Γιάννης Τσορτέκης: Φέτος, τον βλέπουμε σε δυο τηλεοπτικές σειρές, στο “Maestro” και “Αυτή η νύχτα μένει” , ως Γιώργης και ως Χαραλάμπος αντιθετα. Γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στο Ψυχικό, είναι ένας από τους καταξιωμένους ηθοποιούς τους χώρου, καθώς έχει δηλώσει ό,τι προτιμάει τον κινηματογράφο από κάθε τι άλλο. Έχει τελειώσει το Εθνικού Θεάτρου αλλά και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Γιάννης Τσορτέκης: H καριέρα και η βράβευση
Είναι ευρέως γνωστός για την συμμετοχή του στην τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Μιλτιάδη Καραγάτση στον Alpha TV τη σεζόν 2007-2008.
Έπειτα ακολούθησαν κάποιες συμμετοχές στον κινηματογράφο στην ταινία “Το μικρό ψάρι” και πρόσφατα στην ταινία “Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς”.
Το 2021 πήρε το βραβείο «Καλύτερος Ηθοποιός» για τον ρόλο του στην συγκεκριμένη ταινία. Τη σεζόν 2021 σειρά “Καρτ Ποστάλ” στην ΕΡΤ1.
Γιάννης Τσορτέκης: Προτιμά τον κινηματογράφο από το θέατρο
«Αν με ρωτούσες πριν μερικά χρόνια δεν θα είχα την ίδια απάντηση. Έχω δουλευτεί μέσα στο θέμα του κινηματογράφου από πολύ μικρός, με μεγάλη προσοχή και φροντίδα απ’ όλους τους γύρω μου. Αυτό που συμβαίνει στο σινεμά, αυτό το “πάμε τώρα!” και τελείωσε, μου ανοίγει τον ορίζοντα του στοιχείου της επιβίωσης στη στιγμή, που δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Είναι το “τώρα”. Όποια επιλογή κι αν κάνεις, έχει ήδη γίνει παρελθόν. Αυτό δεν το έχεις στο θέατρο – έχεις μια διαδικασία αναπαράστασης. Επίσης, είχα πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους του κινηματογραφικού συνεργείου. Με θεωρώ εργάτη από όλες τις πλευρές. Ταυτιζόμουν πάντα με αυτούς που παρήγαγαν έργο στη στιγμή, στο παρόν – και αυτοί ήταν πάντα το συνεργείο. Περισσότερο με ενδιαφέρει να ξανασυναντηθώ με ένα συνεργείο, παρά να παίξω τον μεγάλο “ρόλο”!» είχε δηλώσει στη Ναυτεμπορική και τον Άκη Καπράνο τον Νοέμβριο του 2021.
Γιάννης Τσορτέκης: Θαυμάζει τους συναδέλφους του που παίζουν ωραία
«Όταν οι συνάδελφοι μου παίζουν ωραία χαζεύω, τους θαυμάζω. Αυτό συμβαίνει πάντα. Όταν δω συνάδελφο να παίζει ωραία θα με ταξιδέψει, θα με βοηθήσει… Μια σειρά, λοιπόν, είναι καλή γιατί διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν καλή, έχει κάποιο λόγο που παρασύρει τον θεατή. Πιάνω τον εαυτό μου να βλέπει σίριαλ και να μ’ αρέσουν για την ιστορία ή για τους ηθοποιούς, για τη φωτογραφία τους ή και για όλα αυτά μαζί. Σκοπός της τέχνης είναι να μπορεί να σε ταξιδέψει και η μυθοπλασία έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό», δήλωσε στο Gazzetta και τον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο τον Απρίλιο του 2022.
Γιάννης Τσορτέκης: Η επιθυμία του για όταν πεθάνει
Σε μια συνέντευξη του, είχε αναφέρει πως θέλει όταν φύγει από την ζωή να τον κάψουν. Ο λόγος είναι να μην βιώσουν τα παιδιά του όλη την διαδικασία του “δράματος” που έζησε εκεινός με συγγενείς του.
Διαβάστε το στιγμιότυπο από την συνέντευξη:
Σε καμία περίπτωση, και γι’ αυτό έχω επιλέξει την καύση. Να μένει μόνο η μνήμη, ώστε να κάθεται μια μέρα όπως εμείς εδώ, να πίνει τσίπουρα και να λέει “ρε ο πατέρας μου ήτανε γαμάτος… ή δεν ήταν”, αλλά ό, τι και να ήταν, να το πει εκείνη τη στιγμή.
Να μην είναι αυτό το πράγμα όπου το καθετί σου θυμίζει και σε ορίζει, όπως ένα τρισάγιο, ένα μνημόσυνο και όλα αυτά που δεν μου λένε τίποτα.
Νομίζω ότι αυτά στην πραγματικότητα δεν σε κρατάνε σε επαφή με τον άνθρωπο, σε κρατάνε σε επαφή με το θρήνο για τον άνθρωπο.
Ακριβώς, γιατί μονίμως από δω και πέρα θα θρηνείς. Με ενδιαφέρει πώς να προβλέψω αυτοί που αγαπάω να ζήσουν ησυχότερα και ομορφότερα, να ζήσουν ξαλαφρωμένα.
Ξέρεις ότι κάποιοι κρατάνε τις στάχτες μέσα στο σπίτι; Δεν θα είναι χειρότερα έτσι;
Μέσα στο σπίτι; Είσαι καλά ρε (σ.σ. γελάμε δυνατά); Να την πετάξουν στα Βαρδούσια. Να τη σκορπίσουν να πούμε στους πέντε ανέμους, πάνω στα όρη και τα άγρια βουνά, να είμαι παντού.
Γιάννης Τσορτέκης: Ο ρόλος στο Maestros
Στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Maestro, μας συστήνεται ως Χαράλαμπος. Είναι σύζυγος της Μαρίας και πατέρας του Σπύρου – τους υποδύονται η Μαρία Καβογιάννη και ο Γιώργος Μπένος.
Ο Χαράλαμπος είναι απαίδευτος και πολύ σκληρός. Όταν πίνει γίνεται βίαιος και κακοποιητικός με τη γυναίκα του και τον γιο του. Είναι το είδος ανθρώπου που μπορεί να φτάσει στα άκρα καθώς πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος επιβολής είναι η βία. Δεν του αρέσει η μουσική και δεν θέλει ο γιος του και η γυναίκα του να έχουν καμία σχέση με το φεστιβάλ και τον Ορέστη.
Πρόκειται για έναν από τους ρόλους της σειράς που θα μας κάνει να τον συζητάμε. Το επιβλητικό του βλέμμα αρκεί για να κερδίσει από τα πρώτα λεπτά τη θέση του ήρωα που θα λατρεύουμε να μισούμε.
Μάλιστα στο δεύτερο επεισόδιο του Maestro, o Χαράλαμπος μας καθήλωσε! Τον είδαμε να στρέφεται για ακόμα μία φορά εναντίον του γιου του, Σπύρου και της συζύγου του, Μαρίας. Έτσι, αφού ασκεί σκληρή βία στο γιο τους λόγω του ότι άκουσε πως είναι ομοφυλόφιλος και χτυπώντας τον με μία αλυσίδα, στη συνέχεια πράττει το ίδιο και στη μητέρα, την οποία κακοποιεί συστηματικά.
Οι σκηνές έκοψαν την ανάσα κι αποτελούν γροθιά στο στομάχι, περιγράφοντας παραστατικά στιγμιότυπα που μπορεί να εκτυλίσσονται και στην πραγματικότητα.