Η Ελλάδα δεν σταματάει να παράγει λαμπρά μυαλά που δυστυχώς ή…ευτυχώς διαπρέπουν για το δικό τους καλό στο εξωτερικό μακριά από την μετριότητα και την μιζέρια της πατρίδας μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φυσικός Μαρία Σπυροπούλου.
Είναι πειραματική φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του πειράματος Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων όπου το 2012 ανακαλύφθηκε το μποζόνιο του Χιγκς.
Οι Καστοριανοί έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι, καθώς η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά κι έπειτα η επιστήμη την κέρδισε και την ταξίδεψε στην Αμερική. Μια αδιαμφισβήτητη κατάκτηση της ίδιας είναι η θέση της στην ομάδα CERN!
Σύμφωνα με τους New York Times η Καστοριανή Μαρία Σπυροπούλου είναι μια από «τους διαδόχους του Άλμπερτ Αϊνστάιν», ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC η ίδια είναι μια από τις καλύτερες φυσικούς στον κόσμο!
Μαρία Σπυροπούλου – Βιογραφικό
Η Μαρία Σπυροπούλου σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε το 1993. Συνέχισε τις σπουδές της, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2000. Για το θέμα της διατριβής, εφάρμοσε για πρώτη φορά σε επιταχυντές αδρονίων μια μέθοδο διπλής τυφλής ανάλυσης για την αναζήτηση τεκμηρίωσης για την υπερσυμμετρία.
Από το 2001 έως το 2003, η Σπυροπούλου συνέχισε τις εργασίες της στο Πείραμα Ανίχνευσης Επιταχυντών στο Φέρμιλαμπ του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 2004, μετακόμισε στο ΣΕΡΝ, ως ερευνητής για το πείραμα Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές πείραμα. Για τα έτη 2005 έως το 2008, υπηρέτησε στο παραπάνω πείραμα του ΣΕΡΝ, αναζητώντας για υπερσυμμετρία και άλλα φαινόμενα πέρα από το καθιερωμένο πρότυπο. Ήταν φυσικός-ερευνητής στο ΣΕΡΝ έως το 2012. Δίδαξε φυσική στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας από το 2009. Μαζί με τον φοιτητή της Κρις Ρόγκαν και τους συνεργάτες Μαουρίτσιο Πιερίνι και Τζόζεφ Λύκεν, εφύηραν νέες κινηματικές μεταβλητές (“ξυράφι”) με στόχο την ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό νέας φυσικής στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του ΣΕΡΝ.
Η Σπυροπούλου είναι ο συγγραφέας του “Πού είναι ο Αϊνστάιν;”, το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου “Ο Αϊνστάιν: Δοκίμια από Είκοσι-τέσσερις κορυφαίους στοχαστές περί του ανθρώπου, του έργου και της κληρονομιάς του”.
Το 2014 εξελέγη στο διευθυντικό συμβούλιο του φόρουμ Διεθνούς φυσικής της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής, ενώ προγραμματίζεται η προαγωγή της σε πρόεδρο το 2016. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικής του Φέρμιλαμπ και από τις αρχές του 2016 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
Η Σπυροπούλου είναι ακαδημαϊκό δισέγγονο του Ενρίκο Φέρμι, μέσω του Τζον Χαθ και του συμβούλου του, Όουεν Τσάμπερλεν.
Βραβεία
Το 2008, Σπυροπούλου εξελέγη Υπότροφος της Αμερικανικής ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Το 2014, εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής.