Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Κατίνα Παξινού: Το Όσκαρ, ο χαμός της κόρης της από λευχαιμία, η χαμένη περιουσία και η τελευταία της εμφάνιση ενώ είχε καρκίνο

Αφιερώματα
ΘΕΑΤΡΟΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
by Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου 02.12.2022 21:00
Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου 02.12.2022 21:00
0

Κατίνα Παξινού: Και ποιος δεν θυμάται σήμερα την μεγάλη ερμηνεύτρια μιας άλλης εποχής; Η ίδια ήταν η πιο σπουδαία ηθοποιός της γενιάς της που διακρίθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η καριέρα της εκτοξεύτηκε και η ίδια ήταν για χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Κατίνα Παξινού: Η γυναίκα σύμβολο του θεάτρου

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποκριτική τέχνη στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα, αν και ελάχιστοι εν ζωή την έχουν δει στο θεατρικό σανίδι και πολλοί λίγοι στις μετρημένες στα δάκτυλα των δυο χεριών ταινίες, ξένες παραγωγές, που έπαιξε. Πρόκειται για την θρυλική Κατίνα Παξινού, μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς της χώρας μας που, μαζί με την Μελίνα Μερκούρη και την Ειρήνη Παπά, έκανε και αξιοσημείωτη καριέρα στο εξωτερικό.

Η Κατίνα Παξινού, παρότι υπήρξε μία τεράστια ηθοποιός, διαθέτοντας ένα πηγαίο αυτόφωτο ταλέντο, μία σπουδαία προσωπικότητα, έμελε να συνδέσει το όνομά της με ένα άλλο θηρίο της υποκριτικής, τον Αλέξη Μινωτή, με τον οποίο, εκτός από καλλιτεχνικό ζευγάρι, παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος.

Κατίνα Παξινού: Μια ζωή σαν θρύλος

Η θρυλική Κατίνα Παξινού κατέχει μία σειρά από περίεργα ρεκόρ. Απέκτησε τη φήμη της στην Ελλάδα από τις θεατρικές εμφανίσεις της, ενώ γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση από τις λιγοστές ταινίες που έπαιξε. Επίσης, είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που πήρε Όσκαρ Ερμηνείας, ενώ για πρώτη φορά απονεμήθηκε το συγκεκριμένο Όσκαρ σε μη Αμερικανό ηθοποιό. Και φυσικά είναι η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ που τις έδωσε την αναγνώριση και την ώθηση για να παίξει σε σημαντικές ταινίες, σπουδαίων ξένων σκηνοθετών.

Η Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στην ανατολή του 20ου αιώνα, στις 17 Δεκεμβρίου του 1900, και είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε κυρίως μέσα από τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις, που μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα, τη σημαντική της καλλιτεχνική πορεία, αλλά και ορισμένες καθοριστικές στιγμές της ζωής της.

Κατίνα Παξινού: Προσωπική ζωή και καριέρα

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Μοναχοκόρη πλούσιας οικογένειας, ο πατέρας της Βασίλης Κωνσταντόπουλος ήταν αλευροβιομήχανος. Λόγω του ζωηρού χαρακτήρα της, οι γονείς της την έστειλαν εσώκλειστη σε σχολείο τής Ελβετίας, όπου σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ωδείο της Γενεύης, αλλά και σε αντίστοιχες σχολές της Βιέννης και του Βερολίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία, παντρεύτηκε τον βιομήχανο Γιάννη Παξινό, με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες.

Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήταν αυτός της “Βεατρίκης”, στην ομώνυμη όπερα, που έγραψε ειδικά για την Παξινού ο φημισμένος συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος. Το έργο ανέβηκε το 1920 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι στο Θέατρο Κοτοπούλη, στο έργο του Μπατάιγ “Γυμνή γυναίκα”, που την καθιέρωσε ως πρωταγωνίστρια δραματικών ρόλων. Το 1931 συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη με τον οποίο συνεργάστηκαν στο θίασο του Αλέξη Μινωτή. Η γνωριμία της με τον τελευταίο εξελίχθηκε σε έρωτα, για να παντρευτούν το 1940. Εκείνες τις κατάμαυρες εποχές θα φύγουν από την Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Μετά από λαμπρές εμφανίσεις της στο Μπρόντγουεϊ, θα της δοθεί και η ευκαιρία να μπει στα κινηματογραφικά πλατό, τα οποία θα απογειώσουν τη φήμη της διεθνώς.

Κατίνα Παξινού: Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα;

Η Παξινού στάθηκε τυχερή, καθώς είχε την ευκαιρία το 1943 να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία “Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα;”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και σε σκηνοθεσία Σαμ Γουντ. Η Παξινού θα ερμηνεύσει τη φημισμένη Ισπανίδα αντάρτισσα ενάντια στους φασίστες του Φράνκο, έχοντας δίπλα της τους διάσημους Γκάρι Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η ταινία προτάθηκε για 9 Όσκαρ, αλλά τελικά θα κερδίσει μόνο ένα, αυτό του Β’ Γυναικείου Ρόλου με την Κατίνα Παξινού.

Θα ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντα φιλμ “Ο Εμπρηστής” του Χέρμαν Σούμλιν, με Σαρλ Μπουαγιέ, Λορίν Μπακόλ και Πίτερ Λόρε, “Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα” του Ντάντλεϊ Νίκολς, με Ρόζαλιντ Ράσελ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κερκ Ντάγκλας, “Καίσαρ Βοργίας” του Χένρι Κινγκ, με Τάιρον Πάουερ, Όρσον Γουέλς.

Κατίνα Παξινού: Η κινηματογραφική πορεία

Το 1955 είναι μία ακόμη χρονιά σταθμός για την κινηματογραφική της πορεία, καθώς θα παίξει ένα χαρακτηριστικό ρόλο στο εξαιρετικό φιλμ νουάρ “Ο Κύριος Αρκάντιν”, μία παραλλαγή του “Πολίτη Κέιν”, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς . Ωστόσο, η κορυφαία ερμηνευτική στιγμή της στο σινεμά θα σημειωθεί στο αριστουργηματικό δράμα του Λουκίνο Βισκόντι “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” το 1960, όταν η Παξινού θα ερμηνεύσει τη μάνα μιας οικογένειας που θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ιταλικό Νότο για τον πλούσιο Βορρά… Μαζί της πρωταγωνιστούν οι Αλέν Ντελόν, Κλάουντια Καρντινάλε, Ανί Ζιραρντό, Ρενάτο Σαλβατόρι, αλλά και ακόμη ένας Έλληνας, ο νεαρός Σπύρος Φωκάς.

Κατίνα Παξινού: Η περιουσία που ξόδεψε

Η Κατερίνα Παξινού, δεν υπολόγιζε τα χρήματα και ξόδεψε την περιουσία της και τις τεράστιες απολαβές που είχε μαζέψει από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μάλιστα η ίδια δεν καταλάβαινε πως ξόδευε τόσα χρήματα.Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύζυγός της μια φορά, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε πάρει το τεράστιο ποσό των 100.000 δολαρίων από μια τράπεζα στην Ελβετία και τα είχε σπαταλήσει όλα. Όταν την ρώτησαν που πήγαν τα λεφτά εκείνη ανταποκρίθηκε πως έπρεπε να πληρώσει τα φάρμακα της στο φαρμακείο.

Ωστόσο τα χρήματα που χρωστούσε στο φαρμακείο ήταν λιγοτέρο από 50 δολάρια. Είχε ξεχάσει τι έκανε το υπόλοιπο ποσό. Λίγο πριν φύγει από την ζωή η Παξινού, τρεις νεαροί σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχαν ζητήσει από τον σύζυγο της, να την επισκεφθούν στο Νοσοκομείο. Τότε ο Μινώτης έμαθε πως η Παξινού δώριζε τον μισθό της σε τρείς άπορους νέους, για να συνεχίσουν να σπουδάζουν στο Εθνικό Θέατρο. Δεν το γνώριζε κανείς παρά μόνο η γραμματεία της Σχολής.

Κατίνα Παξινού: Έκανα παιδιά, έθαψα παιδιά

Πιο συγκεκριμένα, το πραγματικό της όνομα ήταν Κατερίνα Κωνσταντοπούλου και είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 1900, στον Πειραιά. Μεγάλωσε σε μια μεγαλοαστική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της ήταν αλευροβιομήχανος και είχε δικό του εργοστάσιο.Έχασε την πρώτη της κόρη, η οποία πέθανε από λευχαιμία.Η μεγάλη ηθοποιός είχε πει μερικά χρόνια μετά, για την απώλεια της κόρης της: “Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Έζησα. Έκανα παιδιά. Έθαψα παιδιά. Και πόνεσα θάβοντας αυτά τα παιδιά”.

Κατίνα Παξινού: Το Τελευταίο Χειροκρότημα

Θα κλείσει την καριέρα της στο σινεμά πρωταγωνιστώντας στο δραματικό φιλμ “Το Νησί της Αφροδίτης” το 1969. Είναι και η μοναδική ταινία ελληνικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη. Μια σχετικά ξεχασμένη ταινία, που το στόρι της περιστρέφεται στις προσπάθειες δυο μανάδων να σώσουν τα καταδικασμένα παιδιά τους σε θάνατο, την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η Παξινού, αν και ήδη πάσχει από καρκίνο, θα ανταπεξέλθει στα γυρίσματα υπομένοντας τους πόνους της ασθένειάς της, έχοντας δίπλα της τους νεαρούς ηθοποιούς Άγγελο Αντωνόπουλο, Κώστα Καστανά κ.ά.

Ο καρκίνος καλπάζουσας μορφής, θα την ταλαιπωρήσει μέχρι το τέλος της ζωής της, ενώ λίγο πριν φτάσει το μοιραίο, θα πρωταγωνιστήσει στο θέατρο και στο συμβολικό έργο “Μάνα Κουράγιο” του Μπρεχτ. Έπρεπε να κάνει κουράγιο για να βγαίνει κάθε βράδυ στη σκηνή σέρνοντας ένα κάρο, αλλά μαζί της κι ένας λαός, καθώς η χώρα έχει μπει στο γύψο από τους στρατιωτικούς.

Η τελευταία της εμφάνιση έγινε το καλοκαίρι του 1972, όχι πάνω στη σκηνή, αλλά μπαίνοντας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όπου δοξάστηκε, για να παρακολουθήσει την τελευταία παράσταση της ζωής της. Το κοινό για ώρα χειροκροτούσε όρθιο. Ήταν το τελευταίο χειροκρότημα. Λίγους μήνες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου του 1973, θα φύγει για πάντα…

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • “Πού τα θυμήθηκε;” Η Ματσούκα πήγε θέατρο με σούπερ μίνι αλλά όλοι κοιτούσαν τα παπούτσια της

    10.05.2024 16:26
  • Γιάννης Μόρτζος για παραγωγό: «Έβηχε και έφτυνε συνέχεια, σιχάθηκα και δεν ξαναπάτησα εκεί»

    01.04.2024 20:03
  • Αντί να βλέπουν την παράσταση, κοιτούσαν τα πόδια της: Η Λέχου πήγε έτσι θέατρο και δίδαξε στυλ στα 56 της

    17.03.2024 13:51
  • Δανάη Μπάρκα: «Δεν είμαι παρουσιάστρια, είμαι ηθοποιός. Δεν έχω κολλημα με την τηλεόραση, το θέατρο με νοιάζει»

    14.03.2024 12:34
  • «Ο Τόλης υπάρχει παντού»: Η Άντζελα Γκερέκου έκανε το μεγάλο βήμα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα και όλοι της εύχονται

    28.02.2024 20:37
  • Γιάννης Νιάρρος: «Η γιαγιά μου είχε φρικάρει με αυτά που έγραφαν για μένα, την είχαν τρελάνει»

    17.02.2024 19:23
  • Τζιν παντελόνι και see through μπλουζάκι: Η σικάτη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη στο θέατρο που θα ζήλευαν και γαλαζοαίματες

