Πάρη Λεβέντη: Η εντυπωσιακή πρώην ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου έζησε τη μεγαλύτερη αναγνώριση της καριέρας της τις χρυσές εποχές του σινεμά. Σπούδασε, ασχολήθηκε με την υποκριτική αλλά και με τα καλλιστεία. Μάλιστα ενδιαφέρον έχει η ιστορία της όταν στέφθηκε “Μις Ιδανική γυναίκα” σε πολύ νεαρή ηλικία. Σήμερα, ζει μακριά από τα φώτα αλλά και από τη χώρα μας που την επισκέπτεται μόνο για ολιγοήμερες διακοπές.
Πάρη Λεβέντη: Βιογραφικά στοιχεία
Η Πάρη Λεβέντη (επίσημο σημερινό όνομα :Kris Ruzecki) γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1936. Είναι πρώην Ελληνίδα ηθοποιός και σχεδιάστρια κοσμημάτων. Από το 1968 και έπειτα είναι μόνιμη κάτοικος του εξωτερικού, ενώ την Ελλάδα επισκέπτεται κάθε χρόνο για 2-3 εβδομάδες.Η Πάρη Λεβέντη είναι η πρώτη από τις τέσσερις κόρες του Κωνσταντίνου Λεβέντη, χημικού, ιδιοκτήτη επιχείρησης αλουμινίου και της Ουρανίας, κόρης του Ιωάννη Οικονομάκη, ανώτατου αξιωματικού του πυροβολικού, από τη Μάνη, ο οποίος από το 1912 μέχρι το 1922 πήρε μέρος σε όλες τις μάχες και πολέμους της Ελλάδας εκείνα τα χρόνια και πέθανε σε ηλικία 47 ετών από τις κακουχίες των πολέμων εκείνων.
Πάρη Λεβέντη: Παιδικά χρόνια
Η γυναίκα του Αγγελική Οικονομάκη, η Γιαγιακούλα της Πάρης Λεβέντη, αντί για παραμύθια έλεγε στα τέσσερα κορίτσια ιστορίες από τις μάχες του παππού που δεν γνώρισαν ποτέ. Οι πιο ανατριχιαστικές ήταν αυτές για την Μάχη του Αφιον Καραχισάρ. Εκεί είχε τραυματιστεί δύο φορές ο παππούς. Οι ιστορίες αυτές κέντρισαν το ενδιαφέρον της Πάρης Λεβέντη για την ιστορία τόσο της Ελλάδας όσο και όλου του κόσμου. Η Γιαγιακούλα ήταν ξαδέρφη του συνταματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του ήρωα της Αλβανίας.
Το 1948 η Πάρη Λεβέντη έδωσε εξετάσεις στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων στο Ελληνικό (το επίσημο όνομα του τότε ήταν Orlinda Childs Pierce College), και αποφοίτησε το 1954. Αμέσως μετά πήγε στην Αγγλία, στο Frankfield Business College. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήρε μέρος σε Πανελλαδικές Εξετάσεις της Εταιρείας Υδάτων και στις αρχές Ιανουαρίου του 1957 προσλήφθηκε και έγινε Γραμματέας του Αρχιμηχανικού Χραντ Φενερτζιάν.
Πάρη Λεβέντη: Πώς έφυγε από την Ελλάδα
Το 1968 μετακόμισε στο Λονδίνο με τη μητέρα της και τη κόρη της. Εκεί άνοιξε δύο μπουτίκ γυναικείας μόδας, κοντά στο Αγγλικό πολυκατάστημα Harrods. Η κόρη της σπούδασε στο Λονδίνο και τη δεκαετία του 1980 πήρε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής. Έχει συνολικά τέσσερα πανεπιστημιακά πτυχία. Το τέταρτο είναι το Cambridge University Master Degree στη δεκαετία του 1990. Tην ίδια δεκαετία, η Πάρη Λεβέντη έκλεισε τις μπουτίκ, μπήκε στο Πανεπιστήριο Brunel του Λονδίνου και ακολούθησε ένα σύνθετο τμήμα – Ευρώπη του Μεσοπολέμου, Αμερικανικοί Θρησκευτικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Ιουδαισμός και Ισλάμ.
