Λίμνη Πλαστήρα: Το Μοναδικό Μέρος Στην Ελλάδα Που Θυμίζει Φιορδ Νορβηγίας

Λίμνη Πλαστήρα: Το Μοναδικό Μέρος Στην Ελλάδα Που Θυμίζει Φιορδ Νορβηγίας

Λίμνη Πλαστήρα: Ένα…ταξίδι στη Νορβηγία μένοντας στην Ελλάδα. Θέλετε να γνωρίσετε τα φιορδ της Νορβηγίας δίχως να αποχωριστείτε την Ελλάδα; Σας έχουμε την λύση!

Η Νορβηγία μπορεί στην πραγματικότητα να απέχει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα, εσείς όμως δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε για να γνωρίσετε τις ομορφιές της.

Στα Αγραφα, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους «φωλιάζει» η Λίμνη Πλαστήρα.

Τα φιορδ κάνουν παιχνίδι με τα δέντρα που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης και τα χωριουδάκια γύρω γύρω, το καθένα διαφορετικό και μοναδικό, συμπληρώνουν το αλπικό τοπίο.

Και να σκεφτεί κανείς πως η Λίμνη Ταυρωπού ή Λίμνη Πλαστήρα, όπως είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους, είναι τεχνητή.

Μια παρέμβαση του ανθρώπου, δηλαδή, στο φυσικό οικοσύστημα, με απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα.

Εμπνευστής του έργου ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος το 1925 οραματίστηκε την κατασκευή φράγματος για να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού Ταυρωπού, φυλακίζοντάς τα μέσα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης.

Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό.

Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ.

Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.

Όποιος την έχει επισκεφθεί θα ξαναπάει και όποιος δεν το ‘χει ήδη κάνει, το βάζει στο σχέδιο.

Σύμφωνα με τη φωνή της πλειονότητας ντύνεται στην καλύτερή της φορεσιά το καλοκαίρι, μα είναι προορισμός κάθε ημέρας και κάθε νύχτας – με το παραπάνω δικαιώνει το όνομα «λίμνη των τεσσάρων εποχών».

Κάθε ηλιοβασίλεμα χρυσώνεται, κάθε παγωμένο πρωινό αχνίζει στο τσουχτερό κρύο.

Την άνοιξη λουλουδιάζει..

..το φθινόπωρο σε γεμίζει χρώματα.

Αλλά τον χειμώνα έχει για συντρόφους της τις λευκές κορυφές των Αγράφων, κι αν έχει κρατήσει στην αγκαλιά της το χιόνι, τότε είναι που σε κάνει να νιώθεις υπερτυχερός!

Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα χρειάζεστε μόνο μία μέρα. Η συνολική απόσταση με τις απαραίτητες παρακάμψεις είναι γύρω στα 100 χιλιόμετρα.

Εμείς όμως σας προτείνουμε να το πάτε πιο χαλαρά και να της αφιερώσετε αρκετές μέρες. Και να το θυμηθείτε, δεν θα ξεκολλάτε. Αυτή τη λίμνη δεν τη χορταίνεις.

Εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά της λίμνης, η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων.

Θρησκευτικά μνημεία, ενδιαφέροντα μουσεία, πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά σπήλαια, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.

Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο.

πηγή

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του