    31.01.2024 13:52
  • Κυρία με Κ κεφαλαίο η Άντζελα Γκερέκου: Η σπάνια εμφάνιση με έναν ξεχωριστό άνδρα που τράβηξε όλα τα βλέμματα

    29.01.2024 12:41
  • Τελικά είναι 55 ή 65;: Με άλλο… πρόσωπο η Άννα Βίσση, έκανε την πιο μεγάλη αλλαγή και μοιάζει 10 χρόνια νεότερη

    26.01.2024 17:46
  • Comeback Φιλιππίδη: Τρεις προτάσεις από παραγωγούς για να επιστρέψει στο θέατρο τη φετινή σεζόν

    08.12.2023 15:25

Δημοφιλή

23.11.2025 10:16

Όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι – Ζωντανός Πασίγνωστος Έλληνας θρύλος σε...

19.11.2025 22:23

Φραγκίσκος Μανέλλης: Ο αγαθός μπούφος που μας χάρισε άφθονο γέλιο και τον...

21.08.2025 16:23

Μια τσάντα γεμάτη αγάπη: Το Molly.gr στο πλευρό του Κέντρου ΑμεΑ Ευθύμειο...

15.03.2025 12:32

«Συγγνώμη…» Το συγκινητικό γράμμα στον τάφο του 3χρονου Άγγελου που δολοφονήθηκε στην...

15.03.2025 12:28

10 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

01.03.2025 15:18

Νίκος Πλακιάς: «Δεν ξέρω αν θα δικαιώσω τα κορίτσια μου, αλλά θα...

24.03.2024 13:43

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ...

27.12.2023 19:00

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s...

Πρόσφατα

18.12.2025 14:28

“Ο Γιώργος μου είπε…” Όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό που ξεστόμισε...

18.12.2025 13:54

Τι ξέρουμε για την ζωή του Stef του τραγουδιστή που κατήγγειλε τον...

17.12.2025 16:10

5 λόγοι για να διαλέξεις προσεκτικά τον λογιστή σου

16.12.2025 16:34

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Η ΖΩΗ: ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ...

15.12.2025 00:07

ΣΟΚ – Νεκpή γνωστή παρουσιάστρια. Καλό ταξίδι ψυχή μου, ήσουν τόσο νέα

14.12.2025 23:58

«Κλείνουν» τα σχολεία την Τρίτη 16/12 – Ποιος ο λόγος

14.12.2025 23:50

Νέα «εξέγερση» μετά τους αγρότες – Ποιο επάγγελμα ανακοίνωσε επ’αόριστον κινητοποιήσεις

14.12.2025 23:39

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε το γιατρό – Τι...

14.12.2025 23:31

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Η πληροφορία που κάνει τις αρχές να...

14.12.2025 23:08

Υπόθεση 33xpovoυ γιατρού: Μόλις το αποκάλυψε η μnτέpα του – «Μια μέρα...

14.12.2025 22:24

ΒΟΜΒΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ – ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

14.12.2025 21:25

Αδιανόητη τραγωδία λίγες ώρες πριν το γάμο: Νεκρός σε δυστύχημα ο γαμπρός...

14.12.2025 21:13

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κρήτη: Βρέθnκε το αυτοκίνητο του 33xpovoυ γιατρού

14.12.2025 21:02

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό – Τι λέει...

14.12.2025 20:56

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ πεζός;

14.12.2025 20:50

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ

14.12.2025 20:37

Τραγωδία – Δυστυχώς βρέθηκε νεκρός – Μόλις επιβεβαιώθηκε

14.12.2025 20:00

Νεκρός ο Βασίλης Γιαννόπουλος

14.12.2025 19:43

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τpαγικός επίλογος για την εξαφάνιση του – Κυvnγóς εντόπισε τη...

14.12.2025 19:23

Σοβαρό τροχαίο για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Στο νοσοκομείο ο μουσικός

14.12.2025 18:38

Οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί προκαλεί…

14.12.2025 18:27

Η διατροφή που «σώζει» τα νεφρά – Τι να κόψετε αμέσως και...

14.12.2025 18:16

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη

14.12.2025 17:49

ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here