο του Πατριάρχη σε σχέση με την ανάδειξη και την αναστήλωση των μνημείων που ανήκουν στο Πατριαρχείο.
Η πολιτική ιστορία ενός φοιτητή της Αριστεράς
Ο νεαρός πολιτικός εξελίχθηκε σε πατροκτόνο για το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. «Ακόμη και ο Ιησούς έπεσε έξω για τον Ιούδα» δήλωσε για το λάθος του ο Αλέκος Αλαβάνος.
Το 2009 ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ακριβώς εκεί που έπρεπε, την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, έλαβε μία ατελείωτη σειρά αντιλαϊκών μέτρων και υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αφήνοντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του 2012.
Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε στην τρίτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ του Προέδρου Αλέξη γίνεται πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβέρνηση σε αναμονή, αν ληφθεί υπόψη το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο υποχρεώθηκε να λειτουργήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που σχηματίστηκε.
Το 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει διασπασμένο (ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες κάλπες το ΚΙΔΗΣΟ), η ΝΔ έχει τη φθορά της διακυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται πρωθυπουργός με τη βοήθεια του Πάνου Καμμένου (ΑΝΕΛ).
Η οπερετική επαναδιαπραγμάτευση με τους… θεσμούς, όπως ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ τους δανειστές, κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών, τα κάπιταλ κοντρόλ και το αλησμόνητο δημοψήφισμα. Όπου το “όχι” έγινε “ναι” μετά από μία… εξαντλητική 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Τότε ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Βαγγέλη Βενιζέλου για να περάσει η συμφωνία που έκλεισε από τη Βουλή. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει εκλογές, αλλά αθέτησε την υπόσχεσή του. Διαλύει τη Βουλή και στήνει κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015. Επανεκλέγεται και ταυτόχρονα ξεφορτώνεται τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας που μένουν εκτός Βουλής.
Ως πρωθυπουργός ήταν ο καλύτερος στην εφαρμογή του μνημονίου. Έκοψε το ΕΚΑΣ, παραχώρησε τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο για 100 χρόνια, έκανε ακριβώς ότι του ζήτησαν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Και κατάφερε να ολοκληρώσει την τετραετία με τα ρετάλια των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο
Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του στην εξουσία.
Η κλεψύδρα είχε γυρίσει. Ακολούθησε η ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και η ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του ίδιου έτους.
Η Μπέττυ και οι γιοι
Στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων απ όπου αποφοίτησε γνώρισε και τη σύντροφο της ζωής του, την Περιστέρα Μπαζιάνα, ή αλλιώς Μπέττυ όπως χαϊδευτικά την φωνάζει ο Τσίπρας. Η 38χρονη Μπέττυ που κατάγεται από την Καρδίτσα, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αν και η γνωριμία τους μετρά 20 χρόνια το ζευγάρι είναι εξαιρετικά διακριτικό, με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Όσοι ξέρουν το ζευγάρι ισχυρίζονται ότι η Μπέττυ είναι ο λόγος που γνωρίζουμε ελάχιστα για τη σχέση τους και με κανένα τρόπο δεν θέλει να εκθέσει ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια της προσωπική της ζωή στα Media.
Το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο αλλά έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Οι «μικρές» αδυναμίες
Δεν είναι όμως μόνο οι αποδράσεις με την οικογένεια και τους φίλους του, που έχει αναγκαστικά περιορίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εραστής του ποδοσφαίρου και στο παρελθόν είχε παίξει 5×5. Πλέον, όμως δεν βρίσκεται εύκολα χρόνος για επισκέψεις στα γήπεδα. Δηλώνει ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού ενώ σε μια συνέντευξή του το 2007, στο περιοδικό Diva είχε δηλώσει αστειευόμενος πως «εάν δεν το πάρουμε και φέτος (το πρωτάθλημα) θα πάψω να πιστεύω» στον Άγιο Βασίλη.
Αδυναμία όμως έχει και στις μηχανές μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα ακόμη και μέχρι το 2012 περίπου επέλεγε συχνά και κινείται στους δύο τροχούς. Λόγοι ασφαλείας όμως επέβαλαν τη σιγουριά του αυτοκινήτου.
Οι περιορισμοί όμως δεν σταματούν εκεί αφού και οι έξοδοι του για φαγητό ή ποτό έχουν μειωθεί και όχι μόνο λόγω φόρτου εργασίας. Όπως εξηγούν συνεργάτες του, «η αναγνωρισιμότητα είναι κάτι που κατά κάποιο τρόπο τον έχει περιορίσει κοινωνικά, αφού μερικές φορές θέλεις να πιεις το ποτό σου ή να φας με φίλους σου χωρίς να σε κοιτάζουν όλοι γύρω σου». Αν και είναι λάτρης της μουσικής, με ιδιαίτερη αδυναμία στα έθνικ ακούσματα και κυρίως τις λατινο-αμερικάνικες μελωδίες, δεν έχει τόσο συχνά τη δυνατότητα να διασκεδάσει. Τα δε γλέντια με ελληνική λαϊκή μουσική, όπως στα φεστιβάλ νέων, έχουν τώρα είναι δύσκολο να «αναβιώσουν».
Το τέλος μιας εποχής
Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του και ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τη θέση του. Είχε προλάβει να ψηφίσει την απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι στήνει παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διπλή εκλογική συντριβή (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου) απέδειξαν ότι έκανε λάθος. Η ετυμηγορία των πολιτών δεν του άφησε περιθώρια ελιγμών.
Ένα πολιτικό τέλος, έλαβε τέλος στις 29 /6 κι από την πολιτική ιστορία, οποίος έλαβε παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν θα κρατήσει ή αν θα αθετήσει και αυτή την «υπόσχεσή» του.