Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασης, κινηματογράφου και θεάτρου, καθώς έχει ξεχωρίσει για τους αμέτρητους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στα χρόνια της καριέρας του. Είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μπέσσυ Μαλφα .
Λίγα λόγια για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 18 Δεκεμβρίου του 1960 και σήμερα είναι 62 ετών. Σπούδασε θέατρο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Ε. Χατζίκου, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Έγινε ευρέως γνωστός στο τηλεοπτικό κονό μέσα από το ρόλο του Φατσέα στη σειρά, «Το Καφέ της Χαράς».
Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και μεγάλωσε με τη μαμά, τη γιαγιά και τον παππού του.
Σε ηλικία 7 ετών ήρθε στην Αθήνα ήρθε με την οικογένειά του, καθώς η μητέρα του έχασε τη δουλειά της λόγω της δικτατορίας.
Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Ωστόσο, μετά τη συμμετοχή του σε μια ερασιτεχνική παράσταση, τον κέρδισε η υποκριτική. Χαρακτηριστικά, είχε πει σε συνέντευξή του: «Δραστηριοποιήθηκα λίγο στα πολιτιστικά όταν ήμουν οργανωμένος στην ΚΝΕ και κάναμε μια παράσταση σε μια ερασιτεχνική ομάδα και κόλλησα. Θεωρητικά θα πήγαινα Αρχιτεκτονική, αλλά δεν διάβαζα. Οπότε χρειαζόμουν μια σχολή για να πάρω αναβολή, κλασικά. Έτσι βρήκα τη μοναδική δραματική σχολή όπου έμπαινες χωρίς εξετάσεις, της Ευγενίας Χατζίκου, γιατί δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνεις, τι κομμάτια να δώσεις. Όταν μπήκα στη σχολή, είπα “αυτό θέλω να κάνω”. Και ξέχασα και την Αρχιτεκτονική και όλα τα υπόλοιπα. Δεν είχα συνείδηση, δεν ήξερα τίποτα για τη δουλειά, δεν φοβόμουν τίποτε απ’ όσα μπορεί να σκέφτεται κάποιος σήμερα όταν θέλει να γίνει ηθοποιός, τι συμβαίνει, αν βρίσκεις ή όχι δουλειά, τι είναι αυτό το “σόι”, τίποτα».
Η καλλιτεχνική του καριέρα ως ηθοποιός
Ο σπουδαίος ηθοποιός έχει πολλές συνεργασίες και στο θέατρο έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Αντώνη Αντωνίου, Μίνωα Βολανάκη, Αντώνη Αντύπα, Νίκο Καμτσή, Νίκο Μαστοράκη, Σταμάτη Φασουλή, Θωμά Μοσχόπουλο, Βαρβάρα Μαυρομάτη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Γρηγόρη Βαλτινό, Κώστα Σπυρόπουλο, Νικαίτη Κοντούρη, κ.ά.
Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Σμαραγδή, Κώστα Κουτσομύτη, Μανούσο Μανουσάκη, Πάνο Κοκκινόπουλο, σε επιτυχίες όπως τα «Αναστασία», «Πρόβα Νυφικού», «Το Καφέ της Χαράς», «Δέκατη Εντολή», «Μαύρα Μεσάνυχτα» και «Χαρά, Αγνοείται». Η καριέρα του στον κινηματογράφο είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει τις ταινίες «Η Κληρονόμος» (2009) του Παναγιώτη Φαφούτη, «Bank Bang» (2008) του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Quo Vadis» (2003) του Τάκη Τουλιάτου, «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» (2001) του Τζον Μάντεν, «Μπραζιλέρο» (2001), «Βαλκανιζατέr» (1997) και «Απ’ το Χιόνι» (1993) του Σωτήρη Γκορίτσα, «Κόκκινος Δράκος» (1998) του Μανούσου Μανουσάκη, «Η Σφαγή του Κόκκορα» (1996) του Ανδρέα Πάντζη, «Άσπρο Κόκκινο» (1993) του Γιάννη Παπαδάκη, «Δονούσα» (1992) της Αγγελικής Αντωνίου (Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Β’ Ανδρικού Ρόλου 1992), «Νυχτερινή Έξοδος» (1991) του Μένιου Δίτσα, «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (1991) και «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Δεξιότερα της Δεξιάς» (1989) του Νίκου Αντωνάκου (Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο 30ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 11ο Φεστιβάλ της Βαλέντσια, Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Α’ Ανδρικού Ρόλου 1989), «Βίος και Πολιτεία» (1987) και «Λούφα και Παραλλαγή» (1984) του Νίκου Περάκη, «Κλοιός» (1986) του Κώστα Κουτσομύτη (Τιμητική Διάκριση Ερμηνείας στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), «Άλκηστη» (1986) του Τόνυ Λυκουρέση, «Μπορντέλο» (1985) του Νίκου Κούνδουρου, «Μετέωρο και Σκιά» (1985) του Τάκη Σπετσιώτη.
Τι είχε δηλώσει για το διαζύγιο των γονιών του
«Οι γονείς μου χώρισαν πολύ μικροί. Τον πατέρα μου τον έβλεπα μέχρι τα 10 μου χρόνια και μετά τον ξαναείδα στα 50. Στο μεταξύ τηλεφωνηθήκαμε 3-4 φορές. Ούτε εγώ ήθελα, ούτε εκείνος. Δεν είχαμε καλές σχέσεις. Δεν είχα θυμό, μού πέρασε πολύ γρήγορα ο θυμός. Δεν μου έλειπε, ίσως επειδή δεν το είχα ποτέ. Ζούσε στην Πάτρα και πέθανε πριν από 3 χρόνια. Δεν είχαμε κακή σχέση, απλώς δεν είχαμε σχέση. Τα τελευταία χρόνια αποκτήσαμε μία υποτυπώδη σχέση γιατί έβλεπα την ανάγκη του να επικοινωνήσει. Είχε κάνει άλλη οικογένεια, αλλά χωρίς παιδιά. Δεν ζήτησα εξηγήσεις. Όταν βρισκόμουν με τον πατέρα μου πάντα υπήρχε μία σχετική αμηχανία, δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, δηλαδή με δυσκολία μου έβγαινε και η λέξη «πατέρας». Τον αντιμετώπισα με κατανόηση επειδή είναι ένας μεγάλος άνθρωπος, δεν του θύμωσα».
Η σύζυγος του Μπέσυ Μάλφα και η σχέση με τα τρία παιδιά του
Απο τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της ελληνικής τηλεόρασης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μετρά 25 χρόνια γάμου με την αγαπημένη ηθοποιό, Μπέσσυ Μάλφα και μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τις δίδυμες Όλγα και Νικολίτσα που γεννήθηκαν το 1997 και το Γιάγγο (Ιωάννης-Άγγελος) που γεννήθηκε το 2005. Κουμπάροι στον γάμο τους ήταν οι ηθοποιοί, Στέλιος Μάινας, Λήδα Ματσάγγου και Γιώργος Στριφτάρης. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1994 στην σειρά της ΕΡΤ1, το «Πανδοχείο βρικολάκων» και σιγά σιγά αυτή η γνωριμία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο έρωτα.
Η Μπέσσυ Μάλφα είχε μιλήσει στο παρελθόν για τη σχέση με το σύζυγό της στην εκπομπή «Κυψέλη» και είχε εξομολογηθεί τον τρόπο που γνωρίστηκαν, αλλά και τι ερωτεύτηκε στον άντρα της ζωής της.
«Παίζαμε μαζί σε μία σειρά της ΕΡΤ, γνωριστήκαμε κάναμε παρέα, μιλούσαμε πολύ ωραία για το θέατρο και σιγά σιγά ερωτευτήκαμε. Στον Γεράσιμο μου άρεσε η απόσταση που κρατάει από τους ανθρώπους, το οποίο το θαυμάζω και προσπαθώ και εγώ να το πετύχω. Για εμένα ήταν μια πρόκληση να σπάσω τα όρια του Γεράσιμου. Είναι ήρεμος, ήταν εξαιρετικός ηθοποιός, τον λάτρευα, πολύ γοητευτικός για εμένα και πολύ σέξι. Επικοινωνήσαμε αμέσως. Ήταν ωραίος ο τρόπος που προσέγγισε ο ένας τον άλλο. Υπήρχε ευγένεια και σεβασμός», είχε δηλώσει η ηθοποιός.
Ο έρωτας φυσικά δε κρύβεται , έτσι και ο ηθοποιός σε μία χαρακτηριστική συνέντευξη , είχε αναφερθεί με τα πιο τρυφερά λόγια στη σύζυγό του, τονίζοντας: «Η Μπέσυ είναι ο άνθρωπος που με έκανε να αισθανθώ ότι βρήκα το λιμάνι μου. Άραξα, είπα “εδώ θέλω να μείνω, είναι η επιλογή μου”. ένιωσα ότι βρήκα έναν άνθρωπο που γούσταρα πάρα πολύ και είπα αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλω να ζήσω, να κάνω και παιδιά και να περάσω τα χρόνια της ζωής μου. Η πίστα της «ολόκληρης ζωής» είναι δύσκολη αλλά και πολύ γοητευτική. Για μένα αυτό είναι η ουσία της ζωής και έτσι αισθάνομαι. Αισθάνομαι μια σιγουριά γι’ αυτήν, εξακολουθώ να την αγαπώ και να τη θαυμάζω για την καθημερινή της συμπεριφορά, για το πόσο με στηρίζει. Και μόνο η σκέψη να ζήσω μακριά από την Μπέσσυ με τρελαίνει».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είχε μιλήσει για την ανατροφή των παιδιών του και τη σχέση που έχει μαζί τους, αναφέροντας: «Έχω τρία παιδιά και δεν τους λέω τίποτα, δεν πιστεύω στις συμβουλές. Πιστεύω ότι τα πράγματα βιώνονται ή ότι βλέπουν τη συμπεριφορά τη δική μου και παίρνουν παράδειγμα. Εμείς ούτε έχουμε ως οικογένεια τα πολλά χρήματα ούτε μεγαλώσαμε έτσι. Πολυτέλειες για εμάς είναι να κάνουμε ένα ταξίδι, να ανοίξουν τα μάτια μας γιατί δεν πήραμε ποτέ τρελές αμοιβές. Νομίζω ότι είμαι πιο κοντά σε αυτό που είπε η Αρβελέρ, με την οποία διαφωνώ σε πολλά άλλα, ότι κοιτάμε πώς θα γίνουν επιτυχημένα τα παιδιά μας, ενώ θα έπρεπε να κοιτάμε πώς θα γίνουν ευτυχισμένα. Προσπαθώ να πω ότι θέλω να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί να είναι ευτυχισμένα. Με αυτήν τη λογική, όταν και οι δύο κόρες μου θέλησαν να ακολουθήσουν τη δική μας δουλειά, δεν έκανα τίποτε άλλο παρά να τις στηρίξω με τα χίλια. Τον δρόμο και τις δυσκολίες τα ξέρουν».
Οι κούκλες δίδυμες κόρες του ζευγαριού φαίνεται πως ακολουθούν τα καλλιτεχνικά βήματα των γονιών τους και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο Βενιαμίν της οικογένειας είναι ο Γιάγκος, ο οποίος είναι 17 ετών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (@gerasimos_skiadaresis)
«Θα ήταν βαρετό να είμαστε και οι πέντε ηθοποιοί. Ας κάνει ένας και κάτι άλλο, να έχουμε να συζητάμε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στην εκπομπή «The 2Night Show» σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον του γιου του.
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στο «Μαύρο Ρόδο»
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό που με έκανε να πω το “ναι” στο Μαύρο Ρόδο ήταν αρχικά ότι πρόκειται για μια δραματική σειρά, μιας και ήθελα αυτή την αλλαγή έπειτα από τόσες κωμωδίες που έχω κάνει. Στη συνέχεια αυτό που με κέρδισε ήταν οι συντελεστές με τους οποίους θα συνεργαστώ αλλά και το σενάριο. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η σειρά, κατάλαβα ότι η ιστορία έχει ενδιαφέρον και μου δημιούργησε εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα».
«Μέχρι τώρα η αίσθηση μου από τα γυρίσματα είναι πολύ θετική. Μου αρέσει ο ρυθμός, η ατμόσφαιρα, η συνεργασία με τους ανθρώπους, γενικά το κλίμα που επικρατεί. Με κάποιους έχω συνεργαστεί ξανά και αυτό δημιουργεί μια ασφάλεια, αλλά έχω ακούσει και τα καλύτερα λόγια τόσο για τον σκηνοθέτη όσο και για τους υπόλοιπους συντελεστές», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στο περιοδικό «ΟΚ!».
Ήταν 27 Μαρτίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, όταν η παράσταση «Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τις δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Βουλής υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Αρώνη. Την παράσταση παρακολούθησαν βουλευτές διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, καθώς και εργαζόμενοι της Βουλής.
Ο υπουργός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Στον ρόλο του υπουργού-πολιτικού που βγάζει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή, έχοντας δηλώσει την παραίτησή του, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
Το μοναδικό καλλιτεχνικό πνεύμα και η αμεσότητα που εκπέμπουν οι παραστάσεις στον θεατρικό χώρο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μεταδοθούν από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο με την ίδια μαγεία, ούτε το γυαλί μιας οθόνης μπορεί να υποκαταστήσει την καλλιτεχνική μυσταγωγία. Εντούτοις, λόγω του ότι πρόκειται για έναν πολιτικό θεατρικό μονόλογο που παίχτηκε για μία και μοναδική φορά στον φυσικό του χώρο, δηλαδή στη Βουλή των Ελλήνων, και όχι σε θέατρο και αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου, οι συντελεστές ανταποκρίνονται με χαρά και τιμή στα αιτήματα των θεατών που δεν κατάφεραν να δουν την παράσταση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν τώρα διαδικτυακά. Δείτε αποσπάσματα από την παράσταση στη Βουλή των Ελλήνων
Το έργο παρουσιάστηκε το 2016 – 2017 στο θέατρο Αλκμήνη, τον Μάιο του 2017 ανέβηκε στις Βρυξέλλες, τη χρονιά 2017-2018 έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2018 ξαναείδε το φως της θεατρικής σκηνής για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κατόπιν απαίτησης του κοινού, στο θέατρο Ιλίσια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 παίχτηκε στη Στουτγκάρδη.
Υπόθεση
Ένας βουλευτής, που έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός ελληνικών κυβερνήσεων, αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας. Έτσι, ετοιμάζεται να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Έναν λόγο, που όμοιός του δεν έχει διαβαστεί ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Αφού έχει αναλογιστεί τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι –έστω και την τελευταία στιγμή– θα προλάβει να γίνει σύμμαχος της αλήθειας και υποστηρικτής μιας μεγάλης συγγνώμης που έπρεπε να έχει ειπωθεί καιρό πριν.
Ένας αγαπημένος ηθοποιός και σπουδαίος άνθρωπος που παραμένει εξαιρετικά συμπαθής