Παρθενόκρινος: Ο κρίνος της Παναγίας

Παρθενόκρινος: Ο κρίνος της Παναγίας

O παρθενόκρινος, γνωστός και ως κρίνος της Παναγίας, είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη.

Αν και ο παρθενόκρινος ανήκει στην οικογένεια των λίλιουμ που εμφανίζουν ανθοφορία την περίοδο του καλοκαιριού, έχει την ιδιαιτερότητα ότι φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρο και ανθίζει μέσα στην άνοιξη.

Χάρη στην ανοιξιάτικη ανθοφορία του, ο παρθενόκρινος έχει συνδεθεί με τη μεγάλη χριστιανική γιορτή του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου. Αν και οι πρώτες αναφορές του παρθενόκρινου καταγράφονται σε τοιχογραφίες από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού, σταδιακά εξελίχθηκε σε σημαντικό χριστιανικό σύμβολο αγνότητας.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ως “κρίνος της Παναγίας” αναφέρεται κι ένα ακόμα λουλούδι, μία ποικιλία κάλλας με λευκά άνθη που ανθίζει την ίδια περίοδο. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό είδος φυτού που δε σχετίζεται με τον παρθενόκρινο.

Οι βολβοί του παρθενόκρινου φυτεύονται σε παρτέρι στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα.

Τα υπέροχα λουλούδια του παρθενόκρινου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε στολισμούς γάμων, καθώς επίσης αποτελούν ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο μέσα στο σπίτι χαρίζοντας μοναδική ομορφιά κι ένα γλυκό άρωμα.

Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα του παρθενόκρινου για να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία του μέσα στην άνοιξη.

1. Που φυτεύουμε τον κρίνο της Παναγίας για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει;

Ο κρίνος της Παναγίας προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα, αν και σε νότιες ζεστές περιοχές είναι καλύτερο να τον φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη ελαφρά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Για παρθενόκρινους που φυτεύουμε στο μπαλκόνι, προτιμάμε θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να εξασφαλίσουμε πλουσιότερη ανθοφορία.

Για τη φύτευση σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που περιέχει περλίτη ή ειδικό φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά.

2. Πότε και πώς φυτεύουμε τον κρίνο της Παναγίας στο χώμα και σε γλάστρα;

Οι βολβοί του παρθενόκρινου φυτεύονται στις αρχές φθινοπώρου για να σχηματίσουν λουλούδια την εποχή της άνοιξης, σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη λίλιουμ που φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης και ανθοφορούν μέσα στο καλοκαίρι.

Για την φύτευση του κρίνου της Παναγίας σε παρτέρι, κανονίζουμε τις αποστάσεις περίπου 20-30 εκατοστών μεταξύ των βολβών και σε βάθος περίπου 10 εκατοστών μέσα στο χώμα.

Για να φυτέψουμε παρθενόκρινους στο μπαλκόνι ή στη βεράντα, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών. Μπορούμε να βάλουμε τρεις βολβούς, σε αποστάσεις 20 εκατοστών, σε σχήμα ισόπλευρου τριγώνου, για να εξασφαλίσουμε πλούσια και συμπαγή ανθοφορία.

3. Πόσο συχνά ποτίζουμε τον κρίνο της Παναγίας;

Ο κρίνος της Παναγίας έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει την ανθοφορία του. Μετά την φύτευση του παρθενόκρινου, χρειάζεται αρχικά αραιό πότισμα, για να μη σαπίσει ο βολβός λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας του κρίνου της Παναγίας, το πότισμα γίνεται τακτικότερα, κάθε 4-5 μέρες. Αν έχουμε φυτέψει τον παρθενόκρινο σε γλάστρα, φροντίζουμε να αφαιρούμε από το πιατάκι της γλάστρας το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον κρίνο της Παναγίας;

Ο κρίνος την Παναγίας έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και θα σχηματίσει τα λουλούδια του ακόμα και αν δεν βάλουμε καθόλου λίπασμα.

Για να εξασφαλίσουμε πλουσιότερη ανθοφορία, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες μετά τη διαμόρφωση των μπουμπουκιών του.

5. Τι φροντίδα χρειάζεται ο παρθενόκρινος μετά το τέλος της ανθοφορίας;

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, στις αρχές του καλοκαιριού, σταματάμε το πότισμα του παρθενόκρινου και τα φύλλα του σταδιακά ξεραίνονται.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους βολβούς από το χώμα, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και τους φυλάσσουμε σε μέρος που δεν έχει υγρασία, μέχρι να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον παρθενόκρινο;

Ο κρίνος της παναγίας είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται από πολλές ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να να προσβληθεί από την ασθένεια του βοτρύτη και να εμφανιστούν κιτρινίσματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα του.

Για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, ψεκάζουμε το φύλλωμα του παρθενόκρινου με βιολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κρίνου της Παναγίας;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά παρθενόκρινου είναι με την αφαίρεση των βολβιδίων που αναπτύσσονται γύρω από τον αρχικό βολβό του φυτού κατά την περίοδο του ληθάργου, στα τέλη του καλοκαιριού.

Οι νέοι βολβοί που διαχωρίσαμε, φυτεύονται την περίοδο του φθινοπώρου σε γλαστράκια ή στον κήπο για να μας δώσουν νέα λουλούδια του παρθενόκρινου την επόμενη άνοιξη.

8. Κι ένα μυστικό για τον κρίνο της Παναγίας

Ο παρθενόκρινος θεωρείται τοξικό φυτό για τα κατοικίδια, τις γάτες και τα σκυλιά μας. Αν καταπιούν κάποιο μέρος του φυτού του παρθενόκρινου, όπως τα φύλλα, τους βολβούς, τους βλαστούς και τα λουλούδια άνθη είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές στομαχικές διαταραχές.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του