Νίκος Ξανθόπουλος: Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής που άφησε ανεξίτηλο αντίκτυπο στη βιομηχανία του θεάματος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Γεννημένος στην Αθήνα το 1934, ο Ξανθόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός του θεάτρου πριν μεταβεί στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Γρήγορα έγινε γνωστός για τους ρόλους του στον ελληνικό δραματικό κινηματογράφο, ιδιαίτερα για τις απεικονίσεις χαρακτήρων από τις κατώτερες εργατικές τάξεις.
Νίκος Ξανθόπουλος: Τα παιδικά χρόνια και η φυλακή
Οι γονείς του ήταν Πόντιοι και η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όπως σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του έκανε διάφορες δουλειές, από ψαράς μέχρι τσαγκάρης και αυτές όταν ήταν κοντά στην οικογένειά του, γιατί έλειπε συχνά από το σπίτι. Ήταν αντιστασιακός και συνήθιζε να εξαφανίζεται για αρκετό καιρό, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη.
Όταν ο Νίκος ήταν 9 ετών συνελήφθη μαζί με τη μητέρα του από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στη φυλακή, εμπειρία που δεν ξέχασε ποτέ. Από παιδί είχε μεγάλη αγάπη στα λογοτεχνικά βιβλία και ήθελε να γίνει φιλόλογος. Την περίοδο εκείνη δεν ήταν εύκολο για ένα παιδί φτωχής οικογένειας να διαβάζει λογοτεχνία, καθώς τα βιβλία αποτελούσαν είδος πολυτελείας και κόστιζαν πολύ ακριβά. Ο Ξανθόπουλος όμως ήταν «προνομιούχος», επειδή είχε γείτονα έναν τυπογράφο, ο οποίος του δάνειζε βιβλία.
Η άλλη του αγάπη ήταν ο αθλητισμός. Από μικρή ηλικία έκανε στίβο και είχε καλές επιδόσεις στο τριπλούν και το τρέξιμο μετ΄ εμποδίων. Το 1952 έπαιζε στην αγαπημένη του ΑΕΚ.
Νίκος Ξανθόπουλος: Υποδυόταν πάντα τον φτωχό εργάτη
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ξανθόπουλος ήταν γνωστός για την ευελιξία και το εύρος του ως ηθοποιός, υποδυόμενος μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων με βάθος και αποχρώσεις. Ήταν ιδιαίτερα ικανός στο να υποδύεται το ρόλο ενός φτωχού ανθρώπου που χτυπήθηκε σκληρά από τη μοίρα, που αναζητούσε δικαιοσύνη ή αγωνιζόταν ενάντια σε πλούσιους και κακούς αντιπάλους. Σε άλλους ρόλους, έπαιξε το ρόλο ενός μετανάστη στη Γερμανία που δούλευε σκληρά για να εξασφαλίσει τη γυναίκα και το παιδί του ή ενός άγνωστου φτωχού μπουζουξή και τραγουδιστή που προσπαθούσε να γίνει διάσημος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Ξανθόπουλος έφτασε στο απόγειο της φήμης του, πρωταγωνιστώντας σε πολλές δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Οι πιο επιτυχημένες ταινίες του ήταν παραγωγή της KLAK Film, μιας εταιρείας παραγωγής που ειδικευόταν στις ελληνικές δραματικές ταινίες. Ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες κινηματογραφικές του συμμετοχές περιλαμβάνουν τις ταινίες “Μητέρα, γιατί με γέννησες;”, “Είμαι ένα άθλιο κορίτσι” και “Περιφρόνησέ με, αγαπητή μου”. Ο Ξανθόπουλος τραγούδησε επίσης πάνω από 300 τραγούδια σε τριάντα ταινίες και κυκλοφόρησε εννέα άλμπουμ και 55 singles κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κερδίζοντας το παρατσούκλι “το παιδί του λαού”.
Εκτός από τη δουλειά του ως ηθοποιός και τραγουδιστής, ο Ξανθόπουλος ήταν επίσης επιτυχημένος επιχειρηματίας, καθώς ήταν ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων και καφετεριών στην Ελλάδα. Είχε μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό από τους συναδέλφους του και θεωρούνταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της εποχής του. Το έργο του στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας βοήθησε να δώσει χαρά και έμπνευση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν ταλαντούχο και ευπροσάρμοστο καλλιτέχνη που άφησε μια διαρκή κληρονομιά.
Παρά την επιτυχία του, ο Ξανθόπουλος ήταν γνωστός για την ταπεινή και προσγειωμένη προσωπικότητά του, προσπαθώντας πάντα να συνδέεται με τους θαυμαστές του και να προσφέρει στην κοινότητα. Ήταν βαθιά αφοσιωμένος στην τέχνη του και δούλευε ακούραστα για να τελειοποιήσει τις ικανότητές του ως ηθοποιός και τραγουδιστής. Το ταλέντο του και η αφοσίωσή του στη δουλειά του του χάρισαν μια θέση στις καρδιές του κοινού σε όλο τον κόσμο και θα τον θυμόμαστε πάντα ως μια αγαπημένη και σεβαστή προσωπικότητα της βιομηχανίας του θεάματος.
Nίκος Ξανθόπουλος: Η πορεία στο τραγούδι
Παράλληλα με την επιτυχημένη πορεία στον κινηματογράφο, ο Νίκος Ξανθόπουλος ξεκίνησε καριέρα και στο λαϊκό τραγούδι.Έχοντας ως καθοδηγητές τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα και τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έκανε τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία για να καθιερωθεί τελικά ως τραγουδιστής, κυκλοφορώντας συνολικά 9 ολοκληρωμένους δίσκους και 55 σινγκλς.
Ως τραγουδιστής μάλιστα, έκανε μεγάλες περιοδείες στο εξωτερικό, όπου ο κόσμος τον αποθέωνε, αφού τον γνώριζε από τον κινηματογράφο.Έχει δηλώσει ότι την περίοδο εκείνη, το τραγούδι ήταν η βασική δουλειά από την οποία κέρδιζε χρήματα. Συνολικά, ηχογράφησε περίπου 330 τραγούδια.
Ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να διαβάζει μετά μανίας βιβλία και πολλοί που τον έχουν επισκεφθεί στο σπίτι του, λένε ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Το 1970 σχημάτισε δικό του θίασο και ανέβασε αρκετές παραστάσεις.
Στην τηλεόραση έκανε επιλεγμένες εμφανίσεις, με πρώτη στη σειρά «Αγρίμια» το 1973.
Στην προσωπική του ζωή, ο Ξανθόπουλος παντρεύτηκε δύο φορές – έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Όταν αποσύρθηκε έγινε αγρότης και είχε ασχοληθεί με το αγρόκτημα του.
Συμπερασματικά, ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν ένας ταλαντούχος και πολυτάλαντος ηθοποιός και τραγουδιστής που άσκησε διαρκή επίδραση στη βιομηχανία του θεάματος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Οι ερμηνείες του ήταν πάντα αυθεντικές και βαθιά συγκινητικές, και θα τον θυμόμαστε πάντα ως μια αγαπημένη και σεβαστή προσωπικότητα στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει και να διασκεδάζει το κοινό για τις επόμενες γενιές.