Νίκος Φώσκολος: Ο γνωστός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός βρίσκεται στην κατηγορία με τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Ασχολήθηκε με τη γραφή αστυνομικού μυθιστορήματος, ενώ είχε ξεκινήσει και ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου», το οποιό αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που σημειώσε τεράστια επιτυχία, και έγινε και μπεστ-σέλερ της εποχής.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος». Η ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σίριαλ.
Νίκος Φώσκολος: Από την «Λάμψη» στο «Καλημέρα Ζωή»
Λίγο αργότερα, την δεκαετία του 1960 ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα. Υπήρξε κριτικός θεάτρου και έγραψε περισσότερα από 10 θεατρικά έργα αλλά και πολλά ραδιοφωνικά. Το 1971 ξεκίνησε ν’ ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, ο «Άγνωστος Πόλεμος» σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% τηλεθέαση. Το 1991 κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση και γράφει την τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.
Νίκος Φώσκολος: Τιμητική διάκριση
Ο Νίκος Φώσκολος για την άψογη δουλειά του είχε λάβει τρία βραβεία, αλλά και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα».
Νίκος Φώσκολος: Τα τελευταία χρόνια της ζωής του
Η υγεία του ήταν επιβαρημένη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και είχε αποσυρθεί από τα κοινά, ενώ δίπλα του βρισκόταν πάντα η τρίτη σύζυγός του Τόνια. Από τον πρώτο γάμο του είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Σπύρο, και από τον δεύτερο μία κόρη, την Ντέλλα.
Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου 2013.
«Αν ζούσε ο Νίκος Φώσκολος, θα είχαν γίνει πολλές καταγγελίες εις βάρος του»
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της Βίκυ Πρωτογεράκη, μίλησε στην εκπομπή «Γεια σου» και εξήγησε τον λόγο που αποχώρησε η ίδια από τη σειρά “Λάμψη”.
«Ένας από τους λόγους που έφυγα μόνη μου ήταν γιατί δεν ήθελα να κλαίω, δεν μπορούσα. Τα παίρναμε τελευταία στιγμή τα κείμενα κι ήταν πολύ μεγάλα. Υπήρχε πολύ κους κους του τύπου “αυτή δεν κλαίει”, “αυτή παίζει στο Εθνικό Θέατρο”», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον Νίκο Φώσκολο, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ήταν ο σκηνοθέτης της σειράς και μίλησε περί τις καταγγελίες που ακούγονται γύρω από τον θεατρικό χώρο, κι όχι μόνο.
«Δεν θέλω να το πω αυτό, γιατί έχει πεθάνει ο άνθρωπος και έχει συγχωρεθεί. Απλά έγινε κάτι, το οποίο με ενόχλησε. Ήταν ηθικής φύσεως. Από κανέναν συντελεστή δεν ένιωσα κάποιο φλερτ ή κάποια πονηρή πρόταση παρά από τον ίδιο τον βασικό. Τον Νίκο Φώσκολο. Αν ζούσε ο Νίκος Φώσκολος θα είχαν γίνει πολλές καταγγελίες εις βάρος του, είχα ακούσει διάφορα πράγματα», κατέληξε η ηθοποιός.