Πάρη Λεβέντη: Η απίστευτη ιστορία στα καλλιστεία
Στα καλλιστεία του 1959 οι 13 υποψήφιες ήταν ομορφότερες από ποτέ. Η Υακίνθη Καραβίτη, η Πάρη Λεβέντη, η Αμαρυλλίς, ψευδώνυμο της Ζωίτσας Λάσκαρη και η Μαίρη Φορμόζη, η οποία αντικαθιστούσε τη Βουγιουκλάκη σε σκηνές από τις ταινίες της. Αυτές ήταν και τα φαβορί για τον τίτλο της ομορφότερης Ελληνίδας.
Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου στα Αστέρια Γλυφάδας και παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Χριστίνα Σύλβα.Ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν το ζεύγος Βάλτερ Κιάρι και Κερίμα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων . Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρος Μελάς.
Πάρη Λεβέντη: Ο τίτλος που κατέκτησε
Τα κορίτσια περπάτησαν στη σκηνή αρχικά με τουαλέτες και στη συνέχεια με μαγιό.
Σταρ Ελλάς ανακηρύχθηκε η 16χρονη Ζωή Λάσκαρη και Μις Ελλάς η Υακίνθη Καραβίτη.
Τον τίτλο “Ελληνίς 1959” πήρε η Πάρη Λεβέντη, η οποία έπειτα από δέκα ημέρες ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τον διαγωνισμό “Μις Ιδανική Γυναίκα 1959” και πήρε τη σημαντικότερη διάκριση από όλες τις νικήτριες εκείνης της χρονιάς.
Η Λέβέντη ήταν τότε 23 χρόνων και είχε μεγαλώσει στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Κωνσταντινούπολης ξεχώρισε για την μεσογειακή ομορφιά της.
Όταν βγήκε στην πασαρέλα, 4.000 Τούρκοι φώναζαν ρυθμικά “Γιουνανιστάν, Γιουνανιστάν”, που σημαίνει “Ελλάς, Ελλάς”.
Η Λεβέντη ήταν νικήτρια του διαγωνισμού και εκλέχθηκε “Μις Ιδανική Γυναίκα 1959”.
Πάρη Λεβέντη: Η ενασχόληση με την υποκριτική
Μετά τον ευρωπαϊκό τίτλο, ασχολήθηκε με την υποκριτική. Αν και δεν είχε την επιτυχία της Ζωής Λάσκαρη, εμφανίστηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Σπούδασε στη Σχολή Ωδείου Αθηνών και τη δεκαετία του ’60 έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Μίμη Φωτόπουλου.
Έγινε εξώφυλλο στα περιοδικά “Ρομάντζο” και “Εικόνες” και υποδύθηκε τη Μαρία στην ταινία “Η Αυγή του Θριάμβου”.
Ήταν η Ρίτα στην ταινία “Τέρμα τα δίφραγκα” και η Μαίρη στην ταινία “Βασιλιάς της γκάφας”.
Έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, του Κώστα Κακκαβά, του Ανδρέα Μπάρκουλη και του Φαίδωνα Γεωργίτση. Έγραψε σενάρια για την τηλεόραση και το 1967 παρουσίασε την εκπομπή ”Βιτρίνες της Εβδομάδας”.
Πάρη Λεβέντη: Ο γάμος με γνωστό σκηνοθέτη
Παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Φίλιππα Φυλακτό, ο οποίος σκηνοθέτησε πολλές σειρές της ΥΕΝΝΕΔ και περισσότερες από 25 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.Το 1968 μετακόμισαν στο εξωτερικό και επισκέπτεται την Ελλάδα για μερικές ημέρες τον χρόνο,καθώς ζει μόνιμα στην Ουαλία.