Μυστικός Υμηττός: Ο Άγνωστος Ανώνυμος Ελληνικός Ναός - Fanpage

Μυστικός Υμηττός: Ο Άγνωστος Ανώνυμος Ελληνικός Ναός

Μυστικός Υμηττός: Ο Άγνωστος Ανώνυμος Ελληνικός Ναός

Μόλις 370 μέτρα νοτιοδυτικά της Ιεράς Μονής Καισαριανής, σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στον Σαρωνικό βρίσκεται ένα σύμπλεγμα ερειπωμένων ναών. Το συγκρότημα του «Λόφου των Ταξιαρχών»


Το ανατολικό άνοιγμα θύρας στο βόρειο τοίχο του αγίου Μάρκου (νότιο του βυζαντινού ναού).

Από την Μονή Καισαριανής, ένα αναφορικό μονοπάτι μας οδήγησε στον λόφο ταξιάρχων, εκεί στο κέντρο του λόφου, υπάρχουν τα ερείπια μίας παλιάς εκκλησίας.

Η εκκλησία είναι η μόνη που σώθηκε από τις υπόλοιπες τέσσερις. οι περισσότεροι την ξέρουν ως φραγκομονάστηρο, η του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε το 6ο αιώνα και μετετράπηκε σε Λατινική εκκλησιά από τους ενετούς το 1687 όταν και κατέλαβαν την Αθηνά. Οι ενετοί δεν έμειναν πολύ, λίγους μήνες αργότερα εγκατέλειψαν την Αθηνά και οι μονάχοι της μονής Καισαριανής, την άφησαν να καταρρεύσει ονομάζοντας την κοροϊδευτικά φραγκομονάστηρο.


Στο εσωτερικό του ναού

Η αρχαία ιστορία αυτού του τόπου, δεν είναι γνωστή πολλά ακούγονται για τον εγκαταλελειμμένο ναό και δεν λείπουν και αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι στοιχειωμένος.

Ο μυστηριακός ναός κρύβει μέσα του ιστορίες αιώνων, που δύσκολα θα αποκαλύψει στον περαστικό, στο εσωτερικό του η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, ίσως να βοηθάει σε αυτό και η πετρά που είναι χτισμένος.


Η σωζόμενη απόληξη του βόρειου τοίχου του αγίου Μάρκου (νότιου του βυζαντινού ναού) προς τα δυτικά.

Στον περίβολο του ναού, το πρώτο πράγμα που θα δει ο επισκέπτης είναι οι αρχαίες κολόνες που έχουν τοποθετηθεί σαν γεμίσματα ανάμεσα στους τοίχους, πράγμα που μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να υπάρχει σαν κτίσμα, πριν κάποιοι να το διαμελίσουν στα κομμάτια που βλέπουμε σήμερα…

Πολύ αργότερα, κατά την ύστερη Τουρκοκρατία ανηγέρθη ένα ναΰδριο στην βορειοδυτική πλευρά των θεμελίων της βασιλικής, το οποίο δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.​


Ένα ναΰδριο στην βορειοδυτική πλευρά των θεμελίων της βασιλικής

Ο Υμηττός έχει οπωσδήποτε να διηγηθεί τις δικές του παράξενες ιστορίες, στα αμέτρητα μονοπάτια του μπορούμε να συναντήσουμε όλη την αρχαία Αθήνα, που μόνο αυτός ξέρει να την φυλάει ανά τους αιώνες καλά κρυμμένη μέσα στην πυκνή του βλάστηση, τις αρχαίες πήγες και τα κτίσματα που δεν έχει καταγράψει η ιστορία…

Αφήστε το σχόλιο σας: