Καίτη Παπανίκα: Η φιλανθρωπία σε άπορους, το ατύχημα στα γυρίσματα ταινίας, η ασθένεια και το τέλος

Καίτη Παπανίκα: Η γνωστή ηθοποιός,  γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής τον  Ιουνίου 1942, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με σπουδαίους δασκάλους, όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Μυράτ και τον Αλέξη Σολωμό. Έπαιξε δίπλα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου

Καίτη Παπανίκα: Τα πρώτα βήματα και η καριέρα

Η Καίτη Παπανίκα ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους ωραίου κοριτσιού στη διάρκεια της ακμής του εμπορικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘60.

Είχε από τους σπουδαιότερους δασκάλους, όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη, πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμη δημότης.

Από το 1964 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε τόσο στην πρόζα όσο και στην επιθεώρηση. Πρώτο έργο της «Το υπόγειο της Λέλας» του Βασίλη Ιμπροχώρη.

Η καριέρα της στον κινηματογράφο ένα χρόνο νωρίτερα με το πολεμικό δράμα του Θάνου Σαντά «Μας κρύβουν τον ήλιο» και συνεχίστηκε με ταινίες όπως «Ο πρόσφυγας», «Η αρχόντισσα του λιμανιού», «Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης», «Ένας άνδρας με συνείδηση», «Για μια χούφτα τουρίστριες» και «Πολύ αργά για δάκρυα».
Στο κινηματογράφο έπαιξε σε περισσότερες από πενήντα ταινίες, με πιο χαρακτηριστικές την κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968), με την οποία έγινε ευρύτερα γνωστή και την αισθηματική κομεντί του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Άντε Γεια» (1990), όπου ξεδίπλωσε το ταλέντο της. Για την ερμηνεία της τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού το 1991.

Τηλεοπτικές εμφανίσεις
Με τον άντρα της Θόδωρο Κατσαδράμη έπαιξαν μαζί ως πρωταγωνιστές στη σειρά «Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι» (1973), ενώ διακρίθηκε σε ρόλους σε σειρές της κρατικής («Εν τούτω νίκα», «Ο Πατούχας», «Όταν ήμουν δάσκαλος» κ.ά.) και της ιδιωτικής τηλεόρασης («Λάμψη», «Ανατολικός Άνεμος», «Ψίθυροι Καρδιάς» κ.ά).

Η Καίτη Παπανίκα δίδαξε στη δραματική σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου, ενώ ασχολήθηκε και με τα κοινά ως δημοτική σύμβουλος της γενέτειράς της.

Καίτη Παπανίκα: Στην πρώτη της ταινία έπεσε από το μπαλκόνι

Το ντεμπούντο της το έκανε σε ηλικία 16 ετών, πριν ενηλικιωθεί, όπως έχει αποκαλύψει. Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονταν στο ορεινό χωριό Παύλιανη του νομού Φθιώτιδας, όπου είχε πάει μαζί με τη μητέρα της, επειδή ήταν ανήλικη.

Η πλοκή της ιστορίας εκτυλισσόταν στην εποχή του πολέμου το ’40.Στον πόλεμο έχασε την κινηματογραφική της μητέρα και όπως ήταν το έθιμο, οι νεκροί έμεναν μια μέρα στο σπίτι για να τους κλάψουν, οι συγγενείς και οι φίλοι.

Τη σκηνή αυτή τη γύρισαν στο δεύτερο όροφο ενός σπιτιού, όπου στη μέση ήταν το φέρετρο με την υποτιθέμενη νεκρή μητέρα της. Γύρω από αυτό οι συγγενείς και εκείνη και έκλαιγαν. Πίσω από τις κάμερες βρισκόταν η πραγματική της μητέρα και άλλος κόσμος και παρακολουθούσαν το γύρισμα. Κάποια στιγμή το έδαφος υποχώρησε και η Καίτη Παπανίκα εξαφανίστηκε.

Όπως περιγράφει η ίδια, είχε πάντα μια προστατευτική διάθεση προς τη μητέρα της και από μικρή είχε περισσότερο τον ρόλο της μάνας πάρα της κόρης. Για καλή της τύχη, έπεσε πάνω σε σακιά με αλεύρι και δεν χτύπησε, πάρα μόνο απέκτησε κάποιες γρατζουνιές και γδαρσίματα.

Και καθώς έπεφτε για να ειδοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τη μητέρα της ότι ήταν καλά και να την ακούσει τραγουδούσε πέφτοντας, «Πε πι το μι κορασόν, κορασόν». Η μητέρα της άρχισε να ουρλιάζει, ο κόσμος αναστατώθηκε , η «νεκρή» σηκώθηκε από το φέρετρο να δει τι είχε συμβεί.

Καίτη Παπανίκα: Προσωπική ζωή

Επίσης, δίδαξε στη Σχολή Υποκριτικής του Αντώνη Ανδριόπουλου. Στις 08/02/2015 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών (Μενιδίου).

Καίτη Παπανίκα: Βοηθούσε με τον μισθό της τις άπορες οικογένειες

Αν και ήταν πολύ ταλαντούχα, ξεχώρισε για την καλοσύνη και τις προοδευτικές ιδέες της πήρε την απόφαση να προσφέρει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ως αντιπρόεδρος στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, έριξε στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη πρόταση συγκεκριμένα να δίνει το μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (600 Ευρώ) σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν.

Καίτη Παπανίκα: «Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρηθώ»

Ένα χρόνο πριν πεθάνει είχε μιλήσει για την ασθένειά της σε συνέντευξη στη Freddo.

«Με την αρρώστια αυτή, τον καρκίνο, παλεύω από το 2009. Δεν θέλω να αναφέρω ούτε το όνομα. Όχι, τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρηθώ. Το παλεύω και θα το παλέψω μέχρι τέλους. Άλλωστε, όλοι από κάτι θα πεθάνουμε. Είτε λέγεται καρκίνος, είτε άλλη αρρώστια… Του άρεσε, φαίνεται, το σώμα μου και έμεινε μέσα. Στην ουσία, πηγαινοέρχεται η αρρώστια μου. Η δική μου η αρρώστια είναι σε δύσκολα σημεία. Ασ’ τα, μην τα ψάχνεις.
Γράψε ότι περνάω την αρρώστια μου με αισιοδοξία» έλεγε η Καίτη Παπανίκα.

Πέθανε, σε ηλικία 75 ετών, η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα, στις 12 Ιουνίου 2017.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του