Μαίρη Χρονοπούλου: Μια από τις πιο όμορφες γυναίκες που πέρασαν από τον ελληνικό κινηματογράφο, γράφωντας χρυσή πορεία στο πέρασμα της. Λαμπερή πρωταγωνίστρια με το δικό της ξεχωριστό στιλ, σπουδαία καριέρα και έντονη προσωπική ζωή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε τον Ιούλιο του 1933, στην Αθήνα. Οι ταινίες της συνεχίζουν να προβάλλονται, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για το μέλλον. Η ίδια πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο σε ηλικία 21 χρόνων. Δηλαδή, εμφανίστηκε το 1954.
Μαίρη Χρονοπούλου: Η πρώτη επαφή με τον κινηματογράφο
Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.
Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στην ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) του Β. Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή Δαμασκηνού-Μιχαηλίδη, «Χωρίς ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ αργά για δάκρυα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Όταν η πόλις πεθαίνει» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ), «Οι αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία ώρα μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης μηδέν» του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).
Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες». Ιδιαίτερα στο «Μια κυρία στα μπουζούκια» σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι».
Μαίρη Χρονοπούλου: Η τιμητική βράβευση
Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της Ενώσεως κριτικών.
Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μαίρη Χρονοπούλου: Προσωπική ζωή και ο γάμος με τον Δήμαρχο
Τον Αύγουστο του 1975 η Μαίρη Χρονοπούλου ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου τον τότε δήμαρχο Σπάτων και μετέπειτα βουλευτή, Δημήτρη Μπότσαρη. Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε επιλέξει μια νυφική δημιουργία της Νταίζης Αντωνοπούλου, χωρίς πέπλο. Μετά το μυστήριο, ακολούθησε γαμήλια δεξίωση με ζωντανή μουσική που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μαίρη Χρονοπούλου: Τα εγκαύματα στο πρόσωπο της όταν άρπαξε φωτιά το νυχτικό της.
Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30. Ήταν η «Ώρα της Γης» που όλοι θα έσβηναν τα φώτα για την προστασία του πλανήτη. Το ίδιο έκανε και εκείνη με τραγικά όμως αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα και τις περισσότερες ώρες της μέρας βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας ενός παλαιότερου ατυχήματος. Εκείνο το Σάββατο, λοιπόν, η Μαίρη Χρονοπούλου έσβησε τα φώτα και άναψε ένα κερί.
Πήγε στο παράθυρο του σπιτιού της για να δει αν οι γείτονές της είχαν σβήσει τα φώτα και εκεί έγινε το ατύχημα. Το αναμμένο κερί έπεσε πάνω της και η μπλούζα της, που ήταν από νάιλον, πήρε αμέσως φωτιά. Η άτυχη ηθοποιός φωνάξε για βοήθεια. Την είχε ακούσει η μητέρα της (τότε 101 ετών), με την οποία συγκατοικούσε, αλλά και οι δύο γυναίκες που είχαν προσλάβει για να τις φροντίζουν. Με δυσκολία κατάφεραν τελικά να σβήσουν τη φωτιά, ενώ κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο.
Το ασθενοφόρο τη μετέφερε απευθείας στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Υγεία, όπου οι γιατροί διέγνωσαν πολύ σοβαρά εγκαύματα – τόσο σοβαρά που τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είχαν αλλοιωθεί.
Μαίρη Χρονοπούλου: Χάρισε το σπίτι της στο Χαμόγελο του Παιδιού
Η Μαίρη Χρονοπούλου αποφάσισε να παραχωρήσει το 2019 το σπίτι της με την προϋπόθεση να μπορεί να μένει σε αυτό μέχρι να φύγει από τη ζωή.«Με τη Μαίρη μας συνδέει μια διαχρονική σχέση, που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και την εκτίμηση», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος. «Δεν είναι η υλική αξία του σπιτιού αλλά η κατάθεση ψυχής και οι μνήμες της Μαίρης προς το Χαμόγελο και γι αυτό την ευχαριστούμε πολύ.
Είναι μια ηθική και πολιτική προσφορά και θα πρέπει να σας πω ότι το σπίτι θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή ως μουσείο της Μαίρης Χρονοπούλου», προσθέτει. «Στο κτήμα θα απασχολούνται σιγά σιγά τα παιδιά με διάφορες καλλιέργειες και ζωάκια και αν το επιτρέπει το μέρος θα βάλουμε και κάποια λυόμενα για να μένουν».