Αριστοτέλης Ωνάσης: Η Μαρία Κάλλας, Η Άγνωστη Ιστορία Μαζί Της Και Ο Θάνατος Του Αλέξανδρου Που Τον Τσάκισε
Τα άγνωστα περιστατικά από την ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Η σχέση του με την Κάλλας υπήρξε θυελλώδης. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1957 σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η γνωστή κοσμικογράφος της εποχής, Έλσα Μάξγουελ.
Ωστόσο το ειδύλλιό τους φούντωσε, όταν ο κροίσος προσκάλεσε την Κάλλας και τον σύζυγό της, τον Ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζοβάννι – Μπατίστα Μενεγκίνι σε κρουαζιέρα, με την πολυτελή θαλαμηγό του «Χριστίνα».
Παρά το γεγονός, ότι στη θαλαμηγό βρισκόταν και η τότε σύζυγός του, Τίνα Λιβανού, ο Ωνάσης φλέρταρε την Μαρία Κάλλας ανοιχτά.
Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν πλέον ορατός. Τόσο, που όταν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι εκείνη ήταν η σύζυγός του.
Όταν αποκαταστάθηκε η αλήθεια, η αμηχανία ήταν έκδηλη, αλλά η κίνηση του Πατριάρχη… πολύ προφητική. Λέγεται μάλιστα, ότι εκείνο το βράδυ με μία βάρκα απομονώθηκαν σε πιο απόμερο μέρος, έκαναν έρωτα για πρώτη φορά στη βάρκα και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας.
Η άγνωστη ιστορία με την Μαρία Κάλλας στο Μόντε Κάρλο
Στα δέκα χρόνια που ήταν ζευγάρι έζησαν στιγμές πάθους, έρωτα, αλλά και συγκρούσεων. Οι γνωστές και άγνωστες ιστορίες και το παρασκήνιο πίσω από αυτά τα δύο θρυλικά ονόματα του παγκοσμίου τζετ σετ εξιτάρουν ακόμη.
Ο Στέλιος Παπαδημητρίου, που ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», είχε μιλήσει στην εκπομπή της ΕΡΤ, “Σαν Παλιά Φωτογραφία” και είχε αποκαλύψει μία άγνωστη ιστορία για τη Μαρία Κάλλας και τον Αριστοτέλη Ωνάση στο Μόντε Κάρλο.
«Ο Αριστοτέλης έλεγε τα καλύτερα για την Μαρία Κάλλας. Ότι την αγαπούσε δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που λένε ότι για τον Ωνάση η Κάλλας ήταν η γυναίκα της ζωής του. Τους αρέσει αυτό, γιατί είναι η “Ντίβα” και ο “Ντίβος”. Τι ωραίο ζευγάρι. Η ντίβα όμως ήταν ντίβα. Και ο ντίβος ήταν ντίβος. Όμως ντίβα και ντίβος δεν μένουμε πολύ καιρό μαζί. Κάπου τσακώνονται» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Και συνέχισε: «Όταν ερχόταν η Κάλλας στο σπίτι του Ωνάση στο Μόντε Κάρλο είχε πονοκέφαλο. Το διαμέρισμα του Αριστοτέλη ήταν στον 4ο όροφο και ανέβαινε εκεί ασανσέρ. Οι άλλοι όροφοι ήταν γραφεία για τους υπαλλήλους. Μόλις ερχότανε η ντίβα το ασανσέρ σταματούσε. Έπρεπε λοιπόν να ανεβαίνουν με τα πόδια οι υπάλληλοι. Ο Ωνάσης δεν τα καταλάβαινε αυτά γιατί ήταν λαϊκός. Μετά την ενοχλούσαν και τα πατήματα. Συγγενείς του Ωνάση μένανε σε δύο διαμερίσματα από πάνω του. Και τους έλεγε “περπατάτε με τα παπούτσια και κάνετε θόρυβο. Τι να την κάνω είναι και ευαίσθητη (σ.σ. η Κάλλας). Φωνάζει”. Όσο καιρό ήταν η Κάλλας περπατούσαν ξυπόλυτοι. Την αγαπούσε όμως. Και ουδέποτε την εγκατέλειψε οικονομικώς».
Η «Μαρίτσα», η Γκρέις και η «μπίζνα» με την Τζάκι
Μία άλλη ιστορία που έχει ξεπηδήσει από της βιογραφία της Κάλλας, γραμμένη από τη Lyndsy Spence, αποκαλύπτει ότι ο Ωνάσης, μπροστά στους υπαλλήλους του της κρατούσε το χέρι και την έλεγε «Μαρίτσα».
Το σπουδαιότερο ήταν ότι την έβλεπε ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στον ίδιο και στην πριγκιπική οικογένεια του Μονακό, η οποία συμπαθούσε πολύ τη Μαρία – ειδικά η πριγκίπισσα Γκρέις, με την οποία ήταν στενές φίλες.
Οι φίλοι της είχαν την αίσθηση ότι ο Ωνάσης την εκμεταλλευόταν, επειδή στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, ειδικά στο Παρίσι και στο Λονδίνο, η παρουσία της προσέδιδε κύρος στον «ηλικιωμένο Έλληνα απατεώνα», όπως έλεγαν. «Είναι πολύ χυδαίος», έγραφε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον. «Θα έλεγε κανείς ότι επιδίδεται σε όργια και άλλες αμφιλεγόμενες δραστηριότητες».
Το 1968 έκλειναν δέκα χρόνια μαζί. Ενώ η Κάλλας ήταν ακόμη ερωτευμένη μαζί του, εκείνος είχε απλώσει τα δίχτυα του στην επόμενη κατάκτησή του: την πιο διάσημη χήρα του κόσμου, την Τζάκι Κένεντι. Η Κάλλας έμαθε από την τηλεόραση για τον επικείμενο γάμο του ανθρώπου που λάτρεψε όσο κανέναν και κλονίστηκε.
Παρόλο που χώρισαν, δεν έπαψαν ποτέ να αγαπούν ο ένας τον άλλον… Όσο για τον λόγο που παντρεύτηκε την Τζάκι, ενώ αγαπούσε την Κάλλας, όπως αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης του -ο άνθρωπος που εμπιστευόταν τυφλά- Τομ Νέστωρ, στην αυτοβιογραφία του, ο Ωνάσης έδωσε την πιο αφοπλιστική απάντηση.
«Γιατί, Αρίστο, την Τζάκι Κένεντι, αφού έχεις μια Ελληνίδα θεά που λέγεται Μαρία Κάλλας;». Και μου απάντησε κυνικά: «Ο γάμος μου με την Κένεντι είναι μια καλή μπίζνα». Και ήταν προσβολή για μένα ότι θα χώριζε την Κάλλας, την οποία γνώριζα πάρα πολύ καλά. Ένιωθα άσχημα. Τότε, λοιπόν, μαλώσαμε και έφυγα. Ο ίδιος δεν το περίμενε και πίστευε ότι θα γυρίσω. Εγώ, όμως, είχα ήδη φύγει από την εταιρεία», είχε αναφέρει ο Νέστωρ.
«Χαριστική βολή » ο χαμός του Αλέξανδρου
Με την ατράνταχτη περιουσία του, μπορούσε να αγοράσει τον κόσμο. Όχι, όμως και την ευτυχία. Η μοίρα έπαιξε ένα σκληρό παιχνίδι για τον Έλληνα μεγιστάνα. Ο πολυαγαπημένος γιος του, Αλέξανδρος, θα έχανε τη ζωή του, αφότου συνετρίβη το υδροπλάνο του.
«Πες μου ότι θα τον κάνεις καλά και θα σου δώσω όλη μου την περιουσία» είπε στον γιατρό που κούνησε το κεφάλι του και του είπε ότι ο Αλέξανδρος ήταν κλινικά νεκρός.
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν μπορούσε με τίποτα να διαχειριστεί μέσα του τον θάνατο του γιου. Κάθε φορά που βρισκόταν για μέρες στο Σκορπιό επισκεπτόταν κάθε απόγευμα τον τάφο του γιου του, έστρωνε τραπέζι και του μιλούσε με τις ώρες. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου κατέρρευσε δεν μπορούσε να το δεχτεί, είχε πάθει μια εσωτερική διαταραχή γι αυτό αντιδρούσε έτσι».
Ο Ωνάσης δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος. Βυθίστηκε στη θλίψη, ενώ η μυασθένεια που τον είχε προσβάλλει απλά επιδείνωσε την κατάστασή του, λίγους μήνες πριν φύγει για πάντα από τη ζωή. Μια μέρα σαν σήμερα…