Γιάννης Βόγλης: Κορυφαίος ηθοποιός, σημαντικός καλλιτέχνης και άξιος θεατής. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στην Αθήνα, σπούδασε στην Δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Το πραγματικό όνομα του ήταν Ιωάννης Γκόγλης, στο θέατρο τον είδαμε πρώτη φορά το 1961, στην παράσταση του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» το 1961, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.
Γιάννης Βόγλης: Η τεράστια καριέρα στην υποκριτική
Ο κορυφαίος ηθοποιός, έχει παίξει δίπλα με σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος του θιάσου «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ).
Τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ανατολή», όπου παρουσίασε σημαντικές παραγωγές, όπως τον «Καπετάν Μιχάλη» και τον «Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, το πολυθέαμα «Ελλάδα – Ρίτσος, Μακρυά Πορεία» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Η θεατρική του διαδρομή τερματίστηκε το 2011, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ερόικα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το βουκολικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) και την αισθηματική ταινία του ίδιου σκηνοθέτη «Κορίτσια στον ήλιο» (1969), στο ρόλο ενός βοσκού, που ερωτεύεται μια αγγλίδα τουρίστρια. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του «Στάσου, μύγδαλα!», που τον ακολουθούσε έκτοτε.
Σημαντική υπήρξε κι η ερμηνεία του στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Υπήρξε μέλος του θιάσου «Ανατολή» κατά τη δεκαετία του ’80. Είχε πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχε ασχοληθεί επίσης και με τη σκηνοθεσία.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.
Είχε τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχε ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία. Το 2000 – 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου “Σκάλα” της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: “Βασίλης Τσιτσάνης”, “Φονιάς”, “Αδελφοί Καραμαζόφ” κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.
Γιάννης Βόγλης: Η στροφή στην καριέρα
Ξεκίνησε το 1978 με το σήριαλ του Γιώργου Σκαλενάκη «Έρωτας και Επανάσταση», που αναφερόταν στα χρόνια του ‘21 και τους έρωτες της Σοφίας Ρέντη (Ηλέκτρα Παπαναστασίου) με τους ήρωες της επανάστασης, Γιάννη Νοταρά (Νίκος Γαλανός) και Δημήτρη Καλλέργη (Γιάννης Βόγλης) και ολοκληρώθηκε το 2010 με το κυπριακής παραγωγής σήριαλ «Σε φόντο κόκκινο»
Γιάννης Βόγλης: Η ατάκα που άφησε ιστορία
Τα «μύγδαλα» συνεχίζουν ακόμη και τώρα να είναι σλόγκαν.
Έχουν περάσει γενιές γενεών με αυτή την ταινία. Όταν η ταινία παίχτηκε στη Γλυφάδα λέει ο γιος του Δημήτρης πήγαμε να το δούμε, με την μητέρα μου , τον πατέρα μου , τη γιαγιά μου, το παππού μου. Εγώ ήθελα να καθίσω μόνος μου σε μία κατάμεστη αίθουσα. Στη σκηνή της φυλακής λοιπόν, μια αστεία σκηνή, άρχισε να γελάει ο κόσμος. Και σηκώθηκα εγώ επάνω και άρχισα να φωνάζω « τι γελάτε…ο πατέρας μου είναι στη φυλακή κι εσείς γελάτε;». Θυμάμαι ακόμη και τι φορούσα. Μα πως μπορείς να γελάς εσύ με τον πατέρα μου ενώ αυτός ήταν στην φυλακή άδικα, σκεφτόμουνα και το μυαλού ενός μικρού παιδιού τότε δεν μπορούσε να το εξηγήσει. Και στα γυρίσματα είχα πάει αλλά αυτή η σκηνή με… έχει σημαδέψει.
Γιάννης Βόγλης: Προσωπική ζωή
Ο Γιάννης Βόγλης στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδινε πάντα μιλούσε για τη γυναίκα που λάτρεψε όσο καμία. Πριν από μερικά χρόνια έλεγε για εκείνη στο περιοδικό «The best magazine»: «Γνωριστήκαμε το 1959. Το ότι είμαστε ακόμη μαζί και είμαστε αχώριστοι, οφείλεται αποκλειστικά στην υπομονή τη δική της και τις αντοχές της. Με κάνει περήφανο αυτό, γιατί η ζωή με έναν καλλιτέχνη δεν είναι πολύ εύκολη. Πριν παντρευτούμε, όταν αποφασίσαμε να είμαστε μαζί, της είπα “Έχε υπόψη σου ότι είναι πρώτα η δουλειά μου και μετά εσύ”. Συνήθως οι γυναίκες δεν συμβιβάζονται με αυτό. Πολλές φορές λένε “ναι” για να κλείσει το θέμα και μετά αλλάζουνε.
Η γυναίκα μου ήταν Σκωτσέζα – και ίσως έχει σημασία αυτό -, όχι μόνο το δέχθηκε, αλλά και το τίμησε όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δε διεκδίκησε να ασχοληθώ μαζί της στη διάρκεια της δουλειάς μου. Επίσης, ήταν πολύ καλή μητέρα για τα παιδιά μας, γιατί στη μάνα είναι η βασική ευθύνη για το σωστό μεγάλωμα των παιδιών. Αν υπάρξει μια προτομή, τότε θα είναι δική της». Ο γνωστός ηθοποιός σε αναφορά του, είχε μιλήσει τις δύσκολες στιγμές τους ως ζευγάρι, όταν εκείνη νόσησε από καρκίνο: «Μιλάμε για καρκίνο στα 39 της χρόνια. Έπρεπε να φύγουμε στο εξωτερικό για να εγχειριστεί. Όταν επέστρεψα, έπειτα από αρκετό καιρό, η εταιρία που είχα στη Θεσσαλονίκη δεν πήγαινε καλά. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην Αθήνα. Ήμουν ψύχραιμος, δεν είμαι από τους άντρες που χάνουν εύκολα την γη κάτω από τα πόδια τους. Όταν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία, δεν την αφήνεις να σε πάρει από κάτω. Όταν πέσεις πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις με πείσμα» είχε εξομολογηθεί ο ηθοποιός στο ΕΓΩ.
Γιάννης Βόγλης: H αδυναμία στον γιο του
Ο γιος του γνωστού ηθοποιού, Δημήτρης τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Λευκάδα. Η ασχολία του και η αγάπη για την θάλασσα, είναι κι αυτή, και τον αποζημιώνει. Άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του θαλάσσιου τουρισμού, του ιστιοπλοϊκού σκάφους συγκεκριμένα, και παράλληλα ένας άνθρωπος που κουβαλάει ένα βαρύ όνομα.
Γιάννης Βόγλης: Το πρόβλημα υγείας του και ο θάνατος του
Ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν το 2016 στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέσα σε δυόμιση μήνες, έκανε τρία χειρουργεία.Ο ηθοποιός έπασχε από ειλεό.Στην συνέχεια η σορός του ηθοποιού μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία όπου έγινε και η αποτέφρωσή της, μιας και αυτή ήταν και η επιθυμία του ηθοποιού.
Ξεχώρισε με τις ερμηνείες του τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση