Κατερίνα Ακάσογλου:Μία Ελληνίδα ερευνήτρια, τιμήθηκε με το βραβείο Barancik Prize. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται σε επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη πολλαπλή σκλήρυνση. Η Ελληνίδα είναι ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μιας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης MS του εγκεφάλου.
Κατερίνα Ακάσογλου:Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια απρόβλεπτη, συχνά εξουθενωτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο και μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και κυμαίνονται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, έως δυσκολίες στο βάδισμα, κόπωση, ζάλη, πόνο, κατάθλιψη, τύφλωση και παράλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας διαγιγνώσκονται μεταξύ των 20 και 50 χρόνων, και πλήττει δύο έως τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Κατερίνα Ακάσογλου: Η επιτυχία της Ελληνίδας ερευνήτριας Κατερίνας Ακασόγλου
Σε συνέντευξη της είχε αναφέρει τον ρόλο που θα λειτουργεί η φιμπρίνη. Μιλώντας στο Associated Press η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον η έρευνά της παρήγαγε νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσεις του εγκεφάλου. Του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος.
«Η “μετάφραση” των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο του ερευνητικού μας προγράμματος. Έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», σημείωσε η Κατερίνα Ακάσογλου.
Στόχος των πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσει η ομάδα είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης. Χωρίς να επηρεάζεται η ιδιότητά της να πήζει το αίμα. Προσφάτως η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση. Στόχος είναι να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.
Το 2007 έλαβε το Presidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ για νέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.