Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος επιδεικνύει την τέχνη του με την ακρίβεια και τη σιγουριά μιας χορογραφίας, σε ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 360.000 likes.
πορεί η έλευση της τυποποιημένης, έτοιμης και οικονομικής ζύμης να έχει παραγκωνίσει, μέσα στα τελευταία χρόνια, το χειροποίητο φύλλο, όμως υπάρχουν ακόμα λίγοι επαγγελματίες που επιμένουν στην τέχνη τους, περισσότερο για το μεράκι και λιγότερο για το ολοένα και πιο μειωμένο κέρδος τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ένας 86χρονος φούρναρης από το Ρέθυμνο, ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, τον οποίο ανακάλυψε το Business Insider και παρουσίασε σε ένα ρεπορτάζ που έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 77.000 likes από όλο τον κόσμο.
Ένα χειροποίητο φύλλο μπορεί να πάρει έως και τέσσερις ώρες και η διαδικασία παρασκευής του είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, σύμφωνα όμως με τον δεξιοτέχνη αυτόν Κρητικό τον κρατάει στη ζωή. Άρχισε να ασχολείται με την αρτοποιία από την εφηβεία του και στη δεκαετία του ’60 δημιούργησε το δικό του εργαστήριο. Κάποτε στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά ακόμα σαν το δικό του, αλλά σταδιακά επικράτησαν τα τυποποιημένα προϊόντα και τα περισσότερα αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η επιχείρησή του επιβίωσε ως αμιγώς οικογενειακή (απασχολεί μόνο τη γυναίκα του, Κατερίνα, και τον γιο του, Παρασκευά) και βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.
Ένα χειροποίητο φύλλο μπορεί να πάρει έως και τέσσερις ώρες και η διαδικασία παρασκευής του είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, σύμφωνα όμως με τον δεξιοτέχνη αυτόν Κρητικό τον κρατάει στη ζωή.
Το οικογενειακό εργαστήριο βρίσκεται σε ένα ενετικό κτίριο του 17ου αιώνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, και ανοίγει καθημερινά στις 8 το πρωί, για να υποδεχθεί ντόπιους αλλά και τουρίστες που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά την ασυνήθιστη σπάνια διαδικασία παρασκευής χειροποίητου φύλλου. Στην εποχή του lockdown, εμείς έχουμε αυτό το προνόμιο μέσα από το ρεπορτάζ του Business Insider, με πλέον θεαματικό το στιγμιότυπο όπου ο 86χρονος αρτοποιός το ανοίγει στο τραπέζι και αυτό απλώνεται σαν σεντόνι. Μια τεχνική που δεν είναι μόνο εντυπωσιακή αλλά και χρήσιμη, καθώς βοηθάει το μείγμα (από αλεύρι, νερό και αλάτι) να λεπτύνει στη μέση. Στη συνέχεια το μείγμα απλώνεται μέχρι να καλύψει όλο το τραπέζι και να γίνει τόσο λεπτό που πλέον είναι διάφανο.
Το μείγμα απλώνεται μέχρι να καλύψει όλο το τραπέζι και να γίνει τόσο λεπτό που πλέον είναι διάφανο.
Πρόκειται για μια εξαντλητική δουλειά, ειδικά για έναν τεχνίτη 86 ετών, και ο Γιώργος Χατζηπαράσχος χρειάζεται να κάνει συχνά διαλείμματα για να ξεκουραστεί. Κι όμως οι κινήσεις του έχουν τέτοια ακρίβεια, αυτοπεποίθηση και σιγουριά, που είναι σαν να παρακολουθείς άψογα προβαρισμένη χορογραφία.
Στις καλές εποχές οι τουρίστες σχημάτιζαν ουρές έξω από το εργαστήριο, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ορόσημο της τοπικής κοινότητας και ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που θα προτείνουν οι ντόπιοι. Ο συνεχιστής της παράδοσης, Παρασκευάς Χατζηπαράσχος, σπούδασε μηχανικός αλλά αποφάσισε τελικά να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης για να τη σώσει και τώρα ελπίζει να κάνουν το ίδιο και τα δικά του παιδιά. Μάλλον είναι απόλυτα ταιριαστή η υπέρθυρη επιγραφή του 17ου αιώνα στην είσοδο: «Το ενάρετο σπίτι λάμπει».
Δείτε το βίντεο του Business Insider: