Η Γιαγιά Ξέρει: Το Μυστικό Της Γιαγιάς Για Να Γεννάνε Οι Κότες Σας Ασταμάτητα Αυγά
Μόλις το δοκιμάσετε θα το κάνετε συνέχεια, γιατί η γιαγιά ξέρει..
Σήμερα θα πούμε κόλπα εμπειρικά, για να αυξήσουμε στις κότες την αυγοπαραγωγή. Ένας φίλος μου ο οποίος εκτρέφει κότες ελευθέρας βοσκής, ταίζει μόνο καλαμπόκι και κριθάρι και οι κότες γεννάνε ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι. Ωστόσο όταν τον ρώτησα αν κάνει κάποιο μυστικό μου είπε ότι όταν κόβουν λίγο να γεννάνε, τους δίνει λίγο μπούκοβο καφτερό μέσα στη τροφή. Πραγματικά οι φωλιές του είναι πάντα γεμάτες αυγά, τι καλύτερο πράγμα; Γιατί οι πιο παραγωγικές κότες είναι αυτές που τρέφονται σωστά!
Για το μπούκοβο είχα πρωτοακούσει πριν πολλά χρόνια, όταν μια γιαγιά μου είπε ότι με αυτό το μυστικό παίρνει περισσότερα αυγά. Μόλις δείτε και πώς ζουν σε ορνιθοτροφεία οι κότες, θα “μείνετε”.
Ένα ακόμη μυστικό είναι το σκέτο καλαμπόκι. Έχει μεγάλο αποτέλεσμα όταν ταίζουμε τις κότες ποικιλία. Ένας καλός συνδιασμός είναι να ταίζουμε εναλλάξ. Πχ το πρωί καλαμπόκι, το μεσημέρι λίγο σιτάρι. Και το βράδυ κριθάρι μαζί με καλαμπόκι. Μην ξεχνάμε ότι το βράδυ είναι το πιο σημαντικό ταίσμα. Το βράδυ δημιουργούνται τα αυγά στη κοιλιά της κότας, και πρέπει να είναι καλοταισμένη έτσι ώστε να μην ζορίζεται ο οργανισμός της. Όσο πιο ποιοτική τροφή τρώει, τόσο πιο πολύ διεγείρετε για να γεννήσει περισσότερα αυγά!
Οι κότες που βοσκάνε ελεύθερες σε χωράφι, μπορούν να τρέφονται και με πιο φτωχή τροφή, πχ μόνο με καλαμπόκι. Κότες που βοσκάνε μπορούν να φάνε κυριολεκτικά τα πάντα, εκεί έξω! Δεν έχουν καμία έλλειψη στη διατροφή τους. Μα οι διαφορές είναι και στο αυγό! Κότες που είναι περιφραγμένες κάνουν αυγά με μαλακό τσόφλι, και ανοιχτόχρωμο κίτρινο κρόκο. Ενώ κότες ελεύθερες καλοταισμένες έχουν σκληρό τσόφλι και πορτοκαλί κρόκο. Πιο ποιοτικά αυγά λοιπόν και κρέας. Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι κότες που ζούν ελευθέρας μπορούν να φτάσουν μέγιστη αυγοπαραγωγή, δίχως να κάνουμε πολλά έξοδα και να κοπιάσουμε! Ακόμη και αν ταίζουμε μόνο καλαμπόκι.
πηγή: spicynews12.eu/