Δρακoλίμνη: Κάτω Από Την Κορυφή Του Σμόλικα Μαγεύει Με Τα Χρώματα Της
Δρακολίμνη: Πυκνά δάση, πλούσιες πηγές, αλπικά τοπία, λιβάδια και εντυπωσιακές δρακόλιμνες συνθέτουν το σύμπλεγμα του Σμόλικα. Για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας, το δεύτερο υψηλότερο ελληνικό βουνό με ύψος 2.637 μέτρα, φαντάζει ιδανικό.
Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου απλώνεται στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων, ενώ ένα μικρό τμήμα του καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών.
Ο κύριος όγκος του βουνού σχηματίζεται από οφιόλιθους, αδιάβροχα πετρώματα δηλαδή, τα οποία σε συνδυασμό με τις πολλαπλές βροχοπτώσεις, έχουν δημιουργήσει μια σπάνια αφθονία επιφανειακών νερών.
Η εντυπωσιακή Δρακόλιμνη κάτω από την κορυφή του Σμόλικα
Εντυπωσιακό είναι ότι από την ψηλότερη κορυφή του συμπλέγματος, στα 2.637 μέτρα σχηματίζεται ένας κώνος. Πάνω από τα 2.000 μέτρα καταγράφονται 14 κορυφές, ενώ σε υψόμετρα από τα 1.000 έως τα 2000 υπάρχουν συνολικά 48 κορυφές.
Κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα, βρίσκεται η εντυπωσιακή δρακόλιμνη Λύγκα. Είναι μία από τις αλπικές λίμνες, που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου και αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα.
Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του ( 2.637 μέτρα) σχηματίζεται η δρακόλιμνη. Μικρότερες παροδικές αλπικές λίμνες σχηματίζονται σε άλλα σημεία του βουνού.
Η δρακόλιμνη με το σχήμα καρδιάς μαγνητίζει τα βλέμματα καθώς ο πυθμένας της κοκκινίζει. Στα παγωμένα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Γύρω στις παραλίμνιες περιοχές ανθίζουν βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνοι.
Λίγο πιο χαμηλά, σε υψόμετρο 2.170 μέτρων συναντάται μία ακόμη αλπική λίμνη, αυτή της Μόσιας.
Στο μεγαλύτερο μέρος του βουνού απουσιάζει το οδικό δίκτυο. Γι΄ αυτό στον Σμόλικα βρίσκει καταφύγιο μία τεράστια βιοποικιλότητα που για να την συναντήσει κανείς θα πρέπει να περπατήσει χιλιόμετρα στα πυκνά δάση και στα αλπικά λιβάδια του βουνού.
Ο Σμόλικας είναι ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της χώρας μας για τα μεγάλα, σπάνια θηλαστικά. Εκεί ζουν σε υγιείς πληθυσμούς αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως η Σαμαρίνα, η Σμίξη, η Φούρκα, οι Πάδες, το Παλαιοσέλλι και άλλα.
Δείτε από ψηλά την Δρακόλιμνη του Σμόλικα μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου: