Φίλιππος Σοφιανός: Γεννημένος το 1957, έχει καταγωγή από το Πεταλίδι της Καλαμάτας και σε ηλικία οκτώ χρονών ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Το πραγματικό επίθετό του είναι Ζούκας, αλλά προτίμησε να κάνει καριέρα με το επίθετο της μητέρας του.
Το όνομα της οικογένειας του έχει μια ιστορική ιστορία, που μας πηγαίνει πίσω στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα: «Ο αδελφός της (σ.σ.: της μητέρας του) Φίλιππος Σοφιανός, του οποίου φέρω το όνομα, σκοτώθηκε από τους Γερμανούς στα 18 του χρόνια. Ήταν το πρώτο αρσενικό της οικογένειας και επειδή δεν κατάφερε να δώσει τα ονόματα της οικογένειας, αποφάσισα να κρατήσω το όνομα για να μη χαθεί. Ο Φίλιππος Σοφιανός είναι ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, υπάρχει και οδός στην Καρδίτσα» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του.
Φίλιππος Σοφιανός: Παιδικά χρόνια
Ο Φίλιππος Σοφιανός φοίτησε στο Α΄ Γυμνάσιο Πλάκας, ενώ αποφοίτησε από το Ζ΄ Γυμνάσιο Παγκρατίου. Κατόπιν γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα, και δύο χρόνια μετά, το 1977, πέρασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από εκεί στην Κρατική Σχολή Χορού για έναν ακόμη χρόνο.
Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1983 στη σειρά «Το μινόρε της αυγής» στον ρόλο του Αρίστου και ακολούθησαν 40 παραγωγές, στις οποίες είχε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μεταξύ αυτών, οι «Ποιος σκότωσε τον Αβελ», «Πρόβα νυφικού», «Οι άντρες δεν υπάρχουν πια», «Τμήμα Ηθών», «Το 13ο κιβώτιο», «Στα φτερά του έρωτα», «Απαγορευμένη αγάπη», «9 μήνες», «Καταιγίδα», και «Προδοσίες».
Έκανε τις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις το 1983 στις σειρές “Ιστορία γραμμένη με νότες” και “Το μινόρε της αυγής”. Το κάστ είχε όλη την αφρόκρεμα των ηθοποιών ( Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Τίμος Περλέγκας, Γιάννης Ζαβραδινός, Ηλίας Λογοθέτης, Ντίνα Κώνστα, Ρίκα Βαγιάννη, Γρηγόρης Δανάλης, Χαρά Αγγελούση, Χρήστος Δακτυλίδης, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Χύτας, Πέγκυ Σταθακοπούλου κ.α).
Παράλληλα ο Φίλιππος Σοφιανός συμμετείχε το 1988 στη σειρά “Ποιος σκότωσε τον Άβελ” και από το 1990 έλαβε μέρος σε διάφορες επιτυχημένες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ξεκίνησε το ταξίδι του στον χώρο του θεάματος τη δεκαετία του ’70 ως επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας ηλεκτροακουστική κιθάρα και μπάσο, για να περάσει γρήγορα -την ίδια δεκαετία- στο θέατρο. Κι επειδή οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, τη χρονιά κατά την οποία το τηλεοπτικό κοινό τον αποθέωνε στη συγκλονιστική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» εκείνος ηχογραφούσε στην Ιταλία τον πρώτο δίσκο του με τίτλο «Ιδιωτική συλλογή». Η ενορχήστρωση ήταν του Antonio Aiazzi και τα τραγούδια, κλασικά κομμάτια Ελλήνων συνθετών.
Φίλιππος Σοφιανός: Η νέα ζωή στην Κύπρο
Έπειτα από 35 χρόνια σημαντικής καριέρας, τρεις γάμους και τρία παιδιά ο γνωστός ηθοποιός είχε γίνει«μετανάστης» στην Κύπρο αρχίζοντας εκεί μια δεύτερη θεατρική και τηλεοπτική καριέρα. Ο Φίλιππος Σοφιανός το 2015 είχε αποκαλύψει τον λόγο που είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο λέγοντας εκείνη την εποχή: «Το κίνητρο ήταν θηλυκού γένους. Κρατούσα μια σχέση για πολλά χρόνια και κάποια στιγμή έφτασε ο κόμπος στο χτένι και έπρεπε ή να έρθει η Κύπρος εδώ ή εγώ να πάω στην Κύπρο γιατί τα αεροπλάνα ήταν πλέον ακριβά. Ήταν ένας σοβαρός λόγος.
Ένας άλλος σοβαρός λόγος για να κατέβω στην Κύπρο ήταν ο κορεσμός της δουλειάς μου, ο κορεσμός με την έννοια ότι βαρέθηκα να μετέχω σε ένα παιχνίδι που ήταν στημένο. Πίσω από κάθε παραγωγή, πίσω από κάθε συνεύρεση ανθρώπων, μπορούσες να διαβάζεις άλλα πράγματα τα οποία είχαν να κάνουν με όλα τα άλλα εκτός από αξιοκρατία. Ήταν ένα μπέρδεμα πολύ μεγάλο, ένα μπάχαλο. Είχε πήξει λίγο η αγορά. Επειδή εγώ αποφεύγω να ανήκω σε ομάδες, σε lobby και team, έχω μια μοναχική πορεία στην δουλειά μου και δεν ανήκα ποτέ σε groups. Και επειδή τότε άνθιζαν τα lobby, τα μάζεψα κι έφυγα με μια πίκρα. Πήγα στην Κύπρο και με μια αίσθηση μιας επανεκκίνησης των πραγμάτων. Σε έναν τόπο που μιλάει την γλώσσα μας, έστω και σε παραλλαγμένη διάλεκτο και μορφή, αλλά ο κοινωνικός ιστός της Κύπρου είναι ένας πολύ πιο αθώος, πολύ πιο ανθρώπινος και ζεστός. Μου θυμίζει την Αθήνα της δεκαετίας του ’60 που οι άνθρωπο είχαν μια επαφή με τον γείτονα, έλεγαν μια καλημέρα και οι πόρτες ήταν ξεκλείδωτες».
Φίλιππος Σοφιανός: O xωρισμός που ήρθε χρόνια μετά
Μπορεί να άφησε την ζωή του πίσω για μια γυναίκα και να μετακόμισε μόνιμα στην Κύπρο, όμως το 2019, το ζευγάρι μετά από 6 χρόνια γάμου αποφάσισαν να χωρίσουν, μαζί με την Πολύμνια Λευτέρη.Το ζευγάρι που έχει μαζί και μια κορούλα, έζησε για αρκετά χρόνια στην Κύπρο, αλλά εδώ και δυο χρόνια ο Φίλιππος Σοφιανός έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά το χωρισμό του. Είχαν κάνει πολιτικό γάμο, το 2012 και απέκτησαν μια κόρη.
O ηθοποιός αποκάλυψε έναν χρόνο πριν πως ο γάμος του με τη δικηγόρο έχει τελειώσει οριστικά λέγοντας: «Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Ότι κάνω το λούζομαι, πληρώνω τις συνέπειες, μαθαίνω από αυτό και συνεχίζω. Ο λόγος που επέστρεψα είναι ότι η Κύπρος έδωσε ότι είχε να δώσει. Όποια χαρά και όποια δυστυχία. Στέρεψε για εμένα πλέον η Κύπρος και επέστρεψα στην χώρα μου. Όταν λέμε ότι έκλεισε ο κύκλος της Κύπρου, έκλεισε συνολικά. Έκλεισε και ο οικογενειακός κύκλος και ως σύζυγος και ως πατέρας έκλεισαν όλα», είχε εκμηστηρευτεί ο ηθοποιός.
Φίλιππος Σοφιανός: Η οργή για τον θάνατο του πατέρα του
Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε για τον άδικο χαμό του πατέρα του όταν ο ίδιος ήταν μόλις επτά ετών αλλά και για το μεγαλύτερο ψέμα που έχει γραφτεί ποτέ για τον ίδιο.
«Έχασα τον μπαμπά πολύ μικρός. Δεν είχε λόγο, δεν μπορούσε να έχει γνώμη. Ήμουν 7. Η μητέρα μου ήταν πολύ γλυκιά και διακριτική. Οι φτερούγες της ήταν πάντα ανοιχτές. Σε οποιοδήποτε ατόπημα κι αν έκανα, μπορούσα να επιστρέφω εκεί και να έχω την αγάπη της. Σε αυτήν την ηλικία είναι τρομακτικό να χάνεις τον πατέρα σου. Ήταν από λάθος γιατρόυ. Κάποιος ηλίθιος γιατρός έκανε ένα καραμπινάτο ιατρικό λάθος και τον έστειλε κανονικά» εξομολογήθηκε ο Φίλιππος Σοφιανός.
Όσο για το μεγαλύτερο ψέμα που έχουν γράψει για εκείνον, ο Φίλιππος Σοφιανός είπε: «Κάτι που είχε φτάσει στα δικαστήρια. Ήταν τότε που το είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια ότι η Βαγενά χώρισε με τον Κηλαηδόνη, πήρε τις βαλίτσες και τα παιδιά της και πήγε στο σπίτι του Σοφιανού».
Χαρισματικός, ανατρεπτικός, ευγενικός και πάντα ήρεμος, σαγήνευε τις γυναίκες με την ομορφιά, τους καλούς τρόπους, την μπάσα φωνή και το υπέροχο βλέμμα του.