Γιάννης Χρυσομάλλης: Ο γνωστός συνθέτης, Γιάννης Χρυσομάλλης γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Από μικρός ασχολούταν με την κολύμβηση και είχε βγει πρώτος στα 50 μέτρα ελεύθερο σε ηλικία 14 ετών. Πάντα ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, κι αυτό δεν το άλλαξε ποτέ. Να γίνει μουσικός.
Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου αλλά τα παράτησε πολύ σύντομα. Δεν τον ενδιέφεραν οι νότες πάνω στις παρτιτούρες. Το μόνο που ήθελε ήταν να μπορεί να παίζει στο πιάνο τις μελωδίες που άκουγε και τους άρεσαν. Αυτό ήταν και το ταλέντο του. Τελικά έμαθε να παίζει πιάνο και να γράφει μουσική μόνος του.
Γιάννης Χρυσομάλλης: Οι σπουδές στο εξωτερικό
Το 1972, με την παρότρυνση των γονιών του πήγε στη Μινεσότα των ΗΠΑ για να σπουδάσει Ψυχολογία. Παράλληλα με τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο εξελισσόταν και καλλιτεχνικά. Εντάχθηκε στο ροκ μουσικό συγκρότημα Chameleon και έπαιζε πλήκτρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εφέ. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέλεξε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με τη σύνθεση. Το επάγγελμα του ψυχολόγου δεν το εξάσκησε ποτέ. Το 1980 ο Γιάννης Χρυσομάλλης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Optimistique».
Όλοι είχαν ενθουσιαστεί μαζί του και τον αποκαλούσαν «φαινόμενο». Λίγα χρόνια αργότερα, η δημοτικότητα του είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλλας τον συνόδευσε σε συναυλία, ενώ η αεροπορική εταιρεία »British Airways’’ χρησιμοποίησε ένα από τα κομμάτια του για τη διαφημιστική της καμπάνια. Τη δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησε τα μουσικά άλμπουμ «In Celebration of Life», «In My Life» και «Dare to Dream», για τα οποία απέσπασε και υποψηφιότητες για βραβεία Grammy. Το περίφημο «Reflections of Passion» πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε πλατινένιο.
Γιάννης Χρυσομάλλης: Η περιοδεία και η συναυλία στην Ακρόπολη
Το 1993 ξεκίνησε περιοδείες σε Ιαπωνία, Βρετανία και Ινδία. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 25 Σεπτεμβρίου 1993. Η συναυλία είχε τίτλο «Yanni in Concert: Live at the Acropolis». Ο Yanni έπαιξε στο πιάνο γνωστές και πετυχημένες συνθέσεις του, μεταξύ των οποίων τα κομμάτια «Nostalgia» και «Santorini», τα οποία εμπνεύστηκε από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Καταχειροκροτήθηκε από 2.000 θεατές.
Ο μουσικός κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, όπως και με την προσωπική του ζωή. Το μόνο γνωστό γεγονός ήταν η σχέση του με τη γνωστή ηθοποιό Λίντα Έβανς, η οποία διήρκεσε μια δεκαετία. Το 1997 υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία Virgin Records και μετά κυκλοφόρησε το μουσικό δίσκο «Tribute», τον οποίο είχε ηχογραφήσει ζωντανά σε συναυλίες στην Κίνα και την Ινδία. Το 2003, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του «Yanni In Words», η οποία έγινε best celler στην Αμερική και κυκλοφόρησε και το μουσικό δίσκο «Ethnicity». Το 2011 ο Yanni πραγματοποίησε συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.
Σήμερα η εμφάνιση του δεν θυμίζει τίποτα με τότε, με τον άνδρα με τα μακριά καστανά μαλλιά και το μουστάκι, που έπαιζε με ένταση πιάνο, δεν έχει πάψει να ασχολείται με τη μεγάλη του λατρεία, τη μουσική. Συνεχίζει και εντυπωσιάζει με το πηγαίο ταλέντο του και τη μουσική του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συγκεντρώσει 37 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους οι πωλήσεις των οποίων έχουν αγγίξει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